×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Аз кандидат за кмет на Бургас?! Абсурдно е, хората са доволни от сегашното управление


Аз кандидат за кмет на Бургас?! Абсурдно е, хората са доволни от сегашното управление
Лидерът на СДС-Бургас Вълчо Чолаков е първият областен управител, поел законодателни инициативи
20 Юли 2015, Понеделник, 20:25 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Но Общинският съвет е в дълг към бургазлии, трябват професионалисти, които могат да защитят позиции



- Г-н Чолаков, преговорите за издигане на кандидат за кмет от Реформаторския блок в Бургас са в активна фаза, вече има номинации – на Живко Табаков от ДБГ и на д-р Георги Митев от ДСБ. Вие, от СДС, до този момент запазвате мълчание и се създава усещане, че поддържате варианта Реформаторският блок да не издига своя кандидатура. Има ли напрежение между партиите вътре в коалицията?

- През последните два мандата в Бургас СДС участва в управлението със свои представители - и в администрацията, и в Общинския съвет чрез Синята коалиция. Взетите решения във връзка с начина ни на участие в избори винаги са минавали през големи метаморфози. Ние, като десни хора, които сме свободни, винаги сме си казвали мнението, чували сме всички гледни точки, обсъждали сме всякакви аргументи. Това понякога кара наблюдателите да коментират: „Вижте, те се разпадат“, но това не е така. Ние се различаваме от останалите партии, защото обсъждаме на висок глас решенията. При нас прозрачността и свободното мнение са водещи. И след анализ на ситуацията вземаме окончателно решение. В момента сме във формата Реформаторски блок, в който участват повече партии, но начинът на работа е същия. Всяка от партиите взема решението да номинира, да представя кандидати за кмет и съответно за общински съветници. И в това няма нищо извънредно.

- Ще успеете ли да стигнете до решение за обща листа, какви ще са компромисите?

- Кандидатурите и начинът, по който ще бъде съставена листата, се вземат като решение от целия Реформаторски блок на местно равнище. Излизаме с обща листа. За нас водещо е вътре да са хора с утвърдени имена, със стабилни професии, с личностни качества, които имат широк кръг поддръжници и в личния си живот. Най-важното е да са се доказали в живота си и да не си търсят работа. За мен работата на общинския съветник не е дейност, която да е свързана с администриране и с трудов договор. Два мандата бях общински съветник и съм си дарявал възнаграждението си на СДС.

Общинският съветник не трябва да получава възнаграждение! Това е обществена дейност, чието заплащане опорочава смисъла й.

Дори смятам да направя такова предложение към бъдещите кандидати в нашата листа.

- Това няма ли да бъде счетено за предизборен пропаганден ход? Днешните съветници са доволни – мотивираха ги с по 600-700 лв. заплати през последната година, пък и законът го позволява?

- Никой не може да бъде задължен да дарява възнаграждението си, но смятам, че е морално и етично да е така. Човек не си дава  името в една листа, за да получава пари срещу това, не кандидатства за заплата. Общинските съвети, като цяло, са в дълг на избирателите, защото именно там се коват насоките за развитие на една община. Моите лични впечатления са, че в момента Общинският съвет е придатък към администрацията, а това не трябва да бъде така. Целта на Реформаторския блок е да променим това  в следващия мандат. Трябва да има по-силно представителство на хора, които са с мнение, което да могат да отстояват, а не да са машинки за гласуване.

- От Синята коалиция имате двама представители в ОбС, доволен ли сте от тяхната работа?

- Не, аз самият бях два мандата общински съветник. Не съм доволен, включително от себе си. Първият мандат бях активен, вторият – не толкова. Не искам да се оправдавам, но самата ситуация, да сте само двама общински съветници от определена група не действа мотивиращо и не се чувства тежестта на групата. Аз винаги съм защитавал принципни тези. И това го знаят дори крайните опозиционери.

- Да се върнем към кандидатурата на Реформаторския блок за кмет – СДС ще номинира ли свой кандидат или ще отстоявате позицията за подкрепа на настоящия градоначалник Димитър Николов. Искам нещо конкретно и по листата с кандидати за общински съветници от Реформаторския блок?

- За кандидат-кмет вече има една обявена кандидатура от ДБГ – на г-н Живко Табаков. В медиите се коментира и кандидатура на д-р Георги Митев от ДСБ. При нас не е приключил процесът на обсъждане на вариантите. Разширено заседание на ръководството на Реформаторският блок провеждаме всеки понеделник и коментираме въпросите не само за Бургас, но и за областта. Когато имаме решение по какъв начин ще се явим на местните избори – ще го съобщим. Досега Синята коалиция се е явявала без кандидат за кмет, поддържайки единна дясна кандидатура, която не е водач на листа. Така, два поредни мандата, подкрепихме Димитър Николов. Този вариант е възможен и към настоящия момент. Защото успехите му се виждат. Но може да вземем решение Реформаторският блок да има собствен кандидат за кмет, който ще представи и своя програма. При подкрепа на общ десен кандидат –  Димитър Николов, ще има подписано споразумение за общи действия. Ние сме участвали два мандата в управлението и сме дали достатъчно за развитието на града. Кой ще бъде най-добрият вариант - ще каже самата коалиция. При нас няма административен подход или пък някой от София да ни нарежда какво ще се случи в Бургас.

- Вашето име беше най-спрягано в СДС за кандидат-кмет като фигура, която е разпознаваема и с авторитет на принципен човек. Вие ще приемете ли да се кандидатирате, ако Ви номинират?

- Аз съм по душа адвокат, което много ми харесва. 15 години се занимавам с тази работа. Когато вземах решението дали да приема поста на областен управител – много дълго време премислях за и против.

Не съм човек, който прави резки движения, а обмислям възможностите аргументирано.

За мен е несериозно да поема държавен пост през ноември 2014 година и днес да се предлагам или да се съгласявам да бъда кандидат за нещо друго. Абсурдно е. Не е добре нито за мен, нито за организацията, нито за избирателите. Мисля, че гражданите искат да видят последователност, постоянство, сигурност, добри резултати от свършена работа и тогава да преценят за кого да гласуват на едни избори. Няма да бъда кандидат за кмет!

- Има теза, че кандидатурата за кмет „дърпа“ гласове в полза на листата за общински съветници, както и че утвърждава влиянието на дадена политическа сила...

- За мен водещо значение има развитието на града, условията на живот, икономиката на Бургас и областта. На второ място е Реформаторският блок какво представителство ще има в Общинския съвет. Разбира се, колкото повече съветници имаме, толкова е по-висока гаранцията за добро управление на града.

- Какво очаквате от бъдещия Общински съвет?

- Очаквам тенденцията, която беше зададена през последните два мандата на диалогичност да продължи, като се надявам празнословието и загубата на време да намалеят. Общинските съветници да станат по-конструктивни, с повече предложения, по-активни в процеса на вземане на решения и при предлагане на нови идеи.

- През изминалите 4 години в местния парламент имаше стабилно мнозинство и на практика опозицията оставаше в много случаи нечувана, както и правеше администрацията уверена, че предложенията й ще бъдат гласувани. Проучванията, които неофициално излязоха по медиите, показват, че в следващия местен парламент съставът ще бъде разнообразен. Това няма ли да повлияе на работата на администрацията?

- Не вярвам на тези проучвания, не мисля, че са верни, по-скоро са предизборен блъф, за да се тества общественото мнение. Бургазлии са доволни от сегашното управление.

- Ще успее ли Реформаторският блок да  запази своята цялост на тези местни избори. Виждаме в областта, че има общини, в които местните ръководства на партиите имат крайно различни позиции за начина, по който да се явят на вота. Например Приморско, където общинските ръководства на РБ са с противоположни мнения – ДБГ настоява за подкрепа на бившия кмет Димитър Димитров, а СДС не може да допусне подобен вариант.

- Реформаторският блок трябва да има единна регистрация на национално ниво. Направил съм категоричния извод, че субектът трябва да бъде приблизително единен.

Невъзможно е да се постигнат добри резултати, ако на едни избори си в една конфигурация, на други избори – във втора,

а на следващите – в трета. Това създава у избирателя усещане, че този, когото избира се е кандидатирал поради някакви конюнктурни съображения и лична изгода. Да, има проблеми в отделни населени места, има междуличностни отношения. В Приморско са орел, рак и щука. Но аз работя за баланс, така че организацията да става по-хомогенна със своето разнообразие. Това е дълготраен проект.

- Има ли опасност преди вота в някои общини, в т.ч. и в Бургас, да се стигне до популярното през минали години „люспене“?

- Смятам, че ще се стигне до мъдро решение. Убеден съм, че Реформаторският блок ще получи подкрепа, дори да има разочаровани, че регистрацията е единна. Крайно време е да мислим дългосрочно, а не само за поредните предстоящи избори.

- В кои общини ще имате единна кандидатура за кмет на РБ – със сигурност?

- Собствена кандидатура ще издигнем в Айтос, обсъждаме вариант за Средец, кандидат имаме в Несебър – там излизаме с Георги Манолов. Ще подкрепим независимия кандидат в Малко Търново Илиян Янчев.

- Вие сте първият областен управител, който пое реална битка срещу изборния туризъм. Какви са резултатите от проверките, които направихте на регистрациите по общини?

- Сигналите за Средец и Несебър сме ги проверили, както и на цялата територия на областта. Днес приключваме в Созопол и Царево. Докладите са на бюрото. Не съм обявил резултати, защото моето желание е в целия политически кабинет да обсъдим резултатите от проверките, за да може да си направим извод кое е най-тежкото нарушение. Не исках да подхождам емоционално и прибързано, установявайки на едно място дадено нарушение. Не е лесно  да определиш дали да дадеш предписание, дали да наложиш глоба, да прецениш на база обективен анализ – практика яма. Проверки извършва и прокуратурата на отделни места, поискали сме им справка какво са установили и те, за да може да обединим самия процес и да икономисаме средства и сили. Съгласувайки нашите действия, държавната администрация ще бъде по-ефективна. Личното ми намерение е да наложим санкции на фрапиращи случаи като: ако има заявен адрес на място, където изобщо няма къща или обект, годен за живеене, както и примерно едностаен апартамент, в който живеят 100 човека. Искам да отделя и тези случаи, при които лицата, които се регистрират на съответния адрес, имат това право по закон, но длъжностното лице им е отказало.

Страшното е, когато дадено лице е регистрирано на даден адрес, а няма право.

Съответното виновен служител трябва да бъде санкциониран. Нашата проверка акцентира основно на длъжностни лица, които извършват регистрации. Считаме, че там трябва да бъде най-строг контролът. Ако служителите спазват закона, няма да се допускат подобни нарушения. Досега такива проверки не са били извършвани, нито са били давани указания. Затова се продължава по стария ред.

- Нямало е воля да се реши този проблем ли?

- Защо нищо не е било предприемано – не мога отговоря. Знам как да направя така, че да се сведат до минимум подобни проявления на нарушения на законодателството. Дори да изглежда, че реагираме бавно, то това е така, за да може да прецизираме нашите актове, предложенията ни за усъвършенстване на процедурата, така че да има ефект не само за предстоящите избори, но и за години напред. Трябва да стане практика в Областна администрация да се извършва системен контрол на гражданските регистрации. По Закона за административните нарушения и наказания има давностен срок за санкциониране на определени нарушения.

- Ще има ли реален ефект за предстоящите местни избори от тези Ваши усилия?

- Още преди месеци изпратихме до всички общини и до ГРАО искане за информация какви лица за определен период време са били регистрирани по настоящ и постоянен адрес. За да получим данни предварително, за да може по време на изборите, като сравним с избирателните списъци дали някой от чиновниците не се е объркал. В нашите правомощия е това и сме длъжни този процес строго да го наблюдаваме, защото преди всички избори в обществото избухва бомбата с регистрациите и това е един от начините да се влияе на общественото мнение. Хората си казват: „Няма смисъл да гласувам, защо да го правя, като там тези мошеници са докарали хора отвън?!“.

Държавата трябва да покаже, че е на място, че има механизми и ресурс този процес да бъде овладян.

Ние това правим. Не трябва само да се плашат хората като по времето на комунизма да им се насажда просто някаква информация, че нещо страшно се случва. Трябва обективно да се изнасят данните. Смятам, че реален ефект ще има, когато тази дейност стане постоянна. Докато съм отговорен за тази администрация, ефект ще има.

- Политически партии от Несебър предложиха на местни избори да гласуват само хора с постоянен адрес. Вие, като юрист, какво мислите?

- Това е абсурдна идея. Като юрист не я приемам. Постоянният адрес е мястото, където лицето винаги може да бъде открито, да му  връчат съобщение. Настоящият адрес е свързан с мястото, където лицето реално живее, работи, учи. Няма логика едно лице да е от Свищов, да живее в Бургас и ние да го караме да се връща в Свищов, за да гласува. Особено при положение, че се дава право да се издават удостоверения за гласуване на друго място. Това не е удачен опит за справяне с проблема.

- Вие 9 месеца сте областен управител и поехте серия инициативи. Удовлетворен ли сте от свършената работа?

- Да не звучи нескромно, но определени резултати в административното обслужване смятам, че сме постигнали. Не съм доволен от скоростта, с която другите администрации ни съдействат, от координацията между властите. Очакванията ми са по-големи от реалностите, но има добра възможност, механизми и лостове да се справим с проблемите. Основната ми цел е областна администрация действително да работи за интересите на гражданите, на фирмите. Не знам доколко това се усеща отвън. Трябва да покажем, че държавата си е на мястото и хората, които ползват услугите на администрацията да остават доволни. Няма да се оплаквам, че липсват средства, че няма достатъчно кадри, че няма никаква логика областна администрация в Бургас да бъде третирана като областна администрация в Сливен или Пазарджик. Натовареността и отговорностите са в пъти по-големи. Да има категоризиране на областните администрации – това е една инициатива, която сме тръгнали да реализираме. Отношението, останало от социализма, че всички са равни, е неправилно. Условията и задълженията са различни, няма как всички да бъдат еднакви.

В категории: Политика


Те се завръщат в бТВ 20/05/2024, Понеделник 10:15 0
Флагман.БГ Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Заслужаваха ли да спечелят Един за друг 20/05/2024, Понеделник 10:13 0
Ще превали... пак
Ще превали... пак 20/05/2024, Понеделник 09:31 0
5
Коментара по темата
5.
Магдалена Иванова
22.07.2015 07:50:45
2
0
Вечно недоволните- нали трябва да ви се оправи канализацията и да се запушат дупките? С магическа пръчка не става.
4.
.
21.07.2015 10:22:15
6
11
Ама как няма да са доволни хората разбира се, че са доволни, разкопки навсякъде, прахоляци, чист въздух от кроношпан и нефтозавода естествено минал през "филтри", икономиката работи с пълна сила, увеличени заплати, доходите растат ама на общинските съветници, ами да доволни са хората прав сте.
3.
Браво
21.07.2015 01:41:20
10
15
Многочестен и прям човек
2.
Hach
20.07.2015 23:58:26
7
16
Dobar e!
1.
Жорж Български
20.07.2015 20:43:19
14
21
Пича е много готен да изпълнява задачи.
Защо го бутате за кмет.
Митко колкото и да е слаб по продажбите и по супер гигантската стратегия е най добрия администратор и много деен който града е имал.
Митко също има афинотет към модерното и красовото, чист е, честен е, не губи време, супер деен човек, който много обича Бургас и Европа.
Този горе е сухар, няма такива изпълнителни стойности като Митко но виж колко е стегнат и професионален, супер е!!!
Много честен и изпълнителен човек, модерн човек който изпълнява.
Таке че Бургас тръгна.
Сега Митко ще доведе инвестициите през 3ти и 4ти мандат. Ще почне метрото, ще изкара газовите коли и ще направи Бургас най чист за дишане, ще раздвижи летищата и ще се фокусира да наема само експерти и експертни комисии защото Бургас ще е номер едно!!!!
Сега се иЗка много тънка стратегия за докарване на технологични компании със най висша техника и индустрия, във биотека или софтуера, и се иска Бургас да стане пазара където се срещат най добрите световни фирми. След време в Бургас няма да има много хора без магистърски степени по технология и наука. Тука е the Cambridge и Охфорд на East Europe/Asia!!
Давайте!!!! Убивайте мързеливите!!! Само бизнес и икономика!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Заслужаваха ли да спечелят Един за друг Финалната игра подложи на тест добрата работа в екип и волята за победа на трите двойки Бургаската полиция се сдоби с такъв джип, конфискува го от дрогиран шофьор Бургаската полиция се сдоби с такъв джип, конфискува го от дрогиран шофьор 34-годишен мъж от Братово остана без возилото си Батерия на винтоверт гръмна, едва не изпепели къща в село Драчево Батерия на винтоверт гръмна, едва не изпепели къща в село Драчево 17-годишен е приет с обгазяване в болница  Той взе книжка съвсем наскоро, но си пийна порядъчно, качи се зад волана и катастрофира край Минералните бани Той взе книжка съвсем наскоро, но си пийна порядъчно, качи се зад волана и катастрофира край Минералните бани 19-годишният водач от Кръстина остана без кола и книжка  Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха с особено мнение протокола за епархийския избор, разкри варненският владика Йоан Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни  Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Изcлeдoвaтeлитe aнaлизиpaxa 3,4 милиoнa ΠИH ĸoдa, изтeĸли oнлaйн и ycтaнoвиxa, чe тaзи ĸoмбинaция пpeдcтaвлявa пoвeчe oт 10% oт изпoлзвaнитe Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Днес е близка единствено с мениджъра на майка си - Евгени Боянов Протест на таксиметровите шофьори в София Протест на таксиметровите шофьори в София Кметът Терзиев не е отговорил на исканията им нито за среща, нито за връщане на закритите стоянки
Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори