×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тайната на добрите решения


25 Януари 2015, Неделя, 12:16 ч.

Един от въпросите, които хората най-често ми задават, е как да се усъвършенстваме във вземането на решения. Добрите решения са резултат от две неща, които нямат много общо помежду си – допускане на по-малко грешки и проницателност.

Ето и няколко мисли по темата, които искам да споделя с вас:

Рационалност

Когато попитали Чарли Мънгър каква е тайната на неговия успех, той отвърнал, „Рационален съм”. Но какво значи да си рационален? В сферата на инвестициите, както и в живота, няма нищо по-полезно от развиването на мисловни процеси, които ни помагат да определим кое е вярно и как е най-добре да постъпим. Рационалното мислене води до рационални действия и убеждения.

За да предприемем някакъв ход за постигането на целите си, трябва да го основем на убеждения, които адекватно отразяват света, в който живеем. Всички искаме убежденията ни да съответстват на заобикалящия ни свят и на неговото устройство и да увеличим шансовете си за постигане на мечтаните цели с помощта на ресурсите, с които разполагаме.

Емоции

Често възприемаме емоциите като враг на рационалното поведение и мислим, че, премахвайки емоционалните предубеждения от процеса на вземане на решения, ще станем по-рационални. Въпреки че емоциите могат да пречат на рационалното мислене, те могат и да го улеснят. Емоциите изпълняват важна роля, защото ни помагат да се фокусираме.

Предубеждения

Често имаме модели на поведение, които пречат на рационалната мисъл. Това е така, защото мозъкът има избор между два вида реакции. Едната е автоматичната, когато умът ни реагира внезапно на дадена ситуация, без да мисли и без да полага (почти) никакви съзнателни усилия.   

Това е инстинкт за оцеляване. Не ми е нужно да мисля много, когато видя лъв срещу себе си. Реагирам бързо на ситуацията, за да мога да си спася кожата.

Вторият вид реакции се среща, когато насочим вниманието и умствената си дейност към вземането на по-добри решения. Трябва да сме внимателни, иначе има опасност да се държим нерационално, тоест, по начин, при който не вземаме предвид устройството на света и не успяваме да оползотворим ресурсите, с които разполагаме, по възможно най-добрия начин, за да постигнем целта си.

Ако приемем, че умствените ни ресурси са оскъдни, но и крайно необходими за вземането на решения, имаме основание да мислим, че когато търсим причина да направим нещо, мозъците ни изключват веднага щом ни хрумне идея, която смятаме за подходяща. Спираме да мислим, защото мисловният процес изисква голям умствен ресурс, а телата ни са устроени така, че да пестят ресурсите.

Тази идея има интересно приложение що се отнася до вземането на решения. Вместо да се опитваме да елиминираме присъщите ни предразсъдъци, по-добре е да развием мисловни модели. (продължава на следващата страница)

Среда

Повече от нас вземат решения в ситуации, в които ни е трудно да се държим рационално. Не мога да си представя среда, по-неблагоприятна за вземането на рационални решения от тази на офис служителя. Вземането на решения е трудно, когато си под напрежение.

Представете си Уорън Бъфет, четящ, с крака върху бюрото. Вижте празния му календар. Няма никакви срещи, нито дори компютър в офиса си. Не случайно е в Омаха.

„Тук е много лесно да мислите бистро. Няма ги разсейващите фактори и шумът около бизнес инвестициите. Ако в Омаха не можете да мислите на спокойствие, не знам къде бихте могли” – Уорън Бъфет.

Бъфет е достатъчно умен, за да устрои средата си така, че да намали броя на решенията и прекъсванията и да засили концентрацията си.

Установеният ред също влияе на решенията ни. Една от предпоставките за вземането на добри решения е да не се влияем от ненужната информация, което ни заобикаля.

„Най-успелите хора нямат суперсилна воля. Те я щадят и си изграждат навици и установен ред, които да намалят нивото на стреса в живота им. Колкото повече решения вземате, толкова по-трудни стават те. За да спести енергия, мозъкът ви започва да търси преки пътища. Едни от тях е безразсъдството, импулсивността. Друг пряк път е бездействието. То ви спестява възможно най-голямо количество енергия, но и често създава повече проблеми в дългосрочен план” – Рой Баумайстер.

Ако се съгласите с това твърдение, значи то влияе на начина, по който планирате деня си. Може да решите да се срещнете с клиенти сутринта, понеже знаете, че по-късно и те, и вие може да сте натрупали умора.

Кръгът на компетентността

„Не е нужно да сте експерти по всяка компания, а само да можете да ги оценявате според кръга си на компетентност. Размерът на този кръг не е особено важен, но е жизненоважно да познавате границите му” – Уорън Бъфет.

Това е проста концепция: всеки от нас - дали чрез опит, или изучаване – е натрупал познания в дадени области. Не е нужно да разбираме по-езотеричните аспекти, за да инвестираме. Много по-важно е да можем честно да определяме границите на знанието си и да се придържаме към тях. Кръгът може да бъде разширен, но бавно и с течение на времето. Най-често допускаме грешки, когато излезем отвъд границите му.

Ако не можете да разберете променливите, които определят дадена ситуация, тогава сте извън кръга си на компетентност. По възможност, възложете вземането на решение на някой по-компетентен от вас. Но какво да направим, когато сме извън кръга си на компетентност и трябва бързо да вземем решение?

Инверсия

Немският математик Карл Густав Якоб Якоби е казал: „инвертирайте, винаги инвертирайте”. Той е смятал, че „много трудни проблеми се решават най-добре, когато ги подхванете отзад напред”. 

Този модел е един от най-мощните мисловни навици, които бихме могли да си изградим. „Наистина”, казва Чарли Мънгър, „много проблеми не могат да бъдат решени по обичайния ред”.

Мислете си за онова, което прави живота хубав. Сега обърнете процеса и мислете за онова, което го прави неприятен. Знанието за последното ще ви посочи нещата, които трябва да избягвате. И праволинейното, и обърнатото мислене могат да доведат до някакво действие, но, въпреки добрите ви намерения, първият вид може да увеличи вероятността да навредите, докато вторият гарантирано филтрира глупостта.

Дневник на решенията

Като участници във финансовата индустрия, предлагането на напътствия, съвети, мнения и продукти на клиентите зависи от решенията, които вземате. Трябва да сте много загрижени за качеството на продуктите и услугите си и непрекъснато да търсите възможности да трупате познания.

Ключът към предлагането на добри съвети е добрият мисловен процес. Той е по-важен от резултата, защото последният не винаги ви казва дали сте взели правилно или грешно решение.

Ако и мисловният ви процес, и резултатът са добри, значи успехът ви е заслужен. Ако процесът е добър, а резултатът – неприятен, значи сте имали лош късмет. Ако е обратното, значи сте имали добър късмет. И накрая, когато лошият процес доведе до лош резултат, това си е чисто и просто поетична справедливост.

Когато попитали Даниел Канеман, един от най-изтъкнатите психолози в света, и носител на Нобелова награда за икономика, как можем да подобрим решенията, които вземаме, той без колебание отвърнал, че трябва да си купим тетрадка и да започнем да записваме всяко взето решение.

Идеята му е, че всеки път, когато вземете решение, от което има последици, трябва да си записвате какво е то и защо сте взели именно него. Може би не е лоша идея да изпробвате това с клиентите си. Задайте им тези два въпроса, когато правят някаква инвестиция. Това ще породи чудесна дискусия в бъдещето, независимо дали инвестицията е била добра, или лоша.

На теория е доста лесно, но на практика усвояването на този навик изисква доста дисциплина и смиреност.

Накратко, когато вземате решения, прекарвайте по-малко време в опити да сте брилянтни и повече време в опити да избегнете очевидната глупост - второто е далеч по-лесно. 

Шейн Периш, създател на блога Farnam Street, посветен на ефективното мислене и стратегическите решения, за farnamstreetblog.com

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори