×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Оправдаха бившия директор на бургаския затвор Деян Костов, обвинението се оказа калпаво


Оправдаха бившия директор на бургаския затвор Деян Костов, обвинението се оказа калпаво
Заради случая с Янаки Стаматов Деян Костов бе уволнен от затвора преди три години. Днес той дочака своята морална реабилитация
05 Ноември 2014, Сряда, 11:14 ч.

Костов е имал право да премести пандизчията в "Житарово", ако му осигури подходяща охрана. Това е сторено, заключи БОС
Бившият шеф на бургаския затвор Деян Костов бе оправдан днес от Окръжен съд-Бургас за престъпление по служба. Прокуратурата го подведе под наказателна отговорност заради това, че е променил режима на осъдения за отвличане и убийство Янаки Стаматов. Стаматов, който е от голям ромски род във варненското село Дългопол е пратен от Варна в Бургас. След няколко месеца в окръжния затвор,  последвало преместването му в общежитието „Житарово“. Според обвинението Деян Костов е извършил длъжностно престъпление, по което го грози затвор до три години.

Бургаският окръжен съд (БОС) обаче бе на друго мнение. Днес бяха разпитани трима ключови свидетели, сред тях бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов и ексръководителят на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Петър Василев. Пред съдебния състав те подчертаха, че право на началника на затвора е да пренасочи задържан. Още повече, че за Янаки Стаматов можело да се осигури и строг режим в общежитието „Житарово“. Той бил пратен там, защото имало остра липса на ковач, а пандизчиите били добри земеделци и животновъди и стопанството значително се увеличило. Лично Петър Василев избрал затворника, след като получил писмена молба от Деян Костов да му прати пандизчия с уменията на ковач.

В пледоарията си прокуратурата поиска Костов да бъде признат за виновен и осъден на три години затвор. Представителят на държавното обвинение посочи, че в качеството си на началник на Затвора в Бургас, Деян Костов е имал право да премества лишените от свобода само въз основа на решение на оправомощената за това комисия. В конкретния случай, затворник, излежаващ 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, е бил преместен от Затвора във Варна в Затвора в Бургас със заповед на Главния директор на Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“. Подсъдимият издал заповед за преместването му в затворническо общежитие при по-лек режим на изтърпяване на наказанието. Според прокурора, че Костов не е бил овластен, нито е имал право да извърши преместване по този начин. Държавното обвинение смята, че така е била набавена облага за затворника, който е търпял наказанието си при по-лек от определения му режим.

Двамата защитници на Костов пледираха той да бъде оправдан, тъй като от събраните по делото доказателства не се установява нарушение на определения на затворника режим за търпене на наказанието, нито се доказва да е била създадена облага за него. Те обърнаха внимание, че в затворническото общежитие затворникът не е ползвал привилегиите, дадени на лишените от свобода при общ и лек режим. Пълномощниците посочиха, че Костов не знаел в кой затвор в страната има специалист със съответните умения, нито го е посочил конкретно. Преместването било извършвано за целите на затворническо производствено предприятие. Подсъдимият разпоредил прехвърляне на затворника в общежитието два месеца след преместването му от Затвора във Варна в Затвора в Бургас. В общежитието той продължил да търпи наказанието при строг режим, а по време на работа всички затворници били равно третирани. Защитниците се позоваха на събраните днес свидетелски показания, според които годишно се преместват 60-70 затворници, за да извършват специализирана работа или да се обучават. Тази практика била в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за правата на човека и с указанията на Европейската комисия. Според тях не са настъпили сочените от прокуратурата вредни последици, или ако има такива, те са нищожни и не представляват престъпление.

В последната си дума подсъдимият заяви, че въпросното преместване е сред малкото изключения в системата на затворите с цел осъществяване на производствена дейност. Той смята, че не създал облаги за затворника. Затова Костов поиска да бъде оправдан по повдигнатото му обвинение.

В категории: Темида


45
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
45
Коментара по темата
45.
бургазлия
09.11.2014 10:24:47
1
6
Късно прочетох,че прокурор е манолов.Води се за прокурор,но е един повреден евангелист.С такива прокурори дело не може да се спечели.Другарю цацаров,що не си провериш подопечните-няма по света такова животно "несменяем".Манолов става /с условие/ за дребни айтоски дела,но някой реши да обогати бургаската прокуратура с поредния никаквец.
44.
бургазлия
09.11.2014 10:22:02
0
4
След като не е бил обвинен,за каквото трябва,а има много за какво,нищо чудно за резултата.Съдията е свесен,прокуратурата да си посипе главата/долната/ с пепел.
43.
do boko
07.11.2014 21:44:10
0
5
Боко ли си,тиква ли си, все тая, но този,който няма да спи спокойно е прокурорчето Манольчо Манолов,корифея на правото- кривото.Да си хваща расото и да се връща при амуджите в Айтос1
42.
боко
06.11.2014 17:26:15
2
0
Г-н съдия Марков .Можете ли да спите спокийно при така произнесеното от Вас оправдателно решение.На всички е видно,че и г-н Петър василев е замесен щом е прехвърлил затворник с 15 годишна присъда от варна в Бургас .неговия послушник г-н Костов е изпълнил заръките му и е преместил затворника от строг режим на лек режим в общежитие.Как господата които са били в този бранш ще се произнесат,че общежитие от открит тип е със строг режим.Г-н Марков хвърлете си оставката като съдия,не можете да съдите безпристрастно и компетентно.на вниманието на ВСС за произнасяне на такива присъди в които поличава нюанс на заинтересованост.Да се търси отговорност от всеки един съдия който се е произнеса не по убеждение а по интереси.Предлагам всеки който знае за подобни решения на който и да е съдия да бъдат публикувани.Това да се направи с цел да има публичност на решения взети по интереси.
41.
до 40
06.11.2014 08:14:57
0
6
Прокурора Манолов сега да изплати на Костов 100 бона най - малко за обезщетение ,защо обвинява човекахи го прави за резил, за да се издига в очите нв курвата Чапкънова и бившия апелативен ,които бяха в съдружие срещу обикновените прокурори и издигаха такива мърлячи като въпросния некадърен боклук.Какво като е любовница на Сарафов,преди беше на бат Емо,винаги е на този който е на власт
40.
Бръмбарче
06.11.2014 01:31:20
2
5
Само смешници се дърлите тук. Не можете да му стъпите и на малкото пръстче на Деян. Просто си ринете зурлите мутрите в лайната за семки и не можете да му стъпите и на малкото пръстче на на Костов. Дерзайте все в същият дух манячета !!!
39.
caca
06.11.2014 00:05:48
1
5
Цацаровите аверчета ще ни накарат да емигрираме, ебана държава
38.
tralala
06.11.2014 00:01:20
0
4
ПФУУУ на прокурора- убиец!
37.
do 34
05.11.2014 23:56:39
0
4
прав си брато,но такива като този прокурора Манолов ни тикат в затворите, и виждате как иска да вкарва в затвора Диян Костов за три години, но добре че съда го е оправдал
36.
dhhd
05.11.2014 23:53:11
3
1
Da be da nqmalo prestaplenie.toq okrade zatvora i prave6e kakvoto si iska6
35.
alooo
05.11.2014 23:50:13
0
4
Какво общо има тук съдията Захариев? Който и съдия да гледаше делото резултата щеше да е този,защото няма никакво престъпление освен в болната фантазия на Манолов
34.
31
05.11.2014 23:45:22
0
0
Ko da ti kaja brato ne gi ebe za nas mladite kato sme malumni I ne sme emigrirali I si sedim tuk taka she e tva e izvoda vreme e da mahnat zakona za pritejanie na kanabis vreme e koit prodava da leji toi pravi pari I ograbva stranata no kat baba mi e izgledala edna kitka ko prechi ve prokorori kajete ve ko mlaknahte ko vi prechi da si go izpushime aaaaaa pak povtarqm nie ne sme prestapnici che pushim vie ste prestapnici che ni vkarvate za tova imate mozaci izpolzvaite gi
33.
ДО 31
05.11.2014 23:36:48
0
3
ПРОКУРОРА МАНОЛОВ ЗА ЕДНА - ДВЕ ЦИГАРИ ИСКА ДА МЕ ВКАРА В ЗАТВОРА ЗА ДВЕ ГОДИНИ, АЗ СЪМ ИЗПУШИЛ ЕДНАТА А ДРУГАТА СИ Я ОСТАВИХ ЗА ДРУГИЯ ДЕН, А ТАЙ МЕ ПОДВЕЖДА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ,КАТО ЛИ ЧЕ СЪМ МИТО ОЧИТЕ ,НА КАКВО ВИ ПРИЛИЧА ТОВА К,АКЪВ ДИЛЪР СЪМ АЗ,ДЕТО СЪМ СИ КУПИЛ ЦИГАРИ ЗА ДЕСЕТ ЛЕВА, ТОЯ ЛУД ЛИ Е, ЧЕ ЩЕ МЕ ВКАРВА В ЗАТВОР?
32.
Захарин Захариев
05.11.2014 23:18:59
2
3
Аз съм велик поет, за пост и кинти правя минет,който ме почерпи чашка може здраво да ме лашка,яко аз бях гледал това дело щях да го осера смело,аз съм велик поет и за нищо ще направя минет!!!!!!
31.
do vsichki
05.11.2014 22:59:42
0
5
Zdraveite gospoda I gospojici prokorori sadebni zasedteli I sadii ot burgas pisha vi ot imeto na mladite zemete prochetete molbata ni nas ne na interisuva gosppodin kostov I manolev prokorora iskam da sprete da ni vkarvate na po 20 godini v zatvora za tva che pushim marihuana I che si zimame po 5 10g za po 50 100 lv I si pafkame po 5 10 dena molq vi ot imeto na sichki mladi ni ne sme kraci izmamnici poboinici nie ne ograbvame darjavata vadim si gi s trud I tva che iskame vmesto da piem rakia ili vino da si pafnim po 1 joint ne iskame da stavame agresivni I da pravim gluposti pod vazdeistvie na alkohol iskame da sme krotki I da si pafkame skriti kakto vinagi pls zamislete se za nas go napraite globqvaite ni no ne I zatvor ne ni pravete prestapnici prosto si pushim probvaite I vie
30.
realen
05.11.2014 22:37:50
1
4
На КАЛИНА и трябва такъв тиквоч да си измива ръцете с него.
29.
до 21
05.11.2014 22:15:57
1
4
Права сте, в Айтос е гледал само делца за дребни кокошкарски кражбички с амуджите и ще си остане на това ниво, с връзките на приятелката си Чапкънова е станал окръжен прокурор , но за работата се иска професионализъм, а не молитва.
28.
цацаратура
05.11.2014 21:55:37
0
5
ЦАЦАРАТОРИТЕ ПАК СЕ ОСРАХА, БАХ ТИ ПРОКУРВАТУРАТА!
27.
служител
05.11.2014 21:45:25
0
3
Моля, моля, не плюйте момчето, то толкова си може...
26.
do flagman
05.11.2014 21:39:16
0
3
ФЛАГМАН, покажете ни физиомутрата на този прословут корифей на правото прокурор Манолов,защо го криете, няма да го урочасаме,, нямаме лоши очи
25.
bog
05.11.2014 21:31:36
2
3
МАНОЛЕ, ИДИ СЕ ИЗПОВДАЙ ПРЕД ПОПА ЗА ГРЕХА СИ!
24.
batko
05.11.2014 21:14:35
0
3
Еме тя се го взе от Айтос да и върш и услуги, защото е силно неин човек и нищо не и отказва,защото е глупав и раболепен до втръсване, толкова е , жалко "отчето", че нема накъде повече!
23.
школа Айтос
05.11.2014 20:59:00
0
9
Шантава айтоска школа, малоумни и корумпирани гъзолицци! Манолов - Чапкънова - един дол дренки! Но Чапкънова е хитра лисица, а Манолов - глупав простак
22.
до всички-1
05.11.2014 20:44:51
0
8
Прокурора-кънкьор с надебеления глас е също от тази школа.
Атанас Вълков също.
Иван Иванов също.
За кънкьора не знам, но тия другите двамата бяха толкова навътре в бизнеса, че започвам да се замислям дали Манол и Калинка не са също.
Георги Костов има в кантората си племенника на Иван Иванов. Иван Иванов решаваше всички дела в полза на кантората на Костов и после си делкаха.
Наско Вълков е ясен.
21.
до всички
05.11.2014 20:41:24
1
6
Едно скромно мнение:
Калинка Чапкънова, Манол Манолов са скромни представители на прочутата айтоската школа.
Манол не е лош човек.
20.
кой
05.11.2014 20:23:04
1
7
кой е калпав,бе,съдията ли ви е виновен,че скапания прокурор е писал и говорил глупости, как може да осъди някой без вина и без доказателства за престъпление?
19.
до 18
05.11.2014 20:16:27
2
10
Иване,той и Манолов не си знае парите, с нова кола всеки ден пътува от Айтос до Бургас и обратно,колко пари дава само за път?,питай го с какви пари разполага. А че е калпав прокурора - калпав е, и обвиненията му са калпави! Но тъп, от тъп, по-тъп! Но е нагъл!Как е учил и как е работил правото, бог знае...
18.
Иван
05.11.2014 20:09:14
2
5
Той този не си знае парите вие в затвора искате да го вкарате ама че калпави прокурори и съдии
17.
колега
05.11.2014 20:06:30
1
7
Маноле,Манолеее, опичай си акъла, Маноле,защото от такива като тебе прокуратурата ще остане без заплати............
16.
borkor
05.11.2014 19:49:02
1
8
на крива ракета космоса и пречи, А НА НЕКАДЪРЕН ПРОКУРОР АДВОКАТА И СЪДИЯТА МУ ПРЕЧАТ!
15.
манов
05.11.2014 19:46:32
3
7
Поредна победа на истината над лъжата и фалшификацията на некадърната поръчкова прокуратура!!!
14.
razsledvash
05.11.2014 19:43:10
1
8
ПО- СБЪРКАН ПРОКУРОР ОТ ТОЗИ МАНОЛОВ НЕ СЪМ СРЕЩАЛ
13.
ааааа
05.11.2014 19:41:05
3
5
Поредна победа на адвокат Потеров.
12.
дружина
05.11.2014 19:36:31
3
6
Манолов,Чапкънова и Ангел Георгиев са организирана престъпна група за скалъпяване на обвинения по поръчка на мафията!
11.
mapmalad
05.11.2014 19:34:17
7
6
Не познавам прокурора нито съдията но Диян Костов си е директно за затвора!
10.
юрист
05.11.2014 19:27:15
1
9
Чапкънова е същата класа като Манолчо,защото се е учила от него,от Айтос е започнала кариерата и в прокуратурата и евзела неговия терти, та затова са дупе и гащи и си го приюти в окръжна прокуратура,и заместник си го прави, и поръчки му поставя,и се излагат в съда, но сега те да платят обезщеенията за вреди от джоба си, а не от бюджета на прокуратурата!
9.
Касабова
05.11.2014 19:18:08
5
9
Чапкънова е същата класа като Манолов.Пълна гайда.Захарин Захариев-алкохолик,Асен Гюзелев-Катастрофирал пиян,Ангел Георгиев-цар на рушвета.Това са само малки примири от правосъдието на Бургас.
8.
polis
05.11.2014 19:11:30
1
10
Всички съдии се възмущават от Манол Манолов, но той не се усеща и продължава да върши глупости.Няма ли кой да му каже да спре?
7.
Христов
05.11.2014 19:06:15
1
9
ТОЗИ ИЗОБЩО НЕ Е ЗА ПРОКУРОР, ТОЙ ИМА ГОЛЕМИ ОТКЛОНЕНИЯ, ТРЯБВА ДА ОТИДЕ НА ПСИХИАТЪР!
6.
справедливост
05.11.2014 19:03:01
2
7
Добре, че има добри съдии,защото ако съдбата на хората зависи от прокурора Манолов,всички ще са в затвора,ха,ха!
5.
шах
05.11.2014 19:00:23
1
9
Ба си тъпия смешник,защо взема тлъста заплата, а, той е за затвора!
4.
виновен е
05.11.2014 18:48:40
1
10
Как да не е виновен Манолов?
Той прокурор ли е или проповедник?
Мястото му действително изобщо не е в прокуратурата, а в някой манастир,църква, семинария или в гората, но „щом е надянал тога, а не расо трябва да учи законите и практиката, а не да изпълнява мръсни поръчки.Нали уж е много вярващ и набожен, а върши грехове, като обявява за престъпници когото му посочатс пръст началниците му.Това ли е морала му, или просто толкова му е акъла...Изглежда, и двете ...
3.
Манол не е виновен
05.11.2014 18:36:57
1
13
Не го нападайте. Той трябва да надене расото и да проповядва някъде словото Христово.
Той слуша каквото му се каже.
Това е кадровата политика на магистратските шефове в тази държава. Не му се сърдете.
2.
обективен
05.11.2014 18:23:05
5
11
Браво, съдия Марков, както винаги досега, постанови законосъобразна присъда и разби на пух и прах развинтената фантазия на смешника прокурор МАНОЛОВ,подлога на приятелката си Калинка Чапкънова!Този малоумник или да си заминава за Айтоския, за да не и балкан, или да се скрие в миша дупка за да не позори Окръжната прокуратура!
1.
Въпрос
05.11.2014 18:19:15
1
9
Как се пише думата"род"?Касабова,тополовградско неграмотна селянка....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори