×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Положението в Бургаския окръжен съд е тежко. Нямаме пари дори за канцеларски материали


Положението в Бургаския окръжен съд е тежко. Нямаме пари дори за канцеларски материали
Първата тежка задача, с която се сблъсква Боряна Димитрова по време на втория си мандат в БОС е липсата на средства
30 Юли 2014, Сряда, 14:03 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Изпадаме в положението от 2002-2003 г., нужна е спешна актуализация на бюджета за съдебната власт

Само преди няколко дни административният ръководител на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова спечели нов петгодишен мандат. Тя получи категоричната подкрепа на ВСС. Членовете на съдебният кадровик определиха концепцията й за отлична.  Боряна Димитрова ще трябва да разреши първия си по-сериозен проблем по време на втория мандат – липсата на средства за БОС. Бургаският окръжен съд е изправен пред безпрецедентна криза, напомняща тази през 2002 г. Бюджетът практически е на нула и няма средства за покриване дори на елементарните разходи.

-Г-жо Димитрова, тежко ли е финансовото положение на Бургаския окръжен съд (БОС)?

-Да, може да се каже. Преди няколко дни бяхме посочени от председателя на Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев като едно от съдилищата, които нямат средства за издръжка. Истината е, че издръжката съда в момента е на нула. Нямаме средства да покриваме нищо в тази част. Това е така, защото бюджетът на съдебната власт не бе увеличен с исканите средства, което ни поставя в много трудна ситуация.

-Какво означава, че нямате бюджет. Ще спрете разглеждането на делата ли?

-Със сигурност няма да спрем да гледаме дела, както казвате, или да затворим, но ще имаме много други проблеми. Реално ще спрем плащания към доставчици и за външни услуги. Дори не говоря за консумативи или това, че сме на привършване с листите. Съвсем скоро ще се изчерпят парите за вещите лица и преводачи. За радост имаме ресурс за възнагражденията на съдебните заседатели, все още. Огромната ни надежда е през септември въпросът да бъде решен, защото ще влезем в други процедури – на забавяния, неустойки. Ние сме второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, което означава, че на нас ни задават една рамка и всяко плащане се разрешава от ВСС. Движим се в рамките на бюджетната прогноза, която сме направили. Нямаме излишни разходи. Събрали сме към 1,5 млн.лв.такси, с което сме в стойностите от предишните години. Така реално съдебната власт и първостепенния разпоредител са получили средствата, но те сами решават кое е приоритет за тях и насочват плащания. 

-Колко е проектобюджетът ви за тази година?

-Проектобюджетът ни за тази година е 3,56 млн.лв. Досега сме изхарчили точно толкова средства, колкото сме предвидили. Имайте предвид, че нашия регион е малко по-особен и  натоварен с изключително много разноски за преводачи. По гражданските и търговските спорове всяко трето дело е с чуждестранен гражданин. Отделно са и делата срещу нелегално преминаващите границата, на които също трябва да се осигури преводач. При изготвянето на бюджета от нас се изисква да направим прогнозна стойност за три години напред. Ние, естествено стъпваме върху това, което сме изхарчили в предходен период и разбира се следваме тенденциите. Пак ви давам пример с бежанците: Когато започна увеличението на този тип дела бе ясно, че в следващите две години там ще се изхарчат повече пари. Което сме могли да предвидим, сме заложили като прогноза. Друг е въпросът какво одобрява ВСС.

-Кои плащания ще спрат първи, ако не ви се актуализира бюджетът?

-Политиката на ВСС е първо това да бъдат отрязани перата за консумативите, включително и за услуги – ВиК, ток, канцеларски материали.

-Има ли възможност да ви спрат тока и водата в сградата на Съдебната палата?

-Все още няма такава възможност. Имаме около 4 хил.лв. задължения, но не сме изпаднали в просрочие.

-Имало ли е аналогична ситуация в БОС?

-Да, в началото на 2002-2003 г. положението бе същото. Тогава дори нямаше пари за заплати. Купувахме си сами листи, за да има на какво да пишем. Изпадали сме в тази ситуация и ще се справим, но не там е въпросът.

-Г-жо Димитрова, лесен ли бе диалогът с досегашния правосъден министър Зинаида Златанова, предвид факта, че не присъстваше редовно на заседанията на ВСС?

-Да, министърът на правосъдието беше диалогична, с добри идеи, но за пореден път нереализирани. И друг път съм го казвала: наслушали сме се на обещания, които не се изпълняват.

-Какви ще бъдат първите стъпки, които ще предприемете, след като спечелихте нов мандат, начело на БОС?

-Искаше ми се септември специално да си поговорим за въпроса, за да мога да ви представя това, което сме приели като реорганизация. Задачите, които ще седят пред мен и управленския екип, който ще е същият, са свързани с подобряване на качеството, бързината и достъпът до правосъдието. В тази връзка има много да се направи.

-Само преди няколко дни Бюрото за контрол на СРС ви посочи за пример: председателят на окръжен съд, направил най-много аргументирани отказа за прилагане на СРС. Какви бяха мотивите ви? Чисто юридически или се съмнявахте в недотам ясните цели за подслушванията?

-Мотивите са най-различни. Те касаят от една страна недобре оформено искане, съобразно изискванията на закона, но и друга – втората част от въпроса ви. Заради това четем детайлно делата, независимо дали са оперативни или досъдебни производства. Ако в тях нещо е спестено и съм била заблуждавана – тежи на нечия друга съвест.  И аз, и съдия Петя Петрова, която ме замества при разрешаването за прилагане на СРС, гледаме подробно абсолютно всичко в императивните дела и досъдебните производства. Може би и заради това имаме и толкова много откази.

-Правен ли е опит в едно искане за СРС да бъдат поставени няколко телефонни номера, включително и на лица, различни от разследвания?

-Не мога да ви отговоря на този въпрос, но правим всякакви проверки. Не само за наличието на изискванията и за способите, но и за мотивацията, и законовите предпоставки.

В категории: Темида


12
Коментара по темата
12.
toni
31.07.2014 07:25:25
0
9
Много е тежко,а някой да е чул съдия да е напуснал работа?Само с краката напред си отиват от съдебната система.Гадни продажни оядени боклуци,повдига ми се,само като чуя думата съдия.
11.
Болен здрав носи...
30.07.2014 23:21:36
0
9
При положение, че там се вземат заплати 3000-4000 лева на месец, не виждам проблем всеки да отдели по 100 лева за това каквото му трябва, включително тоалетна хартия ...
10.
Ivan
30.07.2014 19:12:03
1
22
Boriancheto e milionerka ot izpalniavane na porachki. Sega niamala himikalikasabova dai malko. Bokluk
9.
светлин димитров
30.07.2014 18:56:55
2
9
А за тоалетна хартия имате ли?
8.
Георги Бакалов
30.07.2014 17:53:23
2
8
ЛОШО АДМИНИСТРИРАНЕ и ИЗТОЧВАНЕ НА БЮДЖЕТА:
1.)Прогнозирането се извършва некомпетентно!2.)Вещите лица си вземат парите след приключване на делата чрез частните съдебни изпълнители - и то много бързо.Това се практикува отдавна в цялата страна!3.)СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ - "за радост имаме ресурс за възнагражденията на съдебните заседатели"?!Тази игра със съдебните заседатели си е ЧИСТО ИЗТОЧВАНЕ, защото им пишат възнагражденията за реално НЕПРОВЕДЕНИ СЪДЕБНИ ЗАСЕДАНИЯ!!!В моя случай това е документирано:три пъти съдията свиква заседание, а преди това знае със сигурност, че заседанието няма да се състои.Ние висим в съда като свидетели, защото сме призовани, чакаме напразно, съдебните заседатели се появяват, за да си получат възнаграждението!По колкото и да мултиплицираме случаите като моите, сумата ще е внушителна!ДАЛИ НЯМА ДРУГИ ТРИКОВЕ?!ПОВДИГА МИ СЕ!!!
7.
M
30.07.2014 17:52:15
2
7
Много смешна картинка. Всички тези големи учреждения трябва да се управляват от хора, които са икономически грамотни за да не се стига до това положение. А не харчове на поразия и в един момент - парите свършиха. Трябва да има разчети, да се води статистика за предходни години за какво и колко се е харчело. Правосъдната система, Министерството на Вътрешните работи и Военното министерство си харчат на воля сериозни суми от бюджета. Това не може да продължава безконтролно.
6.
БСП
30.07.2014 16:34:25
2
2
АМИ НАЛИ СА ПРИ НАС ПАРИТЕ В КТБ
5.
Хм, странно
30.07.2014 16:13:29
1
8
Всеки управлявал по-голяма частна фирма знае, че ако 2 години не се вмести в утвърдения му бюджет за разходи, на третата мястото му ще изстине. В държавните май е обратното- колкото повече преразходи и рев по медиите за още пари, толкова за по големи мениджъри се смятат.
4.
Минчо
30.07.2014 15:26:08
3
14
Всеки работещ в БГ е яхнат от 2 цигани, по 1 полицай, съдия, прокурор и неизвестен брой чиновници, охранители и всякакви други паразити. Пари няма и все повече няма да има.
А съда ако си погледнат филиалите в малките градове, там за 15 -20 дела месечно са ангажирани по 2-ма съдии, 2-ма прокурори, няколко секретарки, деловодителки, счетоводителки, охрани, чистачки, параджии........................ и всички работят не повече от 2 часа на ден. Останалото работно врече уплътняват с разходки по магазини и кафенета.
3.
koko
30.07.2014 15:13:30
1
8
и при нас няма пари за нищо ама не ревем по форумите
2.
Бургазлия
30.07.2014 14:53:54
5
16
Положението на БОС изобщо не е тежка, след като всяка година им актуализират заплатите и всяко тримесечие получават бонуси, отделно за Великден и Коледа. За размера на заплатите няма да пиша, но няма по-ниска от 1000 лева (на обикновена деловодителка)!
1.
дарител
30.07.2014 14:18:50
0
18
Молим за телефони за да изпращаме SMS-си за помощ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори