×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ-Бургас: Управляващите налагат свой псевдо-екозащитен образ с парк „Българско Черноморие“


ГЕРБ-Бургас: Управляващите налагат свой псевдо-екозащитен образ с парк „Българско Черноморие“
Правителството си даде 1 година, за да се реализират нечистите амбиции за унищожаване на ценни девствени кътчета по Черноморието, смятат от ГЕРБ
Тема в развитие
виж още
скрий
17 Юни 2014, Вторник, 17:57 ч.

Предложението за национален парк не е решение на проблемите ни, категорични са от ГЕРБ


Природата на България е нашата национална съкровищница. И в краткосрочен, и в дългосрочен стратегически план съхраняването на биоразнообразието, чистите вода и въздух и почвените ресурси са жизненоважни за живота и здравето на хората и за икономическия ни просперитет, се казва в официяна позиция на депутатите от ГЕРБ срещу идеята за създаването на Национален парк "Българско Черноморие".

"Още преди една година, по време на обсъжданията за приемане на Мораториум за забрана на строителството в държавните имоти в района на Черноморското крайбрежие, ние многократно заявявахме, че това е акт, с който настоящото управление се опитва да наложи свой псевдо-екозащитен образ, да хвърли прах в очите на хората и да замете безобразията, извършвани по време на тройната коалиция. Не само това, правителството си даде една година гратисен период, през който да се реализират нечистите амбиции за унищожаване на ценни девствени кътчета по Черноморието с цел извличане на лична изгода.

Ние от ГЕРБ, считаме презастрояването, което би могло да увреди ценни природни местообитания и застрашени и редки видове растения и животни, за неприемливо. Но не считаме, че предложението, което се представя на вниманието ни, е решение на проблемите.

Освен, че е технически неточно, тъй като не включва съществена част от най-чувствителните и уязвими зони, то е практически неприложимо. Създаването на Национален Парк „Българско Черноморие“ по смисъла на Закона за Защитените Територии изисква цялата площ да бъде изключителна държавна собственост, а предложението включва множество частни и общински имоти. Това означава, че държавата би трябвало да осигури огромен финансов ресурс за изкупуване на земите от собствениците, което не е реалистично. Предложението противоречи на действащи устройствени планове, а също така осигурява значително по-малко покритие от съществуващите защитени зони и територии. Територията трябва да бъде компактна, за да се осигури адекватна защита, а това не е възможно с така предложената фрагментарна територия. Необходима е и специална администрация за управление на тази територия, което със сигурност ще доведе до увеличение на административните разходи, а в крайна сметка, до доста неясен и спорен ефект. Самият процес на създаването на национален парк изисква период от близо две години, което отново ще забави реалните решения и ще създаде рискове.
Ние смятаме, че решение има. Българското законодателство изцяло транспонира европейското и осигурява всички механизми за съхраняване на ценните видове и местообитания. Законите за опазване на околната среда, за защитените територии, за биологичното разнообразие и за устройство на черноморското крайбрежие съдържат механизми за  защитата на природата. Проблемът не е в липсата на регламентация. Проблемът е, че в последната година не бе направено нищо за прилагането на закона. Затова станахме свидетели на странни маневри по отношение на ОУП на Царево и в крайна сметка до поредно забавяне на изготвянето му, както и до неприемането на плана за управление на Природен Парк Странджа. Имаше индикации за реанимиране на строителството върху дюни в Несебър. Случи се Калиакра, може би ще последват и Камчийски пясъци.

Това, което е необходимо да бъде направено, е следното:

• Най-бързата и адекватна защита на българското Черноморие може да се осигури чрез обявяването от министъра на околната среда и водите на заповедите за 19-те защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 по директивата за местообитанията. Картирането им приключи през месец април миналата година, а все още нито една заповед не е публикувана. Чрез тези заповеди могат ясно да се определят ограниченията и забраните за конкретните зони и при спазването им да не се допуснат безобразия.

• Все още не са готови и специализираните кадастрални карти за дюните, за което три ведомства (МРР, МИП и МОСВ) така и не можаха да се разберат. Необходимо е спешно да бъдат утвърдени.

• Няма напредък по изготвянето на ОУП на черноморските общини, няма действащи планове за управление на защитени зони и територии. Необходимо е да се положат максимални усилия да бъдат изготвени, подложени на широко публично обсъждане и приети, за да се въведе яснота и порядък.

• Въвличане на местните общности и органите на местното самоуправление в управлението на защитените зони.

В случай, че всичко това бъде направено, ще бъде постигнат баланс между защитата на природата и устойчивото развитие на черноморския регион. Без да се изпада в крайности, ще можем да сме сигурни, че се осигурява опазване и възстановяване на природните екосистеми и биологичните видове. Спазвайки ограниченията и условията, ще могат да се осъществяват национални и местни планове и проекти за икономическо развитие, просперитет, създаване и запазване на работни места без рискове за природна", е становището на народните представители от ГЕРБ в Бургас.

В категории: Политика


4
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
4
Коментара по темата
4.
Auspicium Melioris Aevi
17.06.2014 21:39:26
0
1
Рапона Шеврона и Коалиция Национални сини предатели го играят защитници на природата
3.
Не нахални
17.06.2014 20:27:10
0
2
от пръкването си са НАГЛИ твари.
2.
много нахални
17.06.2014 16:30:16
2
9
Запазвате природата, освен ако не е за някое строежче на наш човек, я върху дюни я нещо друго. Когато Бойчо Георгиев подписваше нямахте нищо против строежите ся кво ревете. Но както е ясно мотот на герб: Кражба е всяка далавера в която не участваме
1.
Бургазлия
17.06.2014 15:27:41
1
9
Не че го искам, ама имайте късмета да се случи нещо с църквата!
Камъните ще са ви най-малката болка, крадливи псета!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори