×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

860 са родените деца от малолетни или непълнолетни майки през 2013 г.


860 са родените деца от малолетни или непълнолетни майки през 2013 г.
Да работим за интегриран подход, призова в Бургас шефката на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева
01 Април 2014, Вторник, 15:13 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимки Авторът

Водещи причини за изоставяне на деца са липсата на средства и жилище, на подкрепа от близките, нежелана бременност или многодетност


Най-важното за превенция на ранните раждания е да се работи с общностите, със семействата, да се използват здравните медиатори и социалните работници. Трябва да има и нормативни промени, каза в Бургас председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, която организира дискусия на тема „Ранните раждания и защитата на правата и интересите на децата”.
„Трябва да се активизира изключително много образователната система, защото едно дете, което е на училище и от което системата се интересува, към което има индивидуален подход, няма как да бъде омъжвано или да се занимава с други неща. Трябва да работим за интегриран подход“, категорична е Жечева.
Физическата незрялост на майките, опитите за предизвикване на аборти, проблемите, свързани с раждането на детето, водят до проблеми във физическото и психическо състояние на малолетните и непълнолетните родилки. Ранното майчинство може да бъде фактор за социалното изключване на майката със съответните последици за детето”, каза Жечева. Статистиката на ООН показва че всяка година в света забременяват 7 милиона тийнейджърки и по този начин застрашават живота си. Всяка година 70 000 момичета между 10 и 19 години в света умират заради усложнения при бременност и раждане. Мястото на тези деца, които раждат деца, е в училище, на детските и спортни площадки. Липсата на образование, липсата на информираност, неизползванeто на предпазни средства и ранните бракове са основните причини момичета под 18 години да забременяват и да раждат, каза още Жечева .
В срещата участват председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Народното събрание Христо Монов, областният управител на Бургас Павел Маринов, зам.-кметът по здравеопазването на Община Бургас Лорис Мануелян, депутати, директори и лекари от родилните отделения на болниците в Бургас, Варна и Сливен, представители на регионалните дирекции „Социално подпомагане", отделите за закрила на детето, неправителствени организации.
„Проблемът се е превърнал в бич за обществото. Той явно не е в тийнейджърите, а на друго място“, коментира областният управител на Бургас Павел Маринов. Депутатът Христо Монов допълни, че този проблем е системно подценяван в България. Зам.-кметът по здравеопазването Лорис Мануелян смята, че е необходимо въздействие вътре в самата общност, което да задвижи решаването на проблема. Това, според него, трябва да направят най-вече здравните медиатори и социалните работници.


Проблемът е системно подценяван в България, коментира Христо Монов

За 5% непълнолетните родилки през 2013 г. това е второ по ред раждане, което е изключително тревожно, стана ясно по време на дискусията. 60 проверки е извършила Държавната агенция за закрила на детето в родилни отделения и дирекции „Социално подпомагане“ в 7 области на страната. Плановата проверка обхваща 39 лечебни заведения в областите София – град, София област, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе, и съответните 21 дирекции „Социално подпомагане”, в чийто териториален обхват са болниците. Четири от проверените лечебни заведения са държавни, 5 са държавни с общинско участие, 18 са общински и 12 са частни.

Проверката обхваща периода 1 януари – 30 септември 2013 г., когато са регистрирани 25 162 родени деца в седемте области. От тях 24 302 деца са  родени от майки над 18-годишна възраст, 24 деца са родени от малолетни – под 14 г., 836 деца са с майки във възрастовата група от 14 до 18 г., 224 са родените деца с увреждания и/или малформации, 197 са мъртвородените деца.
Подадени са 243 сигнала за деца в риск от изоставяне; 470 сигнала за ранно раждане, т. е. раждане от родилка под 18-годишна възраст. За 388 случая на ранно раждане не е подаден сигнал в ДСП.


Представители на всички институции, свързани със закрилата на детето, се включиха в дискусията


Като водещи причини за изоставянето на новородени деца още на ниво родилен дом при непълнолетните /14 – 18 г./ и пълнолетните родилки, които са заявили пълен отказ от детето си и то е изоставено, се очертават липсата на финансови възможности и жилищни условия (32%), липсата на подкрепа от страна на близките (17%), нежелана бременност (13%), многодетност (11%) и др. Прави впечатление, че при непълнолетните родилки се наблюдава наличие на емоционална връзка между майката и новороденото, изразено желание за обгрижване на детето, подкрепа от страна на разширеното семейство.
При установените 24 малолетни родилки – под 14 г., няма заявено желание за изоставяне на новороденото дете.
За децата с увреждане като цяло не се подават сигнали в дирекция “Социално подпомагане”. Задължение на лекаря е да информира родителите и близките на новородено дете с увреждане, като медицинските специалисти не осъзнават ролята на социалния работник и/или психолога по време на съобщаване на майка за родено дете с увреждане.

В 30 от проверените лечебни заведения има упълномощено лице от персонала за своевременното информиране на отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане. В 9 лечебни заведения няма такова упълномощено лице, което да информира институциите за дете в непосредствен риск от изоставяне. В 1 лечебно заведение е разписана Процедура за действия в случай на изоставяне или риск от изоставяне на дете на територията на болницата.

При проверките са отчетени някои добри и лоши практики. Положително е това, че са създадени услуги, които да стимулират контакта на майката с бебето - „Училище за бременни/бъдещи родители”, в което бъдещите родители се обучават как да полагат грижи в адаптационния период и първите месеци за детето, организират се Дни на отворените врати, в които бъдещите родители се запознават с обстановката и условията в родилното отделение, както и здравни беседи в училищата и в ромската махала на града, с цел превенция на ранното раждане от непълнолетни момичета и риска от изоставяне на деца. Прави се цялостен скрининг на новородено, с оглед превенция на заболяванията.
Лоша практика е, че в някои родилни отделения майката, заявила намерение да изостави детето си, се настанява в отделно помещение от това на бебето, с което се къса връзката „майка – дете”.

В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
1
Коментара по темата
1.
той от Бургас
01.04.2014 14:58:34
1
3
Много лесно е да стоят и да си чешат езиците и да отчитат дейност- това е. Вкарай циганин в училище и го дръж да не роди на 13 години- как ще стане? Ама не тези срещи голямо приказване пада и всеки прехвърля на друг да направи нещо. Затова резултати няма.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори