×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Димитър Колев получава от Милко Милков 20-е декара на Колодрума в Бургас? Общината в шок


Димитър Колев получава от Милко Милков 20-е декара на Колодрума в Бургас? Общината в шок
Продажбата тече от вчера, а днес Милков (вляво) играе табла и не му пука, защото е отпускарски месец, вдясно е общинският съветник Димитър Колев, на чиято фирма той дължи 9 млн.лв.
20 Август 2013, Вторник, 21:31 ч.
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА и Катя КАСАБОВА Снимки Иван Колев и в.Фактор

„Венис комерс“АД, в която Общината апортира апетитната си земя, се оказва длъжник на фирма на общинския съветник Колев

От вчера, 19 август, до 17 часа на 16 септември 2013 г., в сградата на Районния съд в Бургас тече публична продажба на 20 250 кв.м., представляващи поземлен имот в жк „Бр.Миладинови“ с идентификатор 07079.620.7., собственост на „Венис комерс“АД. Началната тръжна цена е 9 853 200 лв. с ДДС. Става дума за земята на Колодрума, която през 2006 г. Община Бургас апортира  в „Колоездачен клуб – КК Бургас” АД, за да строи с частния предприемач Милко Милков (тогава изпълнителен директор на този клуб) грандиозен спортен комплекс, хотелска част и подземен паркинг. Днес съоръжението продължава да е все така окаяно свърталище на криминална престъпност и в безобразен вид да посреща гостите на града откъм автомагистрала „Тракия“. Зачената нечистоплътно тази сделка, също както сделките за ГУМ-а и стадион „Черноморец“ - все при управлението на червения кмет Йоан Костадинов, тези дни ще получи своята нелицеприятна развръзка. 

Заповедта за незабавно изпълнение на продажбата на 20-е декара е по молба на бургаската фирма „Булида“ООД, със седалище на ул.“Христо Ботев“ 50 вх.А ет.1. ООД-то е собственост на двама млади съдружници, които са и съуправители на фирмата – братята Пламен и Ивайло Димитрови Колеви.


Общината е на път да загуби 20 250 кв.м от Колодрума и прилежащите му земи, намиращи до МБАЛ-Бургас и хотел „Космос“
Това са синовете на настоящия общински съветник финансистът Димитър Колев, който в настоящия ОбС влезе от ПП“Лидер“, а в мандата 2003-2007 г. бе от Движение „Гергьовден“. На 25 юни т.г. Колев напусна Общинския съвет и отсстъпи своето място на следващия в листата от „Лидер“ - Георги Янев.

„Фирмата е на синовете ми, прехвърлих я на тях, доскоро аз бях управител“, не отрече г-н Колев. Той потвърди, че фирма „Венис Комерс“АД на строителния предприемач Милко Милков е длъжник на „Булида“ООД с близо 9 милиона лева, натрупани за една година като доставки на битуми и дизелово гориво за строежа на три лота от второстепенната пътна мрежа на страната.

Така поставен въпроса излиза ли, че ако до 17 часа на 16 септември 2013 г. в Бургаския районен съд не се явят желаещи на наддават в търга за 20-е декара, то те ще преминат в ръцете на г-н Димитър Колев заради дълг от 9 милиона лева?

На този кардинален въпрос строителният предприемач Милко Милков днес ни отговори по телефона с фриволен тон, в перфектно лятно настроение, така: „Направете си справката в Търговския регистър и вижте кой е собственик на „Венис комерс“АД, там си пише всичко – учредители, акционери, устави и т.н. Откъде да знам аз дали ще я продадат тая земя или няма да я продадат и кой ще я купи. Сега играя табла, падам тежко, август е, отпускарски дни са. Обадете ми се през септември“.

В Търговския регистър като членове на Съвета на директорите на „Венис комерс“АД видяхме имената на Милко Вълков Милков като председател, на сина му Георги Милков Милков и на Константин Атанасов Киряков.

Кой е собственик на източеното „Венис комерс“АД и не притежава ли вече въздух?

Ето ви хронологията отзад напред:

На 28 юни т.г. кметът на Бургас Димитър Николов уведомява с писмо председателя на Общинския съвет Костантин Луков, че е образувано въпросното изпълнително дело, след което тръгват  слухове из бизнессредите на града, че всъщност взискатели и длъжници от години са свързани помежду си и крайната цел е да се вземе общинската земя с юридически хватки. Като впоследствие участниците в аферата си поделят собствеността. Костантин Луков прехвърля писмото на кмета за становище в Постоянната комисия по правни въпроси, но самият той, не само като юрист, но и като представител на Общината в същото това публично-частно партньорство още от 2007 г., отлично знае, че документацията и водените в съда дела по тази сделка са толкова сложни, че до разумно решение е невъзможно да се стигне в толкова кратък срок.

„Наистина не знаем какво трябва да предприемем. Доколкото съм запознат, не  е приключило дело на Общината във Върховния касационен съд срещу „Венис Комерс”АД – това е последващото наименование на „Колоездачен клуб КК Бургас“АД, за незаконно

вдигане на капитала на дружеството. Прекръстването на едната фирма в друга е станало впоследствие”, заяви общинският съветник Константин Бачийски, член на въпросната комисия. Колегите му били в същата патова ситуация и не знаели откъде да я подхванат, за да излязат с ясно решение, което да предадат на Общинския съвет за гласуване.

Как прелива червено към синьо в бизнеса и политиката?

 През 2006 г. местният парламент, с огромно мнозинство около червения кмет Йоан Костадинов и липсваща опозиция вдясно, взема  решение Общината да стане акционер в „Колоездачен клуб - КК Бургас” АД, зад което стои проспериращият бизнесмен и щедър спортен спонсор Милко Милков - като апортира колодрума с площ от 20 250 кв.м. Срещу това тя получава контролния пакет от акции - 65%,  но 15% от тях са привилегировани и не дават правото на глас  в общото събрание. В началото на 2008 г. се оказва, че без знанието на Общината (по това време вече кмет е Димитър Николов от ГЕРБ, а председател на ОбС Валери Симеонов) капиталът на дружеството е вдигнат, а процентите на общината са стопени до 25.5%. Според Милко Милков това е напълно законно, защото уставът на дружеството, гласуван при учредяването, дава права на Управителния съвет да променя капитала. Увеличението от 6.4 млн. на 16.4 млн. лева вече е вписано в Търговския регистър, както и съставът на новия Съвет на директорите. Там „цъфват“, по необясним начин, двамата представители на общината - Костантин Луков и Ташо Желев. Има много въпросителни как са попаднали вътре Луков, който през 2007 г. е активист на ГЕРБ и  става в началото на първия мандат на Николов директор на дирекция УКОРС, както и шефът на общинските имоти Ташо Желев. Защо те не са уведомили кмета и председателя на Общинския съвет, преди да се вземе съдбовното решение за вдигането на капитала? Инвеститорите  уверяват, че съгласно устава, общината има гарантиран дивидент при новите условия. Защото при първите 65% Общината няма да донесе печалба за своите граждани, въпреки, че си е дала безвъзмездно земята - мегапроектът за обещаните 16 милиона евро не може да се реализира без парите на частния инвеститор. А този проект бе шумно рекламиран, с автор холандски архитект. Многофункционалната зала трябваше да бъде изградена за 3 години, с 3 хиляди седящи места и 250 м писта за колоездене и възможност да се практикуват още 23 вида спорт. Проектът включваше търговска и офисна част, която да се отдава под наем, за да може по този начин да се издържа спортната дейност.

 Някои общински съветници през 2008 г. са на мнение, че е по-добре общината да притежава 25%  в недвижима собственост от бъдещият строеж, отколкото 65% от нищо.

През 2008 г. кметът Димитър Николов обаче е силно притеснен и сезира ДАНС

 “Нека оторизираните органи приключат бързо случая и се произнесат - ощетена ли е община Бургас с “тайно” взетото решение за намаляване на капитала й в дружеството или не е и кой точно е архитектът на тази сделка от 2006 г. Докладната,  изготвена от предходния кмет, не е била разглеждана от комисията по икономика, чийто председател бях в мандата 2003-2007. Умишлено е заобиколена тази комисия и водещите комисии са били други - по правна и нормативна уредба, по бюджет и финанси и по общинска собственост. Нито съм бил вносител на тази докладна, нито съм имал възможност да участвам в дискутирането на подробностите около Устава на новосъздаващото се тогава дружество“, заявява пред медиите кметът Димитър Николов, след като е сезирал Прокуратурата и ДАНС, и е завел съдебно дело срещу вдигането на капитала. В публичното пространство срещу него вече са разпространени прессъобщения от Милко Милков, в които се твърди, че в качеството му на общински съветник в мандата 2003-2007 г. и като председател на Постоянната комисия по икономика Димитър Николов е гласувал със „за“ - както на заседание на самата комисия, така и на сесията, взела решение за учредяване на съвместното дружество.

Ето цитати от изнесеното в медиите срещу Димитър Николов: „Не прави чест на г-н Николов да отрича, че неговата комисия е разглеждала докладна по сделката с Колодрума и че той не е имал възможност да участва в дискутирането по подробностите в Устава. Предоставяме копие на препис – извлечение от Протокол № 35 на Постоянната комисия по икономика и инвестиции /Приложение № 1/, в който пише:
„Днес, 25.05.2006 г. /четвъртък/ се проведе заседание на Постоянната комисия по икономика и инвестиции към Общински съвет - Бургас. На заседанието присъстваха: Димитър Николов – председател и членове: Димитър Колев (баща на двамата братя съдружници в „Булида“ООД, към която Милко Милков за една година през 2012 г. е натрупал дълг за 9 млн.лв. - б.р.), Димитър Коруджиев, Стефан Чапкънов, Симеон Георгиев, Мария Радева и Христо Порточанов.  По т.7 от дневния ред комисията разгледа внесената докладна записка от Йоан Кирилов Костадинов – кмет на община Бургас относно Даване на съгласие за участие на Община Бургас в акционерно дружество с апортна вноска – недвижим имот.  След станалите разисквания и размяна на мнения с 6 гласа „за”, 0 гласа „против” и 1 глас „въздържали се”, комисията
РЕШИ:
Подкрепя докладната записка и проекта за решение.”   край на цитата
Прилагаме и копие на препис – извлечение от Протокол № 41 от 29.11.2006 г. на Общински съвет – Бургас /Приложение № 2/ с решение по т. 9 от дневния ред, цитираме:
„Даване на съгласие за участие на Община Бургас в „Колоездачен клуб – КК Бургас” АД с непарична вноска: недвижим имот – спортен обект „Колодрум”, при условията на представения устав на дружеството и при оценка на непаричната вноска 4 200 000 лв., определена по реда на чл. 72  от ТЗ.”  Край на цитата.
Решението е прието с 42 гласа „за”, 3 „въздържали се”, против няма. Под номер 22 в списъка на поименно гласувалите е записан Димитър Николов Николов, гласувал „за”.   А Уставът на дружеството е одобрен от Постоянната комисия по икономика и инвестиции, Постоянната комисия по законност и обществен ред, Постоянната комисия по общинска собственост - с председател Костадин Марков – настоящ зам.-кмет/ и от самия Общински съвет - Бургас.“

   Така се взривява новата власт на ГЕРБ и до ден днешен ПУП не е разписан

 
Милко Милков  продължава с обвиненията и стига твърде далеч  като прави рекапитулация на вложени до 2008 г. пари и труд за разработване на сериозен бизнес план за съвременен комплекс от търговски съоръжения и спортна база. Изготвени били правен анализ, финансов анализ, инвестиционна програма и финансови разчети. Изготвен бил и подробен устройствен план /ПУП/, във връзка с който са изпълнени всички предписания на общината. „Но тя, вместо да помага, непрекъснато дава нови и нови предписания, с цел затрудняване на работата. Възниква въпросът каква е причината бивши и настоящи политически деятели да злословят и създават изкуствено напрежение около дейността на дружество „Колоездачен клуб КК Бургас” АД. Отговорът се очертава все по-ясно – да се забави ходът и по възможност да се стопира изграждането на проекта, за да може в това време други подобни проекти, с изцяло частни капитали, да вземат преднина. Действията на кмета, от който се очаква подписването на заповедта за одобрение на Подробния устройствен план, ще докажат дали общината действително е за изграждането на проекта“, призовава тогава Милков като председател на Съвета на директорите на „Колоездачен клуб КК Бургас” АД, в чийто състав продължават да са служителите на кмета Костантин Луков и Ташо Желев, които обаче се разграничават от тези изявления. ПУП-ът все още се бави.

  През 2010 г. постъпва предложение до Общинския съвет, доминиран от ГЕРБ, да изкупи 7 713 650 акции, притежавани от "Понс Холдинг" – фирма, която е част от „Венис комерс“АД. След дълги дебати дали тези акции са законни и дали  изобщо съществуват, предложението  е отхвърлено. Сумата, която фирмата поиска за тях през 2010 г. е 1 311 320,50 лв.
Към този момент се водят десетки съдебни дела на Общината срещу новите акционери от „Венис комерс“АД – за „тайното“ увеличение на капитала и за законността на поредицата от общи събрания на новите акционери.

Обявлението за насрочената публична продажба е публикувано вчера в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители. Директорката на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ в Община Бургас Златина Георгиева заяви пред Флагман.бг, че ще излезе с писмено становище утре. Тя узна от нас за стартиралата публична продан и беше изненадана, тъй като има вписана възбрана по обезпечителна заповед от 09.06.2009 г. в полза на Община Бургас. Костантин Луков – бившият представител на Община Бургас в Съвета на директорите на скандалното акционерно дружество и настоящ председател на ОбС днес бе с изключен мобилен телефон.

Може някой да попита какво е свършила ДАНС за всичките 5 години след сигнала на кмета. Ами нищо.

 


Писмото на кмета на Димитър Николов до Костантин Луков от 28 юни т.г.

 
Обявлението за публичната продан



В категории: Разследване


11
Коментара
Пожар унищожи 22 яхти
Пожар унищожи 22 яхти 15/05/2024, Сряда 16:17 1
11
Коментара по темата
11.
*********
01.09.2021 11:00:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
гггггг54
03.09.2013 21:24:00
0
2
Най - голям принос за тази сделка има бившият зам.кмет на Йоанн Димитър Терзиев който беше подлога на Милко и Дражев и ги уреждаше с такива хубави сделки след това Терзиев години наред работеше при Милко но накрая и той му яде попарата . Милко е толкова нагъл че едва ли му дреме от такъв род публикации. Поровете се иза концесията на плажа в Сл.бряг и там мътна и кървава
9.
jeleva
22.08.2013 12:12:10
0
3
Drememu na Milko
8.
lisko
21.08.2013 18:48:41
2
2
Отива му на Митко--красив богат умен--КМЕТ
7.
Zuzi
21.08.2013 16:32:28
0
5
Чудесна публикация. Поздравления за професионално написаната статия. Точно, обективно, с фактите напред, без неграмотни или тенденциозни коментари. Браво на Катя и Женя. Дано високото ниво-в случая ДАНС, се поразмърда. Ако не се измъкне с промените, които станаха скоро там. Ще бъде мижаво и подло. Успех на общината, успех и на журналистите, дано да се стигне до доброто за Бургас решение. Обратното ще е-в мътна вода, риба се лови. ДОКОГА?!?!?!
6.
умник
21.08.2013 14:04:27
2
11
Митко Николов замита след себе си, май реши, че му е време. Иначе пак фанфари и рози, ама си губиме колудрума, после стадиона, после нещо друго. Умничък и хрисим ни е кмета,пу как да не му се нарадваш
5.
читател
21.08.2013 12:43:58
4
11
Ей пак зачесвате тема, в която Митето Николов е замесен, ама въпреки това пак по тъча бягате и заобикаляте неговото участие. Това е ПОРЕДНАТА ДАЛАВЕРА на Митето Николов в дует с неговия учител Йоан Костадинов!!! А колко още има. Милиончета са оттекли от празните джобчета на всички наивни бургазлийчета, а медиите само мажат лъжи и полу-истини!!!!!
4.
DDDD
21.08.2013 11:00:44
0
5
EI TOVA SI E CHISTA IZMAMA NA DETE OT 3-TI KLAS BI MU STANALO IASNO!
3.
xah
21.08.2013 08:24:31
2
7
ei tva si e chista bulgaria da im eba maikata az si durjah kolata tam i q s4upih v teq dupki i hrasti s kurleji i bulhi da si vzemem obshtinata mqstoto i da napravqt zakrit parking
2.
бургас
20.08.2013 23:25:56
2
22
това е някаква игра на милко.горива за лотовете той взимаше от нафта трейдинг, а цитираните суми не са реални,тъй като лотовете са взети в консорциум с пътна компания.ако данс и съд работят даже и семейния му приятел орешарски не би трябвало да може да му помогне.но кога за измамника ще дойде видов ден...кой ще ти каже.
1.
БРАВО
20.08.2013 21:49:10
2
16
Който го може , го може!!!!
Успех на всички !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване
Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори