×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спецгрупа на МВР пое имотната мафия в Несебър, пуснала пипала и в съда


Спецгрупа на МВР пое имотната мафия в Несебър, пуснала пипала и в съда
Тандемът Петър Атанасов – Марио Тагарински колеше и бесеше в Бургаския районен съд още през 90-е години на миналия век, когато по поръчка осъдиха журналист
18 Ноември 2012, Неделя, 19:01 ч.
Автор: ВАСИЛ ПЕТЕВ Снимка Бесове.бг

Възлови фигури са адвокат Петър Атанасов и бизнесмените Пламен Димитров и Александър Алексов

Специална група от служители на МВР е била сформирана преди около 10-тина дни в столицата по личната заръка на вътрешния министър Цветан Цветанов. Пред служителите е била поставена задача да проведат щателно разследване на място по сигналите и делата на няколко от най-изявените играчи от „имотната мафия” у нас, работeща по родното Черноморие. Източници от службите твърдят, че в центъра на акцията стоели две добре известни лица, имащи преди няколко години дори съприкосновение с правозащитните органи отвъд океана. Става дума за двама бизнесмени разследвани от американската служба ДЕА преди известно време във връзка с разследване за трафик на наркотици у нас и други страни на Европа. Всъщност, имената на бизнесмените Пламен Димитров и Александър Алексов са добре известни, както на медиите, така и на всички в Бургаска област, имащи афинитет към бизнесът с имоти. Преди време национален седмичник писа, че двамата авери са свързни с едни от най-големите играчи сред „имотната мафия” не само в Бургас и региона, но и из цялата страна.

Макар и фирмите им да се регистрирани в София, едва ли има човек в Слънчев бряг и Несебър, който да не е чувал за Пламен Димитров и Александър Алексов. Макар и за тях да се говорят много нелицеприятни неща, това с което безспорно местните свързват  имената им е преди всичко неясни сделки с имоти в областта.

Основен стълб в делата им, особено що се отнася до юридическите въпроси, в схемата на двамата бизнесмени заема техния стар приятел – скандално известния несебърски адвокат Петър Атанасов.

Още преди 10 години името на Петър Атанасов беше забъркано в огромен скандал с имотни измами. Тогава адвокат Атанасов бе пребит от собственик на имот, попаднал в измамна схема. След разследване на полицията бе разкрита цяла мрежа от имотни измами в района на Бургас. 

Всъщност кой реално е Петър Атанасов?

Петър Атанасов е бивш районен съдия от Несебър, както и бивш председател на борда на директорите на "Слънчев бряг" АД и един от адвокатите на Съюза на арендаторите в курорта. Той и бившият областен управител на Бургас Иван Витанов отдавна играят в комбина, като дори са съдружници в обща адвокатска кантора.  Името на Атанасов бе замесено в още един грандиозен скандал, този със заменката от 2003 година на бившия син депутат Марио Тагарински с която той спря разширението на единствения водоем в района на Свети Влас. Тогава кметът на Несебър Николай Димитров дори не сезира прокуратурата, а Атанасов бе адвокат на Тагарински.  
Заради този акт жителите на Свети Влас реално и до днес нямат ефективно водоснабдяване.

 Въпросната одисея мина през купища спънки, като всичко започна от докладната на тогавашния кмет на Свети Влас  Иван Николов, внесена на 15 януари 2008 г. Тогава още младият управник, вероятно поради наивност, а може би и за да се хареса на електората решава, че ще пребори интересите на бивши и настоящи височайши особи. Но явно не познава нрава  на синия депутат Марио Тагарински, както и неговия адвокат Петър Атанасов. 
През 2010 г. национален вестник, както и няколко интернет информационни агенции  описаха скандалната сделка със заменка на земи в полетата на Равда с чудни парцели в курорта Свети Влас, разрешена от Общинския съвет в Несебър през 2003 г., в полза на някоя си Дора Тихова. Малко след това

облажени от заменката се оказват Тагарински и неговите роднини,

както и адвокат Петър Атанасов, който докато е бил общински съветник е внесъл и молбата за замяна от името на Тихова. 
В материалите тогава беше само загатнато за друг проблем, свързан с единствения водоем на ВиК в Свети Влас, до който компанията от 2003 г. няма достъп, тъй като земята пред съоръжението се оказва частна собственост, именно заради скандалната заменка. Спорният парцел е с площ от три декара и включва път - кръгово движение, вероятно изграден с цел автомобили и друга специализирана техника да имат достъп до стратегическото за градчето водоснабдително съоръжение. 
Жители на курорта сигнализираха, че под тази земя минават централните тръбопроводи на Свети Влас, т.е. ако сегашните собственици решат да строят на това място, имало реална опасност тръбите да бъдат посечени. Ако пък се построял поредният хотелски комплекс, тогава достъпът на ВиК до тръбопроводите щял да бъде невъзможен, а при евентуална авария градът просто щял да остане без вода. 
Това обаче явно е без значение за общинските съветници и администрацията в Несебър, а най-важно е било депутатът Тагарински и неговите роднини и приятели да си получат сладкия парцел. Запознати твърдят, че тогава, а и днес, сред въпросните „приятели” на Тагарински най-дейни били протежетата на адвокат Атанасов, Димитров и Алексов. Именно те движили всички нелицеприятни дела, като колели и бесили всички в региона. Не е тайна, че и в момента двамата обитават незаконно къща в село Кошарица. Въпреки, че Несебърският съд реши на първа инстанция, че те използват имота незаконно, двамата играчи продължават да се разпореждат с него дори и в момента.

Но, тогава пак с тяхна помощ, според запознати, ощетени остават всички жители на Свети Влас.
От пресслужбата на ВиК тогава успокоиха, че там няма как да се строи без тяхно разрешение, а ако Марио все пак реши да го прави, ще трябва да предложи план за изместване на ВиК тръбите. 
Оказва се обаче, че има и друг проблем. От размяната на кореспонденция между кмета на Свети влас и шефа на Водоснабдяване-Бургас Ганчо Тенев пак от началото на януари 2008 г. Става ясно, че селището бързо се разраства и е нужно разширяване на водоема, което може да стане само в същия този разменен парцел. Това е и втората причина Иван Николов да сигнализира несебърските общинари спешно да вземат мерки, за да може общината да си върне терена. 
„При приемането на решението и извършването на замяната са допуснати множество пропуски и нарушения“, пише в докладната си кметът Николов. И те са очевидни. Заменката сама по себе си ощетява данъкоплатеца със стотици хиляди, а може би и милиони левове, а парцелът е върху общински път и стратегически обект на ВиК.

Кметът на Несебър Николай Димитров обаче мълчи и това е скандално,

защото при такава тревожна кореспонденция най-малкото трябваше да подаде сигнал до разследващите органи. 
Цели четири години след докладната на Иван Николов реални мерки не са взети. ОбС на 24 януари 2008 г. взима странното решение да се създаде работна група в петчленен състав с цел постигане на споразумение с Тагарински и компания за нова размяна на терени. Групата е в състав трима общински съветници – Димитър Транов, Никола Иванов и Георги Георгиев и двамата кметове – Николай Димитров и Иван Николов. 
Както обикновено става в такива случаи, резултатът от това е нулев. Дори и формално групата не е свършила абсолютно нищо – до момента, две години по-късно, няма дори и един протокол за проведени разговори със собствениците на проблемния парцел и резултатите от тях. 
Ако вярваме на кмета на Свети Влас Иван Николов, на когото Общинският съвет на практика е върнал топката да се справи със ситуацията, преговори все пак е имало. „Собственик е Тагарински и още няколко човека. Аз съм разговарял само с единия от собствениците - адвокат Петър Атанасов, резултат до момента обаче няма“, каза ни във вторник Николов. „Предлагаме им да направим замяна - да вземат общинска земя зад водоема, тъкмо до нея те имат друг парцел с построен хотел, обаче, не знам защо, се дърпат“, добавя Николов. Съседите на Петър Атанасов коментират, че той  се опитва да „рекетира“ общината за друго - още по-апетитно място. 
В началото на своя мандат 34-годишният тогава

Иван Николов се заканваше с бурен ентусиазъм,  че ще спре заменките

 и ще се справи с престъпленията, ощетяващи градчето и неговите граждани. Две години по-късно в гласа му няма и помен от  младежката борбеност и оптимизъм. Старите „кримки“ в Общинския съвет на Несебър и кметът Николай Димитров отдавна са го поставили на мястото му. А и да не забравяме, че всъщност младокът стана кмет, след като беше издигнат от коалиция МОРЕ на братята Динко и Йордан Диневи, които пък на втория тур направиха кмет и самия Николай Димитров.  

Накратко, повече от ясно е, че игрите на адвоката и неговите „подчинени” Димитров и Алексов са големи, а „заповедите” идват от най-високо ниво! Запознати твърдят, че в замяна на своята лоялност и изпълнителност, двамата бизнесмени получили силен гръб не само в Несебърската община, но и в Бургас. Именно там в момента двамата смятат да развихрят своите контакти, като стъпят сериозно и върху врата на Бургаския окръжен съд, където на втора инстанция предстои да се води делото за имота, който Димитров и Алексов владеят незаконно от години. Според осведомени, двамата, чрез близки адвокати, вече били направили „пробни” контакти с някои от най-влиятелните лица в съда в Бургас. Бизнесмените се надявали, че чрез връзките на своите висши покровители, щели да преборят решението на Несебърския съд.

Според хотелиери от Слънчев бряг дори и къщата, която двамата „бизнесмени” обитават в момента, имот от 800 кв.м в село Кошарица в област Несебър, е придобита по незаконен начин. Този факт бе наскоро  доказан от съда в Несебър, след като съдия Надя Моллова, въпреки огромния натиск оказван върху нея по време на делото, успя да постанови нарушението на Димитров и Алексов.

Това решение на първа инстанция на Несебърския съд обаче въобще не попречи на двамата авери да продължат с наглата експлоатация на въпросния имот и да продължат да не допускат в него истинските му собственици. Местните хора от Слънчев бряг разказват легенда как двамата още преди доста години се опитали да докопат въпросния имот с измама.

Наглостта на тандема стигнала до там, че през 2010 година Димитров и Алексов дали истинския собственик на къщата под съд с мотив, че бил в незаконно владеене на имота.

Скандалната история с къщата в село Кошарица продължава и със сагата с известният столичен адвокат Любомир Марков, който ги представляваше в първото дело в Несебър. Бил изпаднал в депресия и се крие от всички в малка къщичка в Балкана, писа вестник “ШОУ” наскоро. 
Според изданието драмата на Марков имала предистория, свързана с някакви семейни проблеми, но сериозно се задълбочила, когато преди 2 месеца топадвокатът шумно загубил последното си дело, което се водело в Несебър. След като съдийката обявила решението си, Любомир Марков буквално потънал вдън земя след напускането на залата. Той се свързал със свои близки и им заявил, че не му се работи повече и че бил изморен. Запознати с несебърското дело смятат, че е възможно адвокатът да е получил заплахи от клиентите си заради провала при защита на техните интереси. 
В същото време, не е тайна, че неговите клиенти

 Пламен Димитров и Александър Алексов са опасни хора,

които имат сериозна история сред родния ъндърграунд. Преди известен информационен сайт писа, че по следите им била тръгнала Американската служба за борба с наркотрафика - ДЕА. Пламен Димитров и съдружникът му Александър Алексов били заподозрени от американските разведки в участие при организацията на нелегален канал за трафик на дрога от и към България. Чрез фирмата си „Спийдтрейд – БГ” ООД Димитров и Алексов били основните вносители на джетове у нас, като в дейността им още влизала и доставка и внос на части за почти всички модели водни шейни, както и внос на лодки, моторни и ветроходни яхти и съответното оборудване към тях. 

Именно чрез тази си дейност двамата българи попаднали в полезрението на американските спецове. Оказало се, че голямата част от вноса на джетове от „Спийдтрейд – БГ” у нас се осъществява от САЩ и района на Латинска Америка. Според специалните служби, запознати с последните трикове в наркотрафика, много голяма част от вноса на кокаин за Европа ставал именно чрез доставка на резервни части за най-различни машини и устройства, в частност и с тези, свързани с морското дело. 

На родна земя пък разследващи установили, че внасянето на части и последващото сглобяване на различни машини била най-модерната практика сред измамниците с ДДС. 

След като загубил делото за имот в близост до Слънчев бряг, окупиран от години от двамата бизнесмени, адвокат Марков сериозно се уплашил и напълно се покрил. Той нито отговарял на мобилния си телефон, нито можел да бъде открит в кантората си. Юристи пък считат, че той се е покрил по съвет на своя колега - адвокат Петър Атанасов, който го “светнал”, че единственият начин да омилостиви влиятелните си и опасни клиенти бил, като се скрие, и така не даде възможност на съда да му връчи официалното решение по делото отпреди 2 месеца. Юристите считали, че така щели да проточат нещата, докато клиентите им малко се поуспокоят и преживеят загубата в делото.

 




Голяма трагедия с 5-годишно дете
Голяма трагедия с 5-годишно дете 20/05/2024, Понеделник 10:31 0
3
Коментара по темата
3.
БАТЕ БОРИСОВ
20.11.2012 22:02:20
0
3
ЗА СВЕДЕНИЕ на "БЕСОВЕ", лицето ПЕТЪР АТАНАСОВ е ЧАСТНИЯТ АДВОКАТ на НЕСЕБЪРСКИЯТ КМЕТ - НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ от БЛИЗО 3-4 години.

ТОЙ ВОДЕЩЕ ДЕЛАТА за КЛЕВЕТА на ДОВЕРЕНИКА си НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ, СРЕЩУ АТАНАС ТЕРЗИЕВ от ПАРТИЯ "ДЕЛА" и МИЛЧО ДОБРЕВ от ПП "НАПРЕД БЪЛГАРИЯ" в НЕСЕБЪРСКИЯТ и БУРГАСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ....

КАТО МНОГО ЗНАЕЩ СРЕЩУ 5000 лв. ХОНОРАР ПЛАТЕН МУ от КМЕТА НИКОЛАЙ ТРИФОНОВ, АДВОКАТ ПЕТЪР АТАНАСОВ , ЗАГУБИ И ДВЕТЕ ДЕЛА СРЕЩУ ЛИДЕРЪТ на ПП"НАПРЕД БЪЛГАРИЯ"( като БОС го и ОСЪДИ ДА ПЛАТИ и 1500 лв. на М.ДОБРЕВ) и ТОВА СРЕЩУ АТАНАС ТЕРЗИЕВ в НРС.

ТА ЗА ТОВА, НЕ ТРЯБВА ДА ВИ УЧУДВА, ЗАЩО НИК.ДИМИТРОФФ СИ ТРАЕ за МАГАРИЙТЕ на СУПЕР МАРИО Тагарински и КРЪСТНИСА МУ ПЕТЪР УМНОТО ...... ПАРДОН, АТАНАСОФФ .
2.
АПОСТОЛ ПАВЛОВ
18.11.2012 23:41:31
4
5
ДВАМАТА КМЕТОВЕ ИЗОБЩО НЯМАТ ВИНА,КОНЦИТЕ СЕ ДЪРПАТ ОТ ЧУЖБИНА И ОТ ХОРА БЛИЗКИ ДО СТАРОТО РЪКОВОДСТВО НА ОС И ОБЩИНА НЕСЕБЪР.ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ ИМАТ ВЛАСТ И ПАРИ И ПАК ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ ЧИСТИ.
1.
чернокоп
18.11.2012 21:19:17
8
5
Тази статия, а и снимката са извадени от нафталина.Някой май иска да подпука кмета по много заобиколен начин.А кокото до адвоката - отдавна не е в голямата игра.Така ,че който поръчва материала явно не е запознат с нещата.Ама кой бяга от 5 лева... ели пък Касабова...:)) смешници..!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда В НАП се стремим да предоставяме все по-голям брой нови услуги, те да бъдат лесно достъпни от повече хора и по всякакъв начин, казва Малина Панайотова Голяма трагедия с 5-годишно дете Голяма трагедия с 5-годишно дете Родителите му го закараха мъртво в болница  Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Разследването има сериозен напредък Те се завръщат в бТВ Те се завръщат в бТВ Тези дни стана ясно, че са дали именно на нея очаквания от години филм за Георги Аспарухов – Гунди, превръщайки медията в свой ексклузивен медиен партньор
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори