×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Моята партия ГЕРБ да ме чуе: Махнете шефа на Здравната каса!


Моята партия ГЕРБ да ме чуе: Махнете шефа на Здравната каса!
Семир Абумелих
Тема в развитие
виж още
скрий
06 Ноември 2012, Вторник, 16:33 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

Теглих кредит, за да продължа да приемам здравноосигурени пациенти. Да ги препращаме към София и Пловдив ли?

- Г-н Абумелих, кризата в държавата и в здравеопазването се задълбочава, а Вие в МБАЛ „Дева Мария“ продължавате да разсъждавате в дългосрочен план и да подготвяте нови специалисти. Не харчите ли излишни пари?

- Кризата идва от тези, които не си гледат работата – от институции като Националната здравно-осигурителна каса. Но това е поправимо – маха се директорът Пламен Цеков и се поставя нов, с нови методи на работа. А технократски погледнато –  да не се правят лимити на болниците, т.е. да се дават българите на концесия на болниците, а парите  да следват пациентите. 

- Нали и сега е така – парите следват пациентите, те избират при кого да се лекуват?

- Лъжа и измама! Методиката за 2012-2013 г. ще дава болните на концесия на болниците.

- Г-н Абумелих, концесията е особено право на дългосрочно ползване, не сте ли краен в определенията си?

- Именно, НЗОК разпределя брой пациенти за ползване по болниците, това е концесия и закрепостяване. На мен от НЗОК ми се казва -  ти ще ползваш (лекуваш, б.а.) 100  инсулта на годината. Няма значение дали тук има нужните специалисти, апаратура, дали болницата ми е мръсна, а персоналът намръщен. Няма значение това – дават ти 100 пациента да лекуваш от инсулт и това е.

- Афектиран сте, МБАЛ „Дева Мария“ в кои области е най-силна?

- За да не звуча самохвално, ще ви кажа само, че при нас за лечение и спасяване на живот идват най-тежките случаи. Тук освен професори и доценти, работят двама академици – проф.Борислав Владимиров и проф.Никола Владов. Заплатите на светила като тях варират между 15 и 20 хиляди лева. Само осигуровките месечно са 100 хил.лв., защото даваме реални заплати. Има модерно оборудване, обучен персонал. И хората знаят, че работим качествено. Затова идват тук. Аз твърдя, че МБАЛ „Дева Мария“ е на изключително високо ниво.  Не искам квота, а искам пациентът да ме избере!

- Не мислите, че квотите ще Ви улеснят като болнично заведение - няма да се налага непрестанно да бъдете в конкуренция с останалите, всичко ще е поделено предварително?

- Това означава да сменя цялата концепция за развитие на МБАЛ“Дева Мария“ - да нямам нужда от професори и доценти, да не давам по 10 хил.лв. награда за всеки, който защити докторантура. Мога да наема нископлатени специалисти, да сложа евтина техника. Една болница и без такива инвестиции може да съществува. Но това ли е идеята за здравеопазване?!

- Борите се сам, другите собственици на болници мълчат. Махането на некадърния Пламен Цеков едва ли е панацея. Колко още шефове на агенции и министри да сменим, за да потръгнат нещата?

- Имам подкрепата на останалите собственици и мениджъри на болнични заведения в Бургас, не съм сам. Може да сме в конкуренция, но имаме общи интереси.  Например в някоя от областите МБАЛ-Бургас може да е по-добра от нас, но тя ще получи толкова пациенти за лечение в тази област, колкото ще получим и ние. Защо ще му е тогава на изпълнителния директор д-р Георги Матев да усъвършенства своите специалисти, да купува нова техника?! Ние искаме да се конкурираме в полза на пациента.

- Има ли аналог МБАЛ „Дева Мария“ в България по начина, по който се развива, вече сте и база за обучение на специалисти?

- И в други болници има качествени мениджъри и специалисти. Аз няма да кажа, че съм най-добрия. Има и други, които се справят. Темата е, че се вкарват пациентите в капан. Защо не го направят като с делегираните бюджети в училищата – парите да следват ученика. Виждате как лятно време всяко училище се рекламира, родителите избират къде да пратят децата си. Проучват къде са добрите учители и добрата обстановка.

- Кой, освен Пламен Цеков, трябва да Ви чуе?

- Моята партия ГЕРБ. Може би някой ги е подвел – този, който е писал новата методика в НЗОК. На стр.8 в новия рамков договор пише, че парите се дават на болниците по квоти. Нека ни извика г-н Цеков, да ни чуят нашите депутати. Да разберат, че ние се борим в полза на пациентите.

- Говорите през цялото време в множествено число.

- Защото говоря от името на всички болници, ние ще излезем с общо становище. Чакаме двама колеги, които са в чужбина. Новите правила трябва да влязат в сила от 1 февруари 2013 г.. Ние си искаме парите, които НЗОК ни дължи, това са около  4 млн.лв., само към МБАЛ „Дева Мария“ дължимата сума е 985 хил.лв.

- Вие продължавате ли да приемате пациенти с платени осигуровки?

- Не само ние, и другите болници продължават. Близо 5-6 хил. болни бургазлии от града и региона не са върнати благодарение на усилията ни. Да ги пращаме към София и Пловдив ли?!

- Как оцелявате, г-н Абумелих?

- Теглих кредит, добре, че банката ми има доверие. Аз съм пестелив. Ние тук не харчим безотчетно, комисиони не раздаваме. Тук не може да се краде. Готов съм на всякакви проверки от НЗОК – нека сложат по един т.нар. митничар на входа и един на изхода на болницата, за да видят, че  фалшиви пациенти няма. Готов съм на всякакви проверки, настоявам да получа изработените пари. Методиката на НЗОК е такава, че все едно вътрешният министър да каже – има много измамници по ДДС, но понеже не мога да ги изловя, ще натикам в ареста всички български търговци. Апелирам към областния управител Константин Гребенаров, експертите от здравното министерство, НЗОК и депутатите, за да седнем на обща маса и да формулираме общо становище. Нека чрез медиите се чуят нашите неправди. Пари в НЗОК има – щом бюрократите купуват най-скъпите лекарства, значи пари има!


В категории: Здраве


27
Коментара по темата
27.
Мила
12.11.2012 17:36:57
0
2
Поредния,злобен и агресивен коментар,"Бургас" ако теб те бият парите и те се пътува , ние обикновените хора се радваме ,че ни идват на крака!!! И точно защото сме злобни и тесногръди хорица сме на тоя хал!!! Не е важно аз да съм добре,важно е Вуте да е зле! Ако не си разбрал става въпрос за това,че ни ограничават в това да избираме къде да се лекуваме и някой се бори да имаме такъв избор. И ако ти стиска вместо да пръскаш отрова си направи здравно заведение, ако не ти харесва не ползвай услугите му. Аз живея втори живот благодарение на специалистите там и преживях всичко много по- леко благодарение на персонала, който се грижeше за мен!Г-н Абумелих не се отказвайте има хора, които оценят това което правите и само заради тях си заслужава да продължите напред!!! Желая ви успех!!!
26.
0947
12.11.2012 08:30:05
0
3
много смела гражданска позиция сигурно ще му отрежат главата
25.
от Бургас
09.11.2012 14:59:49
3
0
Доколкото си спомням,тази болница беше обявена като частна при създаването й.След това въпросният Абумелих реши,че гарантираната печалба си е нещо много хубаво и реши да източва Здравната каса.И след като повечето му истински специалисти са от София защо да не се насочват пациентите там?Има ли поне един специалист в Дева Мария,който е на трудов договор само там?Има ли?Що се отнася до обслужването - опитайте да получите специализирана информация от девойките,които ви посрещат.Гарантирам,че те дори не разбират какво точно ги питата..е..просто казват"25 лева,еди кой си кабинет".И не се интересуват какво точно търсиш. Интересно,ако не е ГЕРБ на власт,как ще плаче Абумелих?
24.
Kalina
08.11.2012 10:13:41
1
3
Ей, поне един собственик на болница да видя, че мисли за пациентите - доживях! Успех и дано успее да ги осъди, защото те това си и заслужават. Наистина ще е тъпо да отидеш в болницата, която си си избрал и да няма лимит... за какво изобщо ги плащаме тези осигуровки? Да не се връщаме към комунизма без да имаме право на избор? Успех!
23.
Валя
08.11.2012 06:52:23
0
4
И аз това казвам-що така ,след като си плащаме-защо ограничават лимитите на провинциалните болници, а не на Софийските ??? Щото да се насочи потока от пациенти там -затова!!! И ако имаме малко повече мозък вместо завист ще подкрепим тези, които се опитват да променят това, защото ние ще си спестим блъскането по пътища и хотели..... и тайничко пак може да си завиждаме .....
22.
Местен селянин
07.11.2012 23:27:37
3
0
Що така, бе Валантина, нали си плащам колкото ми кажат? Що така?
21.
Валя
07.11.2012 22:39:19
1
2
Ще си умреш, ама не от селения, а от злоба ! Дано в скоро време има промяна в здравеопазването,защото се оказва,че това е най-големия проблем и то не само у нас!
Който се е захванал с това да му мисли,а ние ще си лаем ,че така е по лесно...!
20.
Местен
07.11.2012 22:01:09
3
0
Селянин си ме ридила, майко.... селянин ще си умра. Ноискам професор да ме обгрижва. Плащам.
19.
Бончо
07.11.2012 21:29:27
1
3
Най-важното е ,че най-добрите специалисти в страната и не само в страната са в Бургас,професори,доценти и т.н! Надявам се един ден, ако имам нужда да не ми хлопнат вратата и да ми кажат "Нямаме лимит"! Докараха ни ги на крака, за това мога да кажа само- БРАВО!!!
18.
Мето
07.11.2012 20:54:12
1
3
Абе,вместо да подкрепим желанието за промяна,ние пак търсим под вола теле!!! Става въпрос за нас пациентите-ДА ИМАМЕ ИЗБОР И ПРАВА,ДА НИ УВАЖАВАТ ЗА ТОВА ,ЧЕ СИ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ И ДА ИМАМЕ ШАНС ДА СЕ ДОВЕРИМ НА ТОЯ НА КОГОТО ВЯРВАМЕ !!!
17.
ГЕРБ? Хахах
07.11.2012 19:52:50
2
3
"Твоята" партия ГЕРБ е подведена, откакто са я образували. Ти що чиниш там? По партийно поръчение? Не става и от това шибано образувание партия, НЕ СТАВААА. Жалко за барута, арабух.
16.
Кети
07.11.2012 19:12:57
0
4
Абе,тоя човек знае ли за какво се опитва да се бори, на нас ни е кеф да не и гадно, да ни мачкат, а ние да плюем всеки който се опитва да се бори за някой или нещо. До колкото разбирам,се опитва да сплоти болниците и да промени политиката на здравната каса в полза на пациентите.......успех и продължавай да работиш,да не спиш по цели нощи за да мислиш за персонала и специалистите, които работят в Бургас и не чакай някой да ти каже браво-ПРОСТО НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ !!!
15.
Кирил
07.11.2012 18:59:06
0
3
Отдавна трябваше да има промяна в политиката на здравната каса и дано най-после да се случи. А всеки да ходи да се лекува където му харесва. Каквото и да говорим Дева Мария се пука по шевовете от пациенти . Само да изкажа огромни благодарности на професор Владимиров,най-добрия на Балканите-господ здраве да ви дава професоре !!!!
14.
Ема
07.11.2012 18:47:33
0
4
Ухаааа,нова тема за господин " гинеколог
' и" г-н "Гербер", постоянните драскачи на тема "Семир". Само,че тук темата е друга-ЗДРАВНАТА КАСА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ ! Както виждаме има доволни и недоволни, което е нормално,но НЕ Е нормално да те поставят на колене в стойка партер при положение ,че си плащаш осигуровките. Най- вероятно и в градовете които закриха болнични заведения се е намерил по някой високо интелигентен,който да мисли за собствените си незадоволени амбиции вместо да си насочи енергията в подкрепа на хората!!! Баси тъпото племе сме !!!
13.
Галина
07.11.2012 17:04:39
1
4
Аз родих в МБАЛ "Дева Мария" преди 2 месеца и платих точно толкова, колкото ми беше изчислено на калкулатора в сайта им, нито стотинка повече. Отношението беше човешко, грижите - професионални, а за обстановката да не говорим - лукс в сравнение с ОРБ-то. По повод на статията ще кажа само, че е време НЗОК да вземе да работи в полза на пациентите, защото от тези неща ние страдаме най-много
12.
Ginekolog
07.11.2012 13:32:29
5
2
Обаждаш се дават ти час и като отидеш чакаш с часове а иначе те успокояват доктора сега ще дойде и накрая никой не идва.А иначе пътувам от Бургас уж със час записан от преди два дена.Пълен ташак са повече никога не бих завел там който и да е.А отношението е отвратително да не го обяснявам и него сега за часовете чакане там видях и чух как се отнасят със хората.ОРБ-то е сто пъти по-добре.МБАЛ Дева Мария и Life Hospital са крадци.
11.
мариана
07.11.2012 13:04:03
4
3
защо когато попитах на рецепцията дали приемат пациенти по здравна каса,категорично ми отговориха с отрицателен отговор.А имах направление ,което изгоря.Казаха ми една сума за прегледа по телефона,а след прегледа ми взеха двойно повече.На всичкото отгоре ми казаха,че нищо ми няма.Тъй като се усъмних,отидох на друг специалист който ми каза правилната диагноза.За 2дни разлика ,2 различни диагнози.Прехвалени специалисти са за мен във Ветрен.
10.
11
07.11.2012 08:09:34
2
7
Предлагам догодина Семир Абумелих да се кандидатира за шеф на Здравната каса - може и да потръгнат нещата.
9.
Семит
07.11.2012 07:10:34
1
4
Е, браво. Реалните коментари са през един.
8.
eRrTaL@2
06.11.2012 23:16:29
6
5
На мен преди 2г ми бутнаха в последния момент декларация че съм съгласен да платя 75лв за престой на бебето в болницата. Жена ми вече беше на път да ражда - иначе щях да им тегля една майна и да отпраша за Сливен. Толкова мразя да ми извиват ръце ...
Не е срамно да искаш пари - срамно е да не го обявиш предварително и накрая да блъснеш някаква сума.
7.
Криса Велева
06.11.2012 20:21:57
1
11
Операриаха ме от апандесит там. Още преди да постъпя в болницата бях чувала как пациенти на влизане им се казва една една сума, а на излизане ги застрелват с двойно по-голяма. Е, аз си платих само една телевизия допълнително, която си поръчах сама. За сравнение преди години съм плащала под масата в бургаския МБАЛ от лекаря и анестезиолога, до сестрата и санитарката. Приказки от анонимни драскачи много, но реалното мнение на пациентите е друго!
А че глави на управляващите малоумници трябва да падат, то си се знае.
6.
Малина
06.11.2012 20:15:41
3
10
Господин управител, преди две седмици доведох баща си от Айтос във Вашата болница. Бяхме с направление за уролог. Лекарят направи на баща ми ехография и на излизане си платихме не потребителската такса, а консултация със специалист и изследване общо 70 лева. В поликлиниката в Айтос платихме само 3,10 потребителска такса. Можете ли да обясните от какво точно се получи разликата в заплащането? Благодаря предварително!
5.
гербер
06.11.2012 19:16:49
3
4
И КРАДЛИВАТА КОМИСИОНЕРКА ОТ БУРГАСКАТА БОЛНИЦА И НЕЯ ,И НЕЯ .краде пък не дава по веригата вече ,прибира всичко
4.
gb
06.11.2012 18:45:17
9
5
Честита ви нова Тойота Ленд Круизър г-н Абумелих.
3.
s500
06.11.2012 18:37:20
1
7
прав е човека
2.
pacientka
06.11.2012 17:37:54
11
6
И на мен ми се наложи да ходя там,но съм впечатлена от начина по-който лекарите там източват здравната каса и принуждават пациентите да си плащат за направени изследвания или манипулации, въпреки че са с направления. Смелият Абумелих добре използва негодната здравна система за да се обогатява .
1.
пациентка
06.11.2012 16:51:55
5
19
налагало ми се е да ходя в Дева Мария и съм впечатлена от отношението на лекарите там, разликата с държавните болници е очебийна. Абумелих е смел човек, че казва истината в очите и на своите. Успех, за да има все пак добро здравеопазване в Бургас, че това винаги е куцало много в града
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен 
Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори