×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма връзка между убития турски консул и великия българин Константин Фотинов


Няма връзка между убития турски консул и великия българин Константин Фотинов
Снежана ТОДОРОВА
14 Септември 2012, Петък, 14:58 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

И нямам нищо против да осъдя един терористичен акт, но е абсурдно да го обвързват с паметната плоча на нашия просветител

- Г-жо Тодорова,  от кога е идеята да поставите паметна плоча на големия наш просветител Константин Фотинов в Измир?

- Отпреди 8 години , когато отбелязвахме 110-та годишнина от създаване на Организирано журналистическо движение в България. Тогава говорихме и за списание „Любословие”, което също имаше кръгла годишнина. Нулевият брой излиза през 1842 г. в град Смирна (днешен Измир, Турция) . Тогава това списание започва да излиза в печатницата на американски мисионери в Смирна. В памет на съэздателя му Константин Фотинов, ние решихме, ако е възможно да направим и сложим една паметна плоча.

- Къде трябваше да се постави паметната плоча – вероятно сградата на тази печатница, както и сградата на българо-гръцкото училище, което също е създадено от Фотинов, отдавна ги няма?

- Решихме, че ще е най-добро мястото, където е била печатницата . Колеги от Турция обаче уточниха, че сградата е разрушена и ни препоръчаха място в по-централната част на Измир. Последваха няколко години разговори с турски колеги, с български изселници от турски произход, които сега живеят там, и с представители на нашето Външно министерство.

- Дълъг период на преговори, защо толкова много се е проточила подготовката?
 
- Нашият посланик в Анкара г-н Красимир Тулечки - изключително активен човек, също пожела да ни помогне. През май месец т.г. ние вече имахме информация, че кметът на Измир е изразил съгласие и дори имахме  обсъждане с нашето посолство паметната плоча да бъде сложена върху  един голям камък на Крайбрежната улица в Измир. Даже уточнихме текста – на български, на турски и на английски, за да могат повече хора да научат за Константин Фотинов - родоначалникът на българския  периодичен печат.

- Възможно ли е текстът да е стресиращ за нашите южни съседи, ако звучи твърде патриотично?

- Не, не, трябваше да пише „Константин Фотинов, родоначалник на българския периодичен печат, издател на списание „Любословие” - в този дух. Най-нормален текст, с нищо и никого неангажиращ. Тази акция би допринесла за по-добрите взаимни контакти, развитие на българо-турското културно сътрудничество. За съжаление обаче, наистина,  за мое голямо съжаление, след завръщането ми от отпуска, намерих едно писмо, изпратено от нашето Министерство на външните работи (виж тук), в което коректно ни информираха, че в отговор на нашата молба,  в Община Бургас е постъпило искане от кметството на Измир  да се постави паметна плоча на убит турски дипломат на оградата на Генералното консулство на Турция в Бургас.

- И смятате, че загиналият в атентат турски дипломат не бива да се обвързва с поетия ангажимент за паметната плоча на Фотинов?

- Аз не намирам пряка връзка между  нашето желание да сложим паметна плоча на един велик българин, когото ние тачим и който започва своето издателство в този град  и паметна плоча на човек, който е убит. Признавам си честно: аз не знаех подробности, сега научих кой е, защо е бил убит. Аз лично съм против всякакви  терористични актове, но някакси ми се струва, че има несъотвествие. Не приемам това условие, да ви кажа аз. Защо трябва да говорим и да сравняваме значимостта на тези две личности?! Според мен това е абсурдно. Нямам нищо против  да се осъди един терористичен акт, но не смятам, че поставянето на тази плоча трябва да се обвързва с поставянето на плочата на Константин Фотинов.

- Г-н Тулечки не може ли да преговаря дипломатически с турските си колеги в Истанбул, колкото е възможно по-бързо да се случат и двете събития, за да спрем да коментираме в медиите?

- Би било прекрасно , ако повечето български посланици имат качествата на г-н Тулечки.  Отзивчивост, всеотдайност, желание да помогне. Човек, който си върши работата, не зная дали ще е по силите му.  

- Защо, според Вас, се обвърза Бургас, тук етническият мир между българи, турци и арменци, е твърде крехък, тук е най-голямата структура на националистическата партия НФСБ? Може би турският дипломат Бора Сюелкан е родом от Измир и близките му настояват?

- Лично аз мога да направя само следната логическа връзка – предполагам, че град Измир е побратимен с Бургас и тъй като ние говорим за поставяне на плоча  в Измир, вероятно затова се иска нещо подобно в Бургас.

- Г-жо Тодорова, работя като журналист в Бургас от 22 години, не помня някога да сме се побратимявали с Измир?

- С тези думи още повече ме обърквате.

- Има ли дарители, които са готови да помогнат за реализацията на проекта Ви, ако двете страни се споразумеят бързичко, докато не се е вдигнал още повече шум в медиите?

- Това е идея на СБЖ, въпреки че изпитваме финансови трудности. В разгорите с нашия посланик стана ясно, че от турска страна са проявили готовност  не просто да подкрепят идеята, но и да помагат. От Сдружението на българските изселници в Измир са проявили желание  да финансират плочата. И журналистите от Турция са приели радушно идеята.

- Тогава откъде е дошла тази идея за реципрочност?

- Аз искам да ви кажа, че още преди 8 години ние направихме паметна плоча, но тъй като твърде дълго не можахме да постигнем съгласието за поставянето й в Измир, ние сме я сложили долу, на входа на СБЖ, в София, на ул. „Граф Игнатиев” 4. Тържествено открихме тази плоча преди 8 години. Константин Фотинов е от изключително значение за българската култура, за българското възраждане, за българската журналистика, смятаме го за основоположник на свободното слово, защото с неговото издание започва българският периодичен печат. Най-добронамерено  предложихме, без да искаме да влошаваме отношенията - нито българо-турските на национално ниво, нито тези толкова крехки взаимоотношения във вашия град Бургас. Между другото, винаги съм смятала, че българите са много толерантни хора и вярвам, че можем да живеем в мир с всички етноси. Затова нека преодолеем тази трудност по-бързо.

- От колкото време сте гл.секретар на СБЖ?

- Трети мандат вече, изпълнявам и длъжността председател, защото за съжаление, нашият председател Милен Вълков почина преди година. От 10 години съм секретар.


В категории: Просвета


Дъжд над Черноморието
Дъжд над Черноморието 29/05/2024, Сряда 09:30 0
Флагман.БГ Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София 29/05/2024, Сряда 08:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято Партия налази Зуека в Испания Партия налази Зуека в Испания Най-изненадваща за него се оказала подкрепата на политическа партия Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Те са от маневрената бригада, като единият е с наранявания на рамото и на ребрата, съобщи  шефът на „Оперативна дейност“ в БДЖ Анатоли Атанасов Красива блондинка проби в българския футбол Красива блондинка проби в българския футбол Тя има щастлива връзка и дете  Лошо! Моралният кодекс на спасителите в Бургас забрани голите жени Лошо! Моралният кодекс на спасителите в Бургас забрани голите жени Забраната за монокини се спазва първо, защото плажуващите така дами разсейват спасителите и те не могат да си вършат работата, и второ - защото плажът е пълен с деца и не е прилично Младеж преби майка си, докато тя шофира Младеж преби майка си, докато тя шофира 19-годишният е задържан до 24 часа в РУ - Монтана
Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida"
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори