×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Машинисти разглобяват локомотив и го тъпчат с евтини цигари


11 Юли 2012, Сряда, 08:05 ч.

В опит да припечелят допълнително те слагат на карта живота на пътниците по линията Белград - София
Контрабанда на цигари слага на карта живота на пътниците по линията Белград - София. В опит да припечелят допълнително машинисти разглобяват пултовете за управление и тъпчат евтини сръбски цигари навсякъде в локомотива. Само преди седмица митничари от Калотина разкриха двама машинисти, натъпкали товарния влак от западната ни съседка с папироси. Подобна контрабанда обаче се вихри и в пътническия, където използването на важни системи за тайници създава рискове за сигурността на пътниците, пише в. "Монитор".

Преди дни цигари със сръбски бандерол бяха открити и у началника на международния влак Австрия - Турция, минаващ през Сърбия и България. „Опасността при всяко разглобяване на тези уреди е изключително голяма, защото може да откажат важни системи. Влакът може да остане без спирачки или пък може да се обърка посоката на движение при преминаване през стрелката и да се окаже, че върви срещу друг влак. Затова каквито и да било конструктивни изменения без предписания може да са много опасни”, обясни пред „Монитор” следовател Георги Илиев, който участва в разследването на всички по-големи инциденти. Освен в локомотива опити за криене на папироси се правят на практика в целия влак. Цигари с магнит е един от най-изобретателните начини за нелегалното прекарване на папиросите. За да не бъдат хванати, мулетата лепят стековете от външната страна на вагоните, докато митничари и граничари изтърбушват купетата отвътре, разказаха инспекторите на граничен пункт Калотина пред „Монитор”. Те признават, че няма ден, в който някои от пътниците да не се опитва да пренесе нелегално евтини цигари от Сърбия. Поради тази причина сред работещите на Калотина нощният влак Белград - София е известен повече като „трафикантския”. Самите контрабандисти познават отлично митничарите заради ежедневните си курсове и знаят в коя смяна ще си имат повече неприятности и е по-добре да не пътуват и къде може да им се размине.

Трафикантите са наясно дори кога строгите инспектори са в болнични или отпуска и тогава организират пътувания с по-големи количества. Нощният влак от Сърбия привлича като магнит трафикантите на цигари, защото от пазарите в Белград и Пирот могат да се купят цигари сръбско и македонско производство по 1,70 лв., докато западните марки се търгуват по 3 лв. Предвид голямото търсене на евтини папироси у нас нощният влак от западната ни съседка е като златна мина за контрабандистите. На всяка пренесена кутия мулето печели по 50 стотинки. Толкова е и надценката на търговеца, който пласира нелегалните цигари у нас. В момента една от най-търсените марки цигари са македонските LD, които в Сърбия са около 100 динара, или 1,70 лева. Причината е, че от тях и контрабандисти, и търговци печелят най-добре, тъй като кутия LD без бандерол у нас се предлага на 3 лв. „Изместиха дори сръбския „Вайсрой”, защото него го вдигнаха и на черния пазар в България тази марка мина 3 лв.”, обясниха запознати с бизнеса. За да провери чести ли са опитите за трафик на цигари, „Монитор” заедно с четирима инспектори от Калотина претърси купетата на нощния влак. „Колега, по разписание ли се движим днес, или пак има закъснение”, пита към 6,30 часа сутринта в петък митничар от граничния пункт по радиостанцията, за да знае кога точно да организира колегите си, с които ще претърсва вагоните. „Пътническият се движи заедно с товарния, зависи кой ще пуснат да мине пръв”, чува в станцията инспекторът. Минути по-късно едни от най-опитните митничари на смяна вече чакат влака на гара Калотина. „Обикновено имаме 20-30 минути, повече не можем да държим влака, защото започват да му изпускат спирачките”, обясниха инспекторите. Преди да започне претърсването, влакът се откачва от електрическата мрежа, тъй като преди около година една от проверките завършила трагично за един от служителите. Секунди по-късно митничарите се пръскат по купетата и всеки започва да проверява. „Влакът е необятен. Ако искате, ми вярвайте, но аз съм намирал стекове и вътре в тоалетната чиния, разказа опитен митничар. Въпреки че миризмата в тоалетната е ужасна, тук задължително търсим”, разказа един от митничарите.

През това време негов колега започва да развива болтовете на електрическото табло, след което предстои сваляне на лампите в купетата. Докато трае проверката, пътниците не са особено разговорливи, защото някои от тях ще са на загуба. Съгласява се да разговаря единствено пенсионираният учител от Златоград Младен. Той говори отлично 4 езика и за да разкаже схемите, ни приканва да минем на английски, за да не си навлече гнева на останалите в купето. „Тук 90% от пътниците пренасят нещо незаконно, затова се качват на този влак. Трафиканти и митничари се познават отлично, с годините между някои са се установили контакти и знаят в коя точно смяна ще минат със стоката си”, разказва Младен на перфектен английски. Докато той говори с екипа ни, баба Златка от съседното купе започва да се оплаква, че заради честите проверки на митничарите е спряла да пътува от година и половина. „Няма как да знаем дали това е така, защото вече минават само с лична карта.”, обясниха митничарите и се насочиха към четвърто купе на втори вагон. Проверката в него включва покатерване до тавана и сваляне на голямата лампа, зад която се открива огромна кухина – едно от най-честите скривалища. Докато с едната ръка инспекторът се държи за поставките за багаж в купето и се опитва да запази равновесие, с дълъг шиш в другата ръка опипва внимателно таванското помещение. Вниманието му се спира на няколко черни пакета с размерите на кутия за пица, които с помощта на шиша сваля на пода. „Някой да си ги познава”, риторично питат митничарите, но следва мълчание от пътниците. „Приличам ли ви на човек, който може да се покатери дотам”, отговаря заядливо жена на около 50 години. И този път актът за митническото нарушение ще е срещу неизвестен извършител. От началото на годината във влака са задържани около 18 000 кутии цигари, за които няма наказани. Сърби от Крушевац контролират канала Каналът за цигари по влака се контролира от сърби от Крушевац.

 От няколко години който иска да купува евтини цигари, се обръща към сърбин от този край. Мъжът разполага с 6 мобилни телефона, но за да започне да преговаря, купувачът трябва специално да му е препоръчан от доверен човек. С непознати отказва да работи. Трафикантът организира товаренето на влака, преди вагоните да потеглят за България. „Със сигурност товаренето го правят някъде преди Димитровград“, предполагат митничарите. За да бъде качена стоката, са нужни няколко минути. Товарачите са бързи като механици от Формула 1 - за секунди разглобяват плафоните за осветлението по таваните, хвърлят пакетите и сглобяват отново. Обикновено във влака се качва и муле водач. То сяда през няколко купета от това, в което са цигарите. Ако влакът мине Калотина и Драгоман, където обикновено се проверява, без стоката да бъде заловена, мулето се мести в купето със стоката. Обикновено след Драгоман влакът се изпразва и трафикантът сваля папиросите от тавана и ги прибира в няколко големи чанти. Разтоварването става в Костинброд или в София в зависимост от това дали пласирането на цигарите ще се извършва от ромските кланове или от столични търговци. Крият сакове до спящи деца Един от начините за прекарване на цигари по влака е да се хвърлят един-два сака в спалните вагони, в които пътуват чужденци с децата си. При този вариант обаче обикновено участва и шафнерът, който отваря на контрабандистите, за да ги пусне в спалния вагон да си хвърлят стоката. „Като отидем на проверка там, чужденците спят, ние ги будим и ги питаме на кого са чантите с цигари, те гледат и изобщо не знаят какво се случва, а в повечето случаи дори не ни разбират”, разказаха митничарите.

В категории: Крими


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 5
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори