×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Рубаят“ създаде вино за ценители на морска кухня и хубави жени


„Рубаят“ създаде вино за ценители на морска кухня и хубави жени
В ресторант „Рубаят“ на бургаския бул.“Богориди“ се събраха вип-персони, за да дегустират най-доброто от производството на „Винекс Преслав“
02 Юли 2012, Понеделник, 18:22 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимки и видео авторът

Шардоне Рубаят 2008 и блендът от Мерло и Каберне са сред класните вина на България, но можете да ги опитате на заводски цени само в ресторантите от веригата „Рубаят“

Виното е архитектура, скулптура или живопис и правенето му е изкуство.
Това са думи на главния енолог на „Винекс Преслав“ - прочутия Стефан Пирев, един от редките специалисти в областта у нас.

В търсене на тайните на изкуството да комбинираме храна и вино (прочутото сомелиерство) посетихме ресторант "Rubaiyat" на бургаския бул.“Богориди“(виж заснетия от нас видеоматериал, за да научиш нещо полезно).

Нашият екип имаше щастието да бъде сред вип-дегустаторите от АКАГА и да се запознае с целия ритуал на вертикалната дегустация на вина от различни реколти под вещото ръководство на Мариан Пирев – синът на прославения Стефан Пирев, който е наследил тънкия му усет във винопроизводството и работи като технолог във „Винекс Преслав“. Пирев-младши ни разказа любопитни факти от историята и философията  на елексирите на „Винекс Преслав“, както и за  световните практики в енологията.
В дегустацията участваха вина на „Винекс Преслав“ - от луксозните серии „Нови пазар“, „Golden age” и „Rubaiyat“, гроздето за които идва от специални райони. 

 В Североизточна България зреят сортовете за белите  вина от марките Велики Преслав,  Хан Крум и Нови пазар. За червените вина използват винен материал от Южна България - района  около Свиленград и Харманли. Важен термин в енологията е „тероар“ - съвкупността от  климатични и почвени особености на даден микрорайон, които формират  специфичен характер на зреещото там грозде.
Всяко вино носи послание чрез създаването на рецептата за него и технологията на обработка, в която се влагат разнообразни идеи и настроения. Голямото майсторство се състои в това – когато отвориш бутилката да  усетиш неповторимия аромат и вкус.

Мариан Пирев – технолог от „Винекс Преслав“ разяснява философията на виното
Например серията „Нови пазар“ на „Винекс Преслав“ са леки  вина, които създават спокойна и неангажираща лятна атмосфера. Затова и с тях започна дегустацията в ресторант „Rubaiyat“ на бургаския бул.“Богориди“.

 Лозята, от които се произвеждат вината „Нови пазар“ са в района около Нови пазар - там преди 20 години се е произвеждало виното от френския сорт пино гри и немският ризлинг. Първото вино, което опитахме в „Рубаят“, беше „Нови пазар“ от сорта ризлинг. Тероарът в района на Нови пазар  е един от най-добрите в тези географски ширини на Европа и гроздето дава изключително леки и приятни вина. Идеята на серията „Нови пазар“ е да внесе  фин, елегантен вкус, който позволява те да се консумират както самостоятелно, така и с разнообразна храна. Ароматите, характерни за ризлинга са мед, цитрус и праскова. Гроздето за това вино не се бере прекалено узряло, но въпреки това трябва да притежава достатъчно захарност.

Последният проект на "Винекс Преслав" са вината с марката "Рубаят", първата бутилка, от което ни отвори Мариан Пирев. Името е препратка към неувяхващия чар на четиристишията на Омар Хаям и също като творчеството му има потенциал за продължително отлежаване. Вината „Рубаят“ са личен проект на Стефан Пирев. Те са еманация на стремежа му да изгради червено вино от не толкова добре узряла суровина.

Ето и тънкостите в създаването на това великолепно вино, за което Мариан Пирев казва следното: Подходихме индивидуално към продукта с грозде от точно определени масиви, реколта 2006. Червеното е бленд между  68% каберне совиньон и 32 % мерло от района на Южна България, брани са от четири различни лозя - за повече комплекстност. Бялото е 100% шардоне от четири клона, като са избирани отново за пълноценна комплекстност: единият е за интензивност на аромати, другият - за структура и дълготрайност, останалите - за свежест на виното.

От виното „Рубаят“ са произведени са 9 000 бутилки. В процеса на винификация са вложени  уникални технологични практики. Отлежавали са в нови френски бъчви - шардонето осем месеца, а блендът от мерло и каберне - дванайсет. Идеята е да се получи висок клас скъпо вино - не само като технология, но и като завършен продукт с луксозен дизайн. За оформлението му принос има и художникът Красимир Трифонов. Това са вина с дълъг живот и потенциал за развитие в бутилката, предназначени за ценители и колекционери. Бялото спокойно може да бъде съхранявано около 8-10 години, а червеното - повече от 10. Това е било водещо в осъществяването на замисъла по този проект и резултатът е непоколебим.

В дегустацията бяха включени луксозните серии „Нови пазар“, „Golden age” и „Rubaiyat“
На миналогодишното издание на международния конкурс за вина от сорта шардоне Chardonnay du Monde, който се проведе между 9 и 12 март 2011г. в Бургундия, златен медал беше присъден на "Винекс Преслав". Така неговото шардоне Рубаят 2008 стана единственото в България, отличено  на толкова престижен конкурс. Винзаводът получи и сребро за "Хан Крум 1939", реколта 2009.

Истинското вино е като дух в бутилка, затворен с години, а "освобождаването" му не е обикновена консумация. То е изкуство. И за да му се насладиш изцяло, е хубаво да имаш специална обстановка.  Е, именно това най-важно изискване е залегнало в създаването на ресторантите от веригата „Rubaiyat“, зад които стои холдинг-производител, гарантиращ качеството. И нещо много важно – дори и най-изисканите вина са на заводски цени!
Ние ви гарантираме, че в Бургас няма друг ресторант с по-богато морско меню. За невероятната атмосфера се грижат най-големите музиканти, чието присъствие е напълно безплатно за гостите на „Рубаят“.

Ето и програма на най-важните музикални събития в ресторантите „Рубаят“ в Бургас:
РУБАЯТ ди Маре
5 юли 2012 г. (четвъртък) – група „Акага” представя най-новото си парче „Нека да е лято”; коктейл послучай събитието с дегустация, проведена от г-н Мариан Пирев

РУБАЯТ ди Маре
Група „Акага” ще свири четири дни седмично през лято 2012 г.; всяка седмица те ще изненадват публиката с разнообразен репертоар и различни солисти; ВХОД СВОБОДЕН

РУБАЯТ ди Маре
8 юли 2012 г. (неделя) – концерт на група „Остава”

РУБАЯТ ди Маре
21 юли 2012 г. (събота) – концерт на великия Васил Найденов

РУБАЯТ Мюзик
Веселин Мостров, пианомен, ще свири четири дни седмично през лято 2012 г. ВХОД СВОБОДЕН




В категории: Лайфстайл


11
Коментара по темата
11.
never again!
11.08.2012 21:53:58
0
0
Rubayat na Bogoridi - privrahme se ot tam predi 10 minuti - mnogo dobar interior i do tam prikluchva vsichko. Hranata beshe studena ,chakahme 4 choveka 1 chas za salati, chas i polovina za osnovno, sled kato prikluchihme s osnovnoto doidoha hlebchetata i birata, koito biahme porachali s osnovnoto, no te biaha reshili da gi servirat moje bi kato za slediastie. Pitkite biaha studeni i tvardi kato kamuk, kakto i svinskite karenca - triabvashe da si nosim Husqvarna za da gi rejem. S deserta izkarahme kasmet - chakahme samo 45 minuti i ne beshe nikak vkusen - toplo kiselo mliako s tri parchenca smokini i niakakva vkisnata torta. Za smetkata chakahme 30 minuti, ne ni prieha zlatnata karta za namalenie, poneje bili izkarali veche kasovia bon! S niakolko dumi - mnogo bavno obslujvane, studena hrana i cenite sa prekaleno visoki za niskoto kachestvo na zavedenieto. Ima i pevica, koiato da zabavliava klientite dokato chakat, no e preporachitelno da se hodi s niakolko tabletki valerian za uspokoenie i vatreshen mir, za da ne zapochnesh da celish manager-a s vilici i nojove! Ne go preporachvam na hora, ceniteli na dobrata kuhnia!
10.
Венелин Тодоров
04.07.2012 13:45:30
0
1
Ходил съм в много държави и съм обиколил много кръчми. Формулата на Рубаят е добре подрбана и смятам, че това са най-качествените на този етап заведения в Бургас. Разбрах, че са отворили такива ресторанти и в други градове. Някой знае ли къде са?
9.
до руска
04.07.2012 07:23:47
0
0
Да те поканя у нас на терасата в понеделник вечер и ще чуеш яка чалга от Рубаят ди Маре, перкусии и оркестър с роми.
8.
дафи
03.07.2012 15:05:53
3
0
много са готини ресторантите "Рубаят" и в центъра и Ди маре и в ж.к. "Славейков", чисто и приятно, с хубава кухня. Далеч от вмирисаните капани
7.
Kiro
03.07.2012 04:58:19
1
2
Neznam dali e viarno sichko det ste pisali za toq restorant,ama taq godina hit na Bogoridi sa kartofite na klechka,daaa qko
6.
kris
02.07.2012 21:16:44
2
11
Като си оправят кухнята и порциите бих се прежалил да отида пак.Иначе по добре на капани!
5.
Саня
02.07.2012 19:57:43
3
2
Рубаят на Богориди е по-хубав от Рубаят ди маре на който толкова много му правите реклама. Музиката в Рубаята на Богориди и по-хубава,защото не е силна и ти дава настроение да пиеш спокойно вино и да си хапваш, храната е евтина, ходила съм във всички Рубаяти - на Богориди си е най-хубавата.Отвън например сега през лятото е страхотна обстановката, препоръчвам ви е повече от Ди Маре
4.
скръц
02.07.2012 19:47:15
0
9
Бре това момче на видеото какво е младо пък какви неща знае.
Дядо ми знае само хакай гроздето в бидона и не го търси за разни рецепти и технологии.
Ама пак хубаво вино ставаше :-)
3.
руска
02.07.2012 19:44:27
3
5
вие кой искате да видите като вип-ове бе - Камелия и Азис?
в Рубаятите не съм чувала да пускат чалга, затуй по-дoбре не сядайте там, мърльовци
2.
вип
02.07.2012 19:15:55
2
4
вие пък за вип ли се имате утрепки такива?
1.
lk
02.07.2012 19:09:52
2
7
kvi vip personi sa tiq neandertalci
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори