×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Незаконен подземен мол руши църквата "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас?


Незаконен подземен мол руши църквата "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас?
Инвеститорът на подземния паркинг Петко Захариев каза днес, че църквата поначало си е нестабилен строеж и се е цепила 3-4 пъти през годините, не се разбра какво точно ще има на 4-о ниво
26 Юни 2012, Вторник, 19:19 ч.
Автор: Бесове.Бг

Строежът на подземния паркинг на площада пред светинята ще продължи, въпреки твърденията на НФСБ, че дълбокият трап с тайно четвърто ниво е опасен

Изкопаването на четвърто нерегламентирано ниво на бъдещия подземен паркинг в центъра на Бургас е една от причините за разцепването на църквата „Св.св. Кирил и Методий”. На четвърто ниво, което реално ще бъде първо (от горе надолу) би трябвало да има сервизни помещения за нуждите на поддръжката. Опасенията на общинските съветници от опозицията в Бургас е, че тази площ ще се превърне в своеобразен подземен мол с множество магазини и конферентни зали.

Това стана ясно днес по време на редовната общинска сесия в морския град. Скандалът бе бурен.  Бургаските политици трябваше спешно да решат съдбата на разцепената църква и огромния трап пред нея. Близо час съветниците умуваха върху внесената от НФСБ докладна за прекратяване на договора за концесия за строителство на площад „Св.св. Кирил и Методий” и изграждане на подземен паркинг, предоставена на „Глобал технолоджи къмпани” АД за срок от 30 години. Шефът на на фирмата Петко Захариев също бе в залата.

Едно от питанията на НФСБ беше колко са нивата. Отговорът и на концесионера, и на администрацията беше, че паркингът е на три нива и четвърто - за помещения за обслужване.

"Но не се разбра някакси обслужването още едно ниво ли е. Защото от това, което се копае в момента, става ясно, че има още едно ниво, което се ниглижира и се води, че е за помещения за обслужване. По предварителна информация знаем, че това четвърто ниво ще има няколко конферентни зали. Чистачките са силно синдикално проявени и ще се събират да обсъждат наболели социални проблеми. Ще има едни други помещения, които са много интересно разпределени и ситуирани така, че и на най-непредубедения ще стане ясно, че става въпрос за мол, за магазини. Това е причината този трап да бъде изкопан по-дълбоко, отколкото е по проект и това е причината поради която църквата е на път да падне”,  взриви залата водачът на НФСБ Валентин Касабов.


Валентин Касабов от НФСБ попита какви са тия няколко конферентни зали и оразмерени за магазини клетки под земята

На въпрос  дали действително има 4-то ниво и за какво ще бъде използвано то, Петко Захариев не пожела да отговори.

Това, което той каза пред общинските съветници беше следното: „Църквата не за първи път се напуква, това се е случвало още 3-4 пъти през годините, така че тя още от самото  си построяване е един нестабилен строеж. Тя е като едно пиано, върху което се свири непрекъснато и няма как да бъде укрепено на този етап. Да факт е, че по някакъв начин строежът на подземния паркинг засегна църквата и нейните процепи се отвориха, но ние сме реагирали достатъчно бързо и сме направили всичко възможно църквата да бъде укрепена и пак казвам два пъти аварийно сме действали. Екипи от хора бяха командировани декември месец м.т. и не са посрещали святите празници със семействата си , защото трябваше да укрепват църквата. След това през март месец т.г. имаше втора аварийна ситуация, която в момента е овладяна. Към момента тази докладна, с която опозицията протестира, е несъстоятелна според мен. Всички ние можем да спим спокойно. Има два варианта Община Бургас в лицето на Общинския съвет да развали концесията и ние да спрем работата. Изкопът е направен и дори да бъде запълнена добре дупката след прекратяването на дадената ми 30-годишна концесия тя няма да бъде добре уплътнена. Втората възможност е да продължим да работим с усилен темп и  да направим фундамента и плочите.  Решението е изцяло при вас, аз просто ви приканвам да не отлагате нещата, просто вземете решение днес. Всяко едно отлагане ще значи отлагане на работния процеси и носи риск за всички сгради наоколо.”

Тези думи обаче не вдъхнаха доверие на опозиция, дори ги мотивираха още повече да отстояват своята позиция за прекратяване на договорните отношения.

„Прехваленият ви проктантски екип не си е направил труда да бръкне в проектите на църквата  и да види, че фундаментът е само 1.20 м! Господинът ни уверява как сериозни хора са се занимавали с проучванията под земята, а пък не са разбрали, че когато се издълбае  трап 25-30 метра и започнат да се изсмукват подземните води, а почвата ще слегне - църквата неминуемо ще цъфне. След като това не е направено от въпросната фирма- концесионер в предпрокетната работа  и по времена самия строеж, как да повярваме на всички тия уверения? А колкото до това, господине, дали си струва или не?! Църквата „Св.св. Кирил и Методий” е 100-годишна църква, прекрасна църква, с която много се гордеем, за вас не знам, но аз съм бургазлия и тя трябва да стои като символ дори, ако трябва да хвърлим 10 милиона за спасението й. Същото се отнася и за училището, в което аз също съм учил,  с което аз много се гордея, също се отнася и за Концертната зала. Има стойности, на които бизнесът няма право да посяга, аз също съм предприемач, но това е нашето минало, нашето бъдеще, това е нашата българщина,  това са нашите местни локални национални интереси, върху които никакви предприемачески идеи и никакви идеи за печалби не могат да се налагат.”, каза Валентин Фъртунов от НФСБ.

Мнозинството обаче реши строителството на паркинга да продължи. От „Глобал технолоджи къмпани” АД обещаха той да е готов до края на годината.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 1
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 0
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
3
Коментара по темата
3.
ВАСИЛКА НЕЗАВИСИМАТА
26.06.2012 22:40:05
2
2
тез и архитекти-урбанисти станаха ,кво ли не прави човек за пари
2.
МОЛ с/щу храм?
26.06.2012 22:20:49
0
3
Незаконна църква може да затрупа 4-тото МОЛово ниво на Милко и Морко. Ама то е застраховано, за разлика от храма.
1.
borko
26.06.2012 19:50:44
0
14
като падне църквата ще ходите на църква под земята на 4то ниво.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори