×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дупка в сутерен анализира храни, бълва сертификати за годност


Дупка в сутерен анализира храни, бълва сертификати за годност
Собственичката на лабораторията Донка Христова сама вземала пробите и ги анализирала, понякога викала и микробиолог в това помещение в Бургас на ул.“Хаджи Димитър“8
21 Март 2012, Сряда, 17:37 ч.
Автор: Бесове.бг, снимка и видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ

Данъчните откриха укрити доходи, издавани фалшиви фактури, тук са идвали клиенти дори и от отдалечени от Бургаска област фирми, разследването продължава 

Дупка в полусутерена на жилищна кооперация в Бургас извършва анализи като акредитирана лаборатория за физико-химичен и микробиологичен анализ на хляб и хлебни изделия, месо, колбаси, риба, мляко, сирене, кашкавал, пчелен мед, сол и т.н. Тя се намира на ул.“Хаджи Димитър“8 и в нея работи самата собственичка Донка Христова, представляваща ЕТ „Пелас консулт – Донка Христова“. Бесове.бг я откри днес на място в кабинета й, в който се влиза директно от улицата и е с площ не повече от 4 кв.м. Какво има зад стените на този кабинет – като оборудване и надеждност на калибровките, не успяхме да видим, тъй като ни бе посочен надпис „Влизането забранено“. Друг служител, освен Христова, нямаше.

Кои са клиентите на т.нар. акредитирана лаборатория можем само да гадаем, но на практика става дума затова, че с документ, издаден от ЕТ „Пелас Консулт“ всяка от изброените горе храни, предлагани в търговската мрежа или в заведенията за хранене, се гарантира съответната годност за консумация. Според информация, с която Бесове.бг разполага, клиенти на това забутано място са производители, прекупвачи и търговци не само от Бургаска област, но и от вътрешността на страната - заради ниските цени на извършваната услуга. Което прави дейността на лабораторията съмнително криминална.
Днес, на пресконференция на НАП-Бургас, стана ясно, че при рутинна проверка данъчните са констатирали укрити обороти в неустановени още  размери, издаване на фиктивни фактури и други нарушения. Цялостното данъчно разследване на ЕТ“Пелас Консулт“ още не е приключило и актовете за нарушенията не са връчени на Донка Христова. Самата тя твърди, че преди да отвори собствената си частна изпитвателна лаборатория, е работила 40 години във ВХТИ-Бургас, но не конкретизира каква специалност има. „Повечето съм сама тук, понякога викам микробиолог“, каза Христова.

Пред екип на Бесове.бг собственичката показа копие от сертификат, издаден от Българската служба за акредитация (БСА), подписан и подпечатан от изпълнителния й директор  Елза Янева. Доколко е истински, предстои да се разбере.
В обхвата на разрешителното от БСА, което е от 14.09.2010 г., влиза и вземането на проби от смивове на работни повърхности, както и анализирането им – т.е. лабораторията издава удостоверения и за хигиената на местата за обществено хранене и продажба на хранителни стоки.

Бесове.бг ще продължи да следи случая с Донка Христова, тъй като по всяка вероятност, след данъчните тук ще влезе и Икономическа полиция. „Без специфична закрила, подобно нещо не може да съществува и един ден, укритите доходи от нелегалната работа са по-малката беда – проблемът е, ако се окаже, че с намиращата се вътре апаратура само се симулира анализ - представете си  колко мъртви може да има само при един пропуск на  трихинелоза, напр.“, казват служителите от НАП.

 






7
Коментара по темата
7.
Коя е Ваня Велева?
19.03.2013 12:46:45
0
0
Ваня Велева от НАП Ямбол – Това е най-тъпата и миризлива курва на града, която гради кариерата си като прави свирки и си предлага гъза на началници, властимащи и хора с пари. Г-да от Министерството на финансите, защо не си подбирате кадрите? С такива ли боклуци ще ни управлявате?
6.
В.Илиев
10.08.2012 16:55:16
0
0
Радвам се,че НАП и медиите хвърлят светлина по темата.
Призовавам БСА и Агенцията по безопастност на храните за нужните действия.
5.
Анонимен
10.08.2012 16:42:40
0
0
Цялата работа е следната:-г-жа Донка Христова приема пробите,издава готови протоколи с леко променени цифрови стойности слага печата,без изобщо да се правят нужните изпитвания.
А става въпрос за мониторинг и безопастност на храните???
Микробиолог там изобщо няма-отдавна напусна.Имената на фирмите,предприятията,търговците,няма да споменавам от целесъобразност
4.
Анонимен
10.08.2012 16:36:19
0
0
Дупка в сутерен енаистина точно казано за т.нар.''лаборатория'' с численост на пресонала-1 човек?
Влизъл съм неколкократно в помещението,цялото в мухъл и плесен.
Още по жалкото е,че уредите не само че са стари и некалибровани,а и не се пускат,няма от кого???
3.
ne e istina
22.05.2012 16:57:30
0
1
Интересно е още колко такива сертификата са разписани от БСА и кои е взел пари за услугата?
2.
Смешни сте!
21.04.2012 22:45:29
1
2
Тая "дупка" много е светла за да я определяте като дупка. Добре, че има видео, че да разберем, че не става въпрос за дупка. А що се отнася до собственичката на лабораторията, Донка Христова, тя е Доктор на химическите науки, и най - вероятно не си е платила за някой рекет от НАП, за да я оплюят така. Малко хора могат да се конкурират с качествата на тази жена и нейните професионални умения. Така, че от конкуренцията и НАП нека да си мълчат.
1.
Квартален
21.03.2012 21:59:47
1
3
На малкият ѝ син-Христо Христов, наскоро му горя колата-Аудито до бл. 70, в Братята-където е регистрирана и фирмата на тази измамница. Защо ли точно неговата кола? До съвсем скоро КАКА ДОНКА, както е позната в нейния блок, беше и ДОМОУПРАВИТЕЛ. Така хубаво ги е домоуправила, че не искала да напуска поста и да издава парите, когато я сменяли. Завлякла е входа с огромна сума пари, а нейното синче Христо си бил спретнал офис за доставка на интернет в асансьорните помещения. Тя и малкия ѝ син Христо са голяма измет! Попитайте в техния блок, а и съседните-всички ги знаят в нашия квартал.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори