×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Медиите предателски мълчат за трагедията на гара Буново


Медиите предателски мълчат за трагедията на гара Буново
По време на тоталитарния режим на БКП за атентати не се говореше. Това, според съобщение на БТА, е жп-инцидент
11 Март 2012, Неделя, 14:31 ч.
Автор: Валери СИМЕОНОВ

Властта дежурно избягва темата за жертвите на протурския терористичен акт, но с охота се самоосъжда заради „възродителния процес“

След 27 години от най-кървавия атентат в най-новата ни история, равносметката е тъжна. Държавната власт продължава по всякакъв начин да затъмнява и да не дава информация за този инцидент. А датата 9 март би трябвало да се отбелязва и да не са забравя. Най-малкото, в духа на общата тенденция за обединяване на всички средства за борба с тероризма навсякъде по света.
Би трябвало на този ден жертвите на протурския терористичен акт да бъдат почитани от цялата нация. До този момент обаче нито една политическа фигура, нито едно лице от държавната власт, не смее да се появи там. От какво се страхува властта? Още повече, че към настоящия момент е налице и актът за оневиняване на терористите, което е косвено следствие от декларацията за т. нар. „Възродителен процес“, приет от Народното събрание. 


Монументална скулптурна композиция, висока 7 метра, напомня днес за жертвите на турския терор.
За последните 22 години от прехода такова унижение не бяхме преживяли. Това е гавра с паметта с всички тези, които са загинали не само на Буново, но и десетките - може би около стотина души - потърпевши през периода 1984 – 1986 година.

Това означава, че управляващите в момента България, тоест партия ГЕРБ, стигна дотам в лакейската си политика, че е готова да игнорира част от историята на България. Даже е готова да се изгаври с паметта на невинните жертви. На деца, пострадали във вагон “Майки с деца“, на гари, само и само да не влоши отношенията си с Турция.

В групата на поругателите влизат и придворните медии, които като че ли се гнусят да напишат дори няколко реда за събитията през 1985 г. И прескачат кървавия атентат, без да го отразят. Една дума не обелват! Това е отвратителна атестация за липсата на свободна журналистика. Защото налице е категорично и последователно ислямизиране не само на съседна Турция, но и на целия Близък изток. В този процес България не я чакат добри години.

Р.S. от редакцията на Бесове.бг:Това е част от словото на съпредседателя на НФСБ от 9 март, пред паметника на загиналите край гара Буново, изграден със средства на СКАТ тв през 2007 г. Да почетат паметта на невинните жертви отидоха само техни близки и представители на НФСБ. Никой от останалите политически сили не се появи, нито даде изявление по този повод в медиите. Ето и исторически факти за случилото се през 1985 г., публикувани по този повод във в.“Десант“:

На 3 март 1984 г. на автогара “Юг” в Пловдив, близо до жп гарата, една продавачка показва на намиращ се наблизо милиционер забравен куфар. Служителят на реда и неговият началник го отварят и намират вътре позив и увита във вестник спирателна обувка, която, поставена на релсите, може да дерайлира влака.

На 30 август 1984 г. по едно и също време на публични места избухват две бомби. В 17.29 часа на гарата в Пловдив са ранени 26 души, трима от тях тежко. По ирония на съдбата двама от пострадалите са турчета, братя на 13 и 16 години. След пет дни една жена от тежко ранените умира в болницата.
В 18.05 ч. гръмва взрив, скрит в сандъче за цветя на летището във Варна. Две жени са леко ранени.

 
Една от малкото архивни снимки, оцелели до днес. Кадърът е правен от фотограф на МВР непосредствено след взрива във вагона
На 9 март 1985 година в 21,31 часа на жп линията край гара Буново отеква силна експлозия. Взривен е вагон за майки с деца на влака от Бургас за София. След адския взрив следователите са намерили детски мозък, залепнал по дървен стълб около линията. На десетина метра от атентата пък, разследващите милиционери са открили стрелка от часовниковия механизъм на адската машина.

"Родителите на жертвите разпознаваха децата си само по дрехите, дотолкова те бяха обезобразени от турския терористичен акт", спомня си днес за ужаса от преживяното о.з. полковник полковник Тодор Чомпалов, бивш началник-щаб на Танковата бригада в Карлово.

По същото време в най-големия сливенски хотел избухва бомба, оставена на гардероба. Ранени са 14 души. Ясно е, че като първите два взрива, и това е координирана акция. Вече няма как да се крие и на 11 март 1985 г. БТА излъчва съобщение за „железопътна злополука“.

 
Разлика днес няма. И преди 20 години, и сега, държавниците се страхуват да сведат глава пред жертвите, наравно с техните близки
На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас –София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката“, се казва в лаконичното съобщение.
Транспортната милиция е вдигната на крак. Във всяко купе и на всяка гара се следи за изоставен багаж.

В Държавна сигурност се създава специално направление за борба с тероризма в рамките на Шесто управление (политическата полиция). На първо време то няма успех.
Разследването установява само, че терористичните актове са “слепи” (т. е. нямат за цел да убият определен човек) и че бомбите са самоделни с часовников механизъм. За закъснител е използван обикновен будилник. На всички часовникарски магазини в страната е наредено да вземат паспортните данни на хората, които купуват будилници.

По-късно става ясно, че виновниците са могли да бъдат идентифицирани по този начин, но указанията на ДС не са спазвани стриктно.

На 31 юли 1986 г. на плажа в курорта “Дружба” край Варна, около 16.30 часа един летовник обръща внимание на спасителите, че някой май си е забравил багажа на плажа. Оказва се, че това е гюм за мляко (дълбок метален съд). По-късно пристигат и униформените, които правят куп грешки. За да обезвредят устройството, те започват да стрелят в него, за да гръмне. Като не успяват, изсипват взривното вещество в гюма и го измиват. Много от следите са заличени.

Все пак остават няколко веществени доказателства: ­ гюмът, чантата, в която е поставен, и една покривка от вагон-ресторант. Установява се, че чантата е произведена в Асеновград, а гюмът в Бургас.

Имената на загиналите:

Георги Цветанов -12 г.,
Стефан Атанасов -13 г.,
Райна Бозукова - 64 г.,
Яворка Петрова – 38 г.,
Емил Николов – 40 г.,
Николай Генков – 64 г. и
Стилиян Иванов – 60 г.
Да е светла паметта им!


В категории: Опозиция , Политика


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
6
Коментара по темата
6.
българин
12.03.2012 22:48:50
1
1
Каквото повикало, такова се обадило. А някой няма ли да осъди "покръстването" , "преимунуването на българските турци", извършено именно от "омразната" на Валери БКП-майчица му родна? Ай стига с тези мерзки червени политически игрички...
5.
Иван Шишман
12.03.2012 17:46:10
1
2
предлагам да направим като сърбите през 92-95г в босна и херциговина,да избием долната мюсюлманска сган,ама безмилостно и жените и децата,и завинаги да се отървем от тия гаджали недоклатени.хубавото е че все повече руснаци започват да купуват и живеят ,а и те мразят копелетата мюцюлмански
4.
тарзан
11.03.2012 22:52:49
1
2
Проклети да са убийците и техните бащици
3.
бургазлия
11.03.2012 17:34:12
2
4
що за простаци има в нета. как може да реагирате така, след като става дума за загинали невинни хора. нормално е Валери да рипа, че никой не отразява това събитие. става дума все пак за тероризъм. утре вие същите можете да сте жертви на това.
2.
медии
11.03.2012 17:00:27
3
5
Медиите не мълчат, а не искат да те отразяват, бе олигофрен прост ямболски.
1.
Гришата
11.03.2012 16:51:39
6
5
СКАТ,Десант и Бесове си умират да употребяват за тъпите си цели всяка народна трагедия. Всеки атентат срещу невинни хора е терористичен акт независимо кой е автора. В случая за всички кукловоди е удобно да бъдат недоволните от преименуването турци. А дали е така, кой, кой ще ни каже и дали пазят ДС архивите от това време, кой да ти каже.... Само Валерката се надява да го изберат за депутат като се прави на по- българин от българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него  Не ми пука, че ме мислите за страхливец, обяви Ергенът Не ми пука, че ме мислите за страхливец, обяви Ергенът Решението на Алек да си тръгне сам дойде, след като майка му и сестра му се запознаха с двете претендентки за сърцето му На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори