×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Приключих бизнеса в созополския ресторант „Св.Никола“, давам го под наем


Приключих бизнеса в созополския ресторант „Св.Никола“, давам го под наем
Константин ГРЕБЕНАРОВ, областен управител на Бургас
06 Март 2012, Вторник, 10:35 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки Добромир ДОКСКАЧАРОВ

Ще продължа да си гледам работата както досега, но смятам, че щях да съм по-добър като кмет

- Г-н Гребенаров, тихомълком някакси върнахте бонусите над заплатите на Вашата администрация в петък, както разпореди премиерът Борисов. Как се чувствате в първия работен ден от седмицата Вие и екипът ви?

- Защо тихомълком?! Ние изпълнихме веднага поставената задача, може би очаквахте фанфари?! В деня, в който бе заседанието на МС, четвъртък, бях в командировка и не присъствах на него. В същия този ден обаче бях информиран от колегите и още с връщането ми в петък сутринта в Бургас, събрах колегите и им казах, че аз не мога да ги задължа, но така стоят нещата. Личното ми мнение е, че тези пари над заплатите са взети от нас заслужено. Това е икономия от Фонд Работна заплата и тя се раздава във всяко ведомство – между целия екип – политическия кабинет, в който влизаме аз и двамата ми заместници, държавните служители и работещите по трудов договор.

- Разбирам Ви и личното ми мнение като дългогодишен журналист, отразяващ обществено-политическите проблеми е, че като държавна администрация, сте поставени в унизително положение, заради неколцина души на високо управленско ниво в столицата. Впрочем каква е средната заплата в Областна управа?

- 400 лева, като имате предвид, че по-голямата част от служителите са с висше образование и съответните по няколко квалификационни степени. Младши юристите са с 350 лв., напр. На всеки от тях съм дал не бонуси, а скромна сума над тези заплати, която се получава след преразпределяне на икономии. Най-голямата сума над заплатата е 100 лв. месечно, като директорите на дирекции вземат по 50-60 лева, а специалистите по 40 лева. Аз вземах надбавка от 125 лева над заплатата. До края на 2010 г. аз не разрешавах да се дават т.нар. от вас бонуси. Няма синдикат, който да защити работещите на държавна служба. Особено ощетени са тези по трудов договор. Дойдоха в кабинета ми техни представители и обясниха, че през годините винаги са получавали подобна малка надбавка над малките им заплати. От счетоводството извадиха справка и аз видях какви пари са взимали те от предните години. Около 7-8 хиляди в повече за целия период от един мандат на съответния областен управител. И тогава те ме убедиха. Разпределихме това, което бяхме спестили с нашия труд. Първото ми спонтанно желание беше аз и политическият екип да не получаваме такива пари, защото виждам какви са настроенията в държавата. Но колегите ме убедиха, че разпределението е регламентирано, по списък.


Ресторант „Св.Никола“ на пъпа на Стария Созопол се отдава под наем, зад него е родният дом на губернатора

 
- Разбрах, че чиновниците са изпаднали в паника откъде да вземат сега пари, за да ги върнат – трябвало да теглят кредити, какво Ви казват на Вас, успокоихте ли ги?

- Аз изясних всичко с главния счетоводител – до последната раздадена стотинка. И ги успокоих, че те няма да връщат тези суми, които са повече от скромни – по около 1000 лева на човек за две години. Само аз и зам.областните управители върнахме сумите, защото, пак повтарям, ние сме политически кабинет. Моята заплата е малко повече от 1000 лв. месечно, техните заплати са по-малки. Взел съм над заплатата си за 24 месеца 3 000 лева, Златина Дукова – 2 400 лв., Златко Димитров имаше незначителна сума.

- Г-н Гребенаров, сега не мислите ли да направите равносметка на всичките суми, които сте раздавал лично с благотворителна цел. На Ваше място бих я оповестила?

- Това е друго нещо, правил съм го от сърце, не за да давам отчет. Това си е лично мое решение, не коментирам и не желая да документирам. Но се чувствам не особено комфортно в тая ситуация, не заради себе си, а защото моите колеги от областна администрация можеха да кажат, че спират да се трудят по начина, по който го правят. Усещам тяхното огорчение.

- Няма ли възможност тези, които заслужено са получавали такава надбавка и тя не е надвишавала примерно 5 000 лв. за година, да бъдат пощадени. Все пак тези случаи не са като на г-жа Нешева от Здравната каса, още по-малко като Николова от Агенцията по вписванията.

- За г-жа Нешева мога да кажа, че беше изключителен специалист, имал съм контакти с нея във връзка с Бургаската здравна каса и винаги е намирала решение при кризисна ситуация. Финансовият ресурс, който тя е управлявала е много голям и за задълженията, които имаше, тези 12 хиляди са нищо. А за г-жа Николова от Агенцията по вписванията, аз съм съгласен с вас. Тук вече неща опират до морала.

- Ще продължите ли да си гледате работа по същия начин?

- Аз, ако беше само за заплатата и тези надбавки, едва ли щях да се хвана на тази работа.

- А защо се хванахте?

- Защото поканата към мен дойде от премиера, говорим до голяма степен и за кауза...

- Но ви липсва онова чувство за удовлетвореност и победа, каквото щяхте да имате, ако сега бяхте кмет на Созопол?

- Отидохте много далече от настоящата ситуация. И друг път съм ви го казвал, че единственото нещо, което съзнателно съм искал, то е да стана кмет на Созопол. Аз и в кабинета на Областна управа удобно се чувствам. Но и като кмет щях да се справя.

- Бизнесът с ресторанта „Св.Никола“ в Стария Созопол сигурно Ви носи добри приходи лятно време и затова не Ви пука за намалената заплата?

- Знаете, че този ресторант го управляваше като бизнес съпругата ми Валерия. Но вече го нямаме, зарязахме го. Защото носи повече проблеми, отколкото ползи.

- Как ще го зарежете този безценен наследствен имот, на най-хубавото място, при старите порти на града?

- Да, така е, пред родния ми дом е, затворено е, ще го отдаваме под наем. Надявам се след това интервю да се появят кандидати. Аз поддържам персонал през зимата като плащам от джоба си, но и лятото не е кой знае какво, защото стриктно спазваме всичко като изискване, бяхме за пример. И на всичкото отгоре Вашият сайт пусна снимката на служебната ми кола от Областна управа като неправилно спряна отпред, а с какво да се предвижи областният управител до селата в тази община, не попита?!

- Да, но да Ви кажа за вашия ресторант, че дори лятно време при широко отворени прозорци не разрешавахте да се запали цигара. Съпругата Ви ме изведе навън на улицата. Така как ще имате клиентела?

- Правилата са за всички и са направени, за да се спазват. Заведението „Св.Никола“ е без цигарен дим


В категории: Власт , Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
9
Коментара по темата
9.
бургас
08.03.2012 17:32:44
1
4
жалко нищожество, облечено във власт.Но до кога ли?
8.
Аполон
07.03.2012 23:11:37
6
9
Време е да приключваш и с политиката, Гребенаров, така както приключиха с нея всички твои приятели, като Веска Караманова; колегата ти по ДС Мархолев -агент Валери; Палазов и т.н., а да не забравя и най-добрата ти приятелка Аспасия Порожанова. Как си си въобразявал, Гребенаров, че с тази шайка престъпници ще станеш кмет, незнам?! С такива ПРИЯТЕЛИ, врагове не ти трябват!
7.
готов
07.03.2012 22:34:17
1
4
аз съм готов да дарявам по 200 лв на месец на областна управа за бръснарски услуги на губернатора, само не мога да си представя какъв разузнавач е бил и къде, как са надували текущия план и са отчитали дейност милите
6.
MARIN
07.03.2012 12:33:54
2
10
TO V SOZOPOL EDNI SMESHNI KR<`4MARI IMA DETO S TRICI MAJMUNI LOVQT CQLO LQTO,A KOLKOTO DO NA GUBERNATORA ZAVEDENIETO,BEZ DA E KRA4MAR PONE ZAVEDENIETI MU BLESTESHE OT 4ISTOTA.NO SOZOPOLSKITE NE4ISTOPL<TNI DUSHI IMAT I NEÌSTOPL>TNI KO4INI KOITO NAEI4AT -ZAVEDENIQ.AKO KLIENTITE VI ZNAQT V KAKVO KO4INI GOTVITE-SHTE UMRETE OT GLAD.
5.
Морален
07.03.2012 09:14:57
9
8
Ех, Гребенаров, по-жалко и поръчково интервю само ти можеш да дадеш. Явно е добре подплатено. Такъв смешен PR не бях виждал. " ... и като кмет щях да се справя.." - почти ти повярвахме.
4.
Бонус
07.03.2012 08:23:15
9
9
Стига сте ни занимавали с този политически труп-Гребенаров! Песента му отдавна е изпята. Рейзи така го унижи пред цяла България, че не виждам как въобще продължава да се показва още по улиците и медиите. Гребенаров и кмет на Созопол - да, да. Той с един ресторант не можа да се оправи, а камо ли с Община, като Созопол. Да си избута още малкото останало време от мандатчето и да ни освобождава от присъствието си в местния политически живот, ако въобще е имал някога такова.
3.
Чиновник
06.03.2012 14:00:31
9
6
Да, аз съм виждала обяви, всички тук, без политическия кабинет, са назначени с конкурси, които се обявяват във вестниците и сайта и спрете да спекулирате.
2.
Бургазлия
06.03.2012 12:08:08
7
5
Много популистко! Всички знаем, че в Областна управа няма случайни хора и никой не е отишъл там за 400-те лева заплата. Някой да е виждал обява за свободни работни места в ОУ?
1.
дядо
06.03.2012 11:56:17
7
9
колко честни и кадърни са хората от ДС ,олицетворение на завета на Дзержински-"С хладен ум, горещо сърце и чисти ръце " Този е настоящий молодец
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив с барикадиралия се бивш полицай приключи! Предал се е доброволно Драмата в Пловдив с барикадиралия се бивш полицай приключи! Предал се е доброволно След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори