×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки на етикетите правят храната вредна и защо


Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки на етикетите правят храната вредна и защо
Източник: Една.бг
10 Април 2024, Сряда, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Разрешените хранителни добавки се делят на няколко категории, вижте кои са и какво да избягвате

Знаете ли какво е Е202? Е479? Е953? Не сте длъжни, но производителят на храни трябва да го е обозначил на опаковката. И въпреки всичко понякога размазаният етикет изрежда добавките и клиентът се чуди кое в дългия списък от е-та е вредно и кое не.

Според текущото законодателство адитивите са вещества от натурален или изкуствен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства, и които се добавят по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението ѝ и остават като нейна съставка, дори и в променена форма".

Вече почти не се срещат храни без хранителни добавки, които да подобряват вкуса или вида на продукта. Но не всички от тях са безопасни за здравето на потребителите. Разрешените хранителни добавки се делят на няколко категории - киселини, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Консерванти

Познати са три основни групи консерванти - антимикробни, антиооксидантни и предпазващи покафеняването на продуктите. Антимикробните (Е200-Е290) се използват за забавяне или спиране на развитието на микроорганизми в храните. Предназначението им е най-напред да попречат на автоокислителния процес, а след това да възпрепятстват гранясването. Антипокафевенителните агенти са химикали, целящи да попречат на развитието на ензимното и на неензимното покафеняване в хранителните продукти, особено в сушените плодове и зеленчуците. Най-често за целта се използват витамин С (Е300), лимонена киселина (Е33О) и натриев сулфит (Е221).

Ароматизанти и овкусители

Това са най-широко използваните в хранителната технология добавки. Съществуват три основни групи - подсладители, природни и синтетични овкусители и ароматично-вкусови стабилизатори. От подсладителите най-често се използват захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Тези вещества понякога не се отнасят към добавките. Познати са не по-малко от 1700 природни и синтетични подсладители. Някои от тях са смеси от вещества. За типични подслаждащи добавки се приемат захаринът - Е954, и аспартамът - Е951. Те са много нискокалорични. Усилвателите на вкуса и аромата се представят от мононатриевия глутамат (Е621) и от някои нуклеотиди. Те не създават ароматични и вкусови качества, но подпомагат интензифицирането и изразителността на вече съществуващите.

Оцветители

По-голямата част от оцветителите се използват за повишаване атрактивността на хранителните продукти. За оцветяване на храните могат да се използват оцветителите от Е100 до Е180. Понякога обаче оцветителите освен за оцветяване могат да изпълняват и друга роля. Например натриевият нитрит е вещество, което свързвайки се с пигментите на месото, не само стабилизира цвета, но е и добър стабилизатор чрез своето антимикробно действие.

Цветът е първото качество, по което се оценява даден продукт, и е тясно свързан с аромата и вкуса. Оцветителите могат да се класифицират по три признака: по цвят, по химична природа и по произход.

Сред природните оцветители приложение намират:

♦ Куркумин (Е100) - извлича се от минзухар и се използва като оцветител на къри, горчица, млечни продукти, супи, кифли и козунаци.

♦ Рибофлавинът (витамин В2, Е101) се получава от мая, житни зародиши, а напоследък и синтетично. Има жълтооранжеви кристали. Използва се за млечни продукти, кремове, тестени и сладкарски изделия.

♦ Хлорофилите (Е140) се използват за придаване на зелен цвят на бонбони, сладоледи, сиропи, скариди.

♦ Каротините (Е160) са жълти или оранжеви естествени оцветители от растителен или животински произход. Използват се в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.

♦ Антоцианите (Е163) оцветяват в червено, синьо или виолетово. Използват се при консервиране на плодове и зеленчуци.

♦ Сред синтетичните оцветители най-широко приложение намират хиноливото жълто (Е104), азорубинът (Е122), еритрозинът (Е127) и индиготинът (Е1323) - всички те се влагат в сладкарството, в бонбоните, захаросаните плодове, сирената, саламите, хайвера, скаридите.

♦ Консерванти - като консерванти се използват неорганични и органични съединения.

Неорганични консерванти

Нитрати, нитрити, серен диоксид, бисулфиди, метабисулфиди, натриев хлорид са се използвали още в древна Гърция. Обект на специално нормиране е съдържанието на нитрати в детските храни, тъй като има случаи на отравяне след консумация на детски пюрета. Днес неорганичните консерванти се използват за потискане растежа на вредните бактерии в месото, безалкохолните напитки, вината и соковете.

Органични консерванти

♦ Сорбиновата киселина (Е200-Е203) и солите й се използват във ферментирали млека, кисели млека, бонбони, майонези. Има силно антиплесенно действие.

♦ Бензоената киселина и бензоатите (Е214-Е219) се прилагат в безалкохолните напитки, киселите туршии и др. и заема особено важно място измежду консервантите.

♦ Органичните киселини се влагат без ограничение в дозата - оцетна, млечна, пропионова, фумарова, лимонена киселина и техните соли.

♦ Антибиотиците тетрациклин, хлортетрациклин, окситетрациклин се използват за консервиране на месо, риба, черупчести морски животни; ниацинът се използва в сиренарството; натамицинът се пулверизира в кората на сиренето.

Антиоксиданти

Използват се за предотвратяване на окислително-редукционните процеси в хранителните продукти, които водят до загуба на витамините, природните цветни вещества и липидите със загуба на хранителната стойност и създаване на нежелана миризма и цвят. Това са вероятно най-голямата група адитиви. Добавят се към хиляди различни хранителни продукти. Използват се в хлебопроизводството за подобряване структурата на средината на хляба, за увеличаване на обема и повишаване на трайността му. Влагат се без ограничения при производството на бисквити, конфитюри, мармалади, зърнени продукти и др. Лецитинът (Е322) съдържа фосфорна киселина и холин . Естествено се намира в яйчния жълтък. Използва се за получаване на мляко на прах, емулгирани сосове, маргарини, бисквити, какао и шоколад без ограничения в дозата.

Стабилизатори

♦  Карагинаните Е478, алгинатите Е400-Е405, агарагарът Е406, гуарът Е413, гумите Е413, гума арабика Е414, пектиновите вещества Е440, бактериалните полизахариди - ксантанови гуми, декстрани, целулозата и нейните производни, всички те се използват при производството на шоколадови млека, сладоледи, кремове, сладкарски изделия , бонбони, сосове, конфитюри, желирани плодови изделия, безалкохолни напитки.

Подсладители

Това са различни органични и неорганични киселини. Сред тях са оцетната , адипиновата, аскорбиновата, каприловата, лимонената, фумаровата, яблъчната, пропионовата киселина и др. Използват се при производството на плодови сокове, желета, мармалади, топени сирена, сиропи, плодови и зеленчукови консерви. Тези вещества са най-актуалните хранителни добавки. Използват се захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза, глицерин, захарин, цикламат, аспартам, ацесулфам, ксилитол, сорбитол, манитол, изомалтитол, лактитол, хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и др.

1. Оцветители (Е100-Е181)

2. Консерванти (Е200-Е290)

3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)

4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)

5. Минерални соли (Е500-Е585)

6. Овкусители (Е620-Е640)

7. РАЗНИ (Е900-Е1520) 

Кои Е-номера да избягвате?

♦ Е102 Татразин

♦ Е110 Сънсен Жълто

♦ Е123 Амарант - широко използван за оцветител в снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.

♦ Е151 Брилянтно черно

♦ Е210 Бензоева киселина

♦  Е212 Калиев бензоат

♦ Е213 Калциев бензоат -консервант в много храни, включващо напитки, зърнени храни, месо, нисковъгле-хидратни храни. Може да понижи нивата на аминокиселините в кръвта.

♦ Е216 Парабен - доказано е, че причинява хронично възпаление на кожата.

♦ Е220 Серен диоксид -много широко използван консервант. Той реагира с редица вещества, които се срещат в храните, като витамини, минерали, ензими и незаменими мастни киселини. Възможно е да предизвика остри астматични пристъпи, силно понижаване на кръвното налягане и анафилактичен шок.

♦ Е221 Натриев сулфит

♦ Е223 Натриев метабисулфит - широко използван консервант и антиоксидант. Може да предизвика сериозен пристъп на астма.

♦ Е226 Калциев сулфит -изключително широко разпространен - основно като консервант в голям обхват от храни - сандвичи, бисквити, зеленчукови и плодови пюрета. В САЩ е забранен за употреба, защото може да накара един стар продукт да изглежда като пресен. Причинява дихателни проблеми, ниско кръвно налягане, анафилактичен шок. Хората, страдащи от бронхиална астма, сърдечносъдови или респираторни проблеми, трябва да го избягват.

♦ Е249 Калиев нитрат - използва се като консервант в колбасите. Може да понижи капацитета на хемоглобина за кислород, може да образува канцерогенни нитрозамини и да предизвика атрофия на надбъбречните жлези.

♦ Е320 Бутихидроксианизол ВНА - широко използван като консервант, особено в храни, богати на мазнини, бонбони и месо. Международната агенция за изследвания на рака счита, че ВНА е вероятно карценогенен за хората. ВНА освен това взаимодейства с нитратите и образува мутагенни химикали, които предизвикват мутации в ДНК.

♦ Е621 Мононатриев глутамат - широко използван като усилвател на вкуса. Хората, чувствителни към това съединение, сигурно вече са почувствали „стягане на главата", болки в гърдите, главоболие, усещане за горене на лицето.

♦ Е954 Захарин и неговите натриеви, калиеви и калциеви соли. Канцерогенен!

♦ Е951 Аспартам - широко използван като подсладител в напитки, снаксове, сладки, алкохол, десерти и „диетични" храни. Одобрен е в началото на 80-те години като алтернатива на захарина и цикламатите. Известен е под търговското име Nutrasweet. Това всъщност е дипептид –LacnaptilL- фенилаланин. Придава захароподобен вкус, но не е подходящ за всички видове храни. При определена технологична обработка - рН >6 (киселинна среда), аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин - съединение с вероятно токсично действие. Важно е да се отбелязва съдържанието му върху опаковките, особено за болни от фенилкетоурия, при които може да се натрупа фенилаланин и да се предизвикат главоболие и умствени увреждания.


В категории: Здраве


Коментари
Бунт в "Икеа" и "Метро"
Бунт в "Икеа" и "Метро" 01/05/2024, Сряда 18:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на ПП, няма да са легитимни, съобщиха от ПП Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Решението за частна детска болница разбуни политическите духове Решението за частна детска болница разбуни политическите духове В решението на служебния кабинет се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст
Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори