×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници


Камено скочи срещу примитивната технология за преработка на нефтените утайници
Ще се извършат рискови дейности за населението, които могат да предизвикат екологична катастрофа, обявиха на общественото обсъждане в Камено
02 Април 2024, Вторник, 12:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Дори експерт, изготвил доклада, призна, че това не е най-добрият метод 

Камено се обяви категорично против технологията за преработка на нефтените утайници на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

При засилен интерес снощи се проведе общественото обсъждане в залата на Гражданска защита, а местните жители изразиха силни притеснения от метода, който ще приложи италианската фирма  „ААА Construction &Development Corp“ за утилизацията на 250 хил. кубични метра нефтени утайки.

Както Флагман.бг писа, налице са сериозни притеснения от предизвикване на екологична катастрофа в Камено и Бургас заради самата технология, която специалисти определят за морално остаряла.

Процедурата за утилизацията на нефтените езера на територията на комбината се реализира от държавата като част от ангажимента по приватизационния договор от 1999 година.

През 2008 година е обявена обществена поръчка за 28 млн.лева, която е финализирана чак през 2016 година. Тогава е одобрен и методът за почистване, който според мнозина е не само архаичен, но и опасен за населението. 

Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки

„Идвам на това обществено обсъждане с едно голямо притеснение, след като се запознах доста добре с доклада. Имаме доста въпроси по технологията, по която предлагате да извършите почистването на утайниците. С най-голямо удоволствие, ако прилагате добрите техники, ще ви подкрепим, но не го правите“, обърна се към проектантите Жельо Вардунски.

Той ги попита дали докладът е изготвен в съответствие с приетите през 2023 и 2024 година нови закони. Оказа се, че проектът е доста стар – от 2016 година, а самата технология е от миналия век, уточняват експерти.

Вардунски е силно притеснен, че при разбъркването на утайките ще се увеличи риска от екологично замърсяване и отваряне на газови джобове по дълбочината в резервоарите.

Той подчерта, че резервоарите са на 3,2 км от село Свобода и 3,75 км от Камено, което създава рискове от разпространение на неприятни миризми и химикали.

„Тази технология е рискова за населението. Всичко ме притеснява – от измиването на утайниците по механичен способ до съхранението“, допълни Жельо Вардунски пред Флагман.бг.

Вижте какви са притесненията на Жельо Вардунски:

„Консултантите, които подготвяха доклада по ОВОС, изпитаха огромни трудности да го съставят поради липси в самия проект. Радвам се, че населението на Камено потвърди нашата позиция – не желаем да въведем в експлоатация инсталация, която ще вреди на здравето на хората“, каза Петър Бъчваров, главен еколог на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

Той подчерта, че изпълнението на обекта не е на всяка цена, а преди всичко е важно спазване на екологичното законодателство. Петър Бъчваров е категоричен, че проектът в този вид е морално остарял и задължително трябва да се преработи. Имало много по-добри и щадящи световни практики, които можели да се приложат и в този случай.

Председателят на ОбС Камено Радослав Балтаджиев също настоя за смяна на технологията. „Ние държим да се работи с по-добрата практика. Тези нефтопродукти са още от 80-те години на миналия век, но не можем да позволим по примитивен начин да се отстраняват, защото може да избухне екологична катастрофа“, обяви Балтаджиев.

Веселин Шарлопов, представител на фирмата изготвила доклада призна, че в момента имало по-добри практики. От думите му стана ясно, че няма екологична оценка за евентуални последици при „разбъркването“ на нефтените утайки, но щяло да има мониторинг, който обаче няма да предотврати евентуално обгазяване, а само постафктум ще спре процеса.

„Вероятно имате право, че има и по-добри методи, но все пак това е проект, който е одобрен от МОСВ през 2016 година“, подчерта Шарлопов.

Нефтените утайки в размер на 450 000 кубични метра са натрупани преди повече от 20 години като след приватизацията не са регистрирани нови и създават риск и за Бургас.

Тази вечер, в 17 часа в Експоцентър Флора ще се проведе ново обществено обсъждане, на което ще бъде представена технологията и пред бургазлии. В дискусията може да участват граждани и експерти, които се интересуват от темата.

Кметът на Камено Жельо Вардунски призова за намиране на по-добра технология за третиране на нефтените утайници на територията на  „Лукойл Нефтохим Бургас“, председателят на ОбС Радослав Балтаджиев го подкрепи
Главният еколог на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД Петър Бъчваров настоя проектът да се преработи и да се внедрят по-модерни методи 
Веселин Шарлопов, представител на фирма ВАН, изготвила доклада също призна, че има по-добра технология от одобрената
Проектантите и представители на фирма "ААА" твърдят, че технологията е безопасна 

 


В категории: Бизнес , Камено


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
12
Коментара по темата
12.
Км.
02.04.2024 23:32:11
0
1
КПТО! Защо ли ги дадоха тези пари да се направи? Точно заради това! Имаме си нов парк и паркинг, Благодарим на Лукойл. Ако бяхме бяла държава нямаше да се разминат с тези трохи.
11.
Бай Ставри
02.04.2024 22:36:08
2
4
Опасна комбинация се е получила - българска държава (със съответната обществена поръчка), руско-швейцарски-еврейски интереси в лицето на ЛУКОЙЛ и италианска мафиотска фирма, която иска с трици маймуни да лови. Ясно е, че държавата е избрала калпав изпълнител на проекта, къде поради процедури, къде заради икономии, къде заради рушвети. От статията не разбирам защо са спали от Нефтохима толкова време и не са алармирали по-рано. Да бяха сезирали обществеността и местните власти. ГЕРБ-авите кметове на Бургас и Камено веднага щяха да си направят евтин PR и под предлог, че са силно загрижени щяха да отидат при първото лице на партията и държавата по онова време и Бате Боко щеше да намери решение. Все пак се касае за период, когато основно „светците“ от ГЕРБ са били на власт (с малки прекъсвания, разбира се). И защо в статията не е представена позицията на фирма ААА? Едва ли италианците нямат мнение и становище по въпроса. Просто сега ръководството на комбината се страхува да не направи грешна стъпка, с което да си навлече поредната доза проверки и санкции от страна на Държавата и съответните органи. Защото вече не могат да си разиграват мечката както преди. А Държавата е ясно, че винаги действа срещу хората си. Жалко за нашата бананова република.
10.
Wind of change
02.04.2024 21:08:07
0
0
Довиждане довиждане довиждане
9.
Добър ден
02.04.2024 18:11:05
1
0
Евала за непримиримостта към примитивизма. Камено, мачкай примитивити!
8.
Долно Езерово
02.04.2024 17:45:10
0
8
Е до ся къде спаха таз италиянска фирма, че се бавиха от 2016 година. По 10 телефона сме сменили от тогава, всяка година с нова и по-хубава технология, тез ще пробутват нещо си от 20 години ! Да си ходят в Италия. Чак толкова прости не сме. В нета има достатъчно инфо и клипчета дори от, които става ясно, че това в стара и не добра технология за преработка.
7.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.04.2024 15:32:29
0
2
ДО 1 !!!!!!!!!ДОСЕГА ИМА ЕДНА ИНСТАЛАЦИЯ КОЯТО НЕ СМОГВАШЕ И СЕГА КАТО СЕ ЗАДРЪСТИ С УТАЙКИ КОИТО НЕ СА САМО ПРЕДИ А И СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯТА СЕГА ОТ ХАЗНАТА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ШИ ПЛАЩАТ ЗА ЧИСТЕНЕТО !!!!!!!!!!!
6.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
02.04.2024 15:27:12
3
4
ВСИЧКО Е ЛОБИЗЪМ ЗА "НАЩА" ФИРМА ДА ВЗЕМЕ КИНТИТЕ ХАХА! Спечелилата не киха рушвети към който требе !!!!!!ХА СЕГА ДА ВИДИМ В КВА ПОСОКА ШИ ТРЪГНЕ РУШВЕТА ААА!
5.
Бургас 7
02.04.2024 15:03:22
0
9
Името на фирмата изготвила Доклада за ОВОС е ВАНГ, на ВАН. Има две три фирми Бургас, изготвящи такива оценки поне имената им научете.
4.
Трагедия
02.04.2024 14:51:35
0
7
Няма държавна поръчка без корупция
3.
ПП- ДБ
02.04.2024 14:49:08
0
10
Защо не проведете и обсъждане
относно управлението на соц.дом ?
От личните средства на хората с увреждания ,липсват пари от сметките им (пенсиите по болест). Кой е настойник на тези хора с липсващите
по начална информация ,около 2000 лв.
Дано не излизат повече.
2.
На далавера
02.04.2024 14:34:11
1
3
Прилича Лукойл и Община, на пълни джобове ще е.....
1.
Бургас
02.04.2024 14:29:11
1
9
Не се заблуждавайте, до сега как се преработваха или просто не се преработват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори