×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати от комисията „Боташ“ в шок от флашки с документи – викат шефа на ДАНС


Депутати от комисията „Боташ“ в шок от флашки с документи – викат шефа на ДАНС
Освен шефа на ДАНС депутатите ще привикат на изслушване бившия и настоящия министри на енергетиката, както и директорката на "Булгаргаз" Деница Златева
28 Февруари 2024, Сряда, 19:01 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Констатираха щети за милиарди за "Булгаргаз"

Депутати от временната парламентарна комисия „Боташ“ се възмутиха от случилото се в държавното дружество „Булгаргаз през последните няколко години. В петък комисията проведе третото си заседание.

На него стана ясно, че народните представители вече са получили на флашки съответните документи, свързани с дружеството.

Йордан Тодоров от „Възраждане“ обясни, че от „Булгаргаз“ не са сътрудничили, когато им била поискана съответната информация в цифров вид вместо на хартиен носител. Затова и процесът по дигитализация се случил благодарение на служители от парламента.

„Лично аз, колкото повече чета материалите и се запознавам с тях, толкова повече се, буквално, плаша, какво точно се случва в това дружество, защото мислех, че проблемът е „Боташ“, но то съвсем не е така. Безспорно, това е една злоупотреба за милиарди за годините напред, но в същото време има сделки, които са наистина притеснителни, които – ако се сметне отрицателният финансов резултат, също е в размер милиарди. Дори не е стотици милиони“, посочи Тодоров.

Припомняме, че временната комисия бе създадена във връзка с подписването на 3 януари 2023 г. на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“. Тогава на власт бе служебният кабинет с премиер Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

Според сегашното правителство сделката може да нанесе щети за милиарди в следващите години. Президентът и представители на бившия служебен кабинет обаче отхвърлят обвиненията.

Изпълнителен директор на „Булгаргаз“ и към момента продължава да е Деница Златева. Тя бе назначена на поста веднага след падането на правителството на Кирил Петков – през август 2022 г., пак по време на служебен кабинет на президента.

Депутатката Павела Митова от ИТН предложи съответната парламентарна комисия да изиска допълнителни документи от „Булгаргаз“ - годишни финансови отчети и книжа, свързани със сделки на борсата през последните две години.

Борислав Гуцанов от БСП каза от своя страна: „Няма как да не се солидаризирам с колегите, защото нещата, които се четат, са повече от притеснителни. Това е може би най-меката дума, която може да се каже. И освен „Боташ“ тези сделки, които са извършени с покупка на газ и препродажбата му – ако всичко е така, както излиза, то си е абсурдно това нещо. Става въпрос за разлики... купуване на много по-висока цена и препродажба след това на много по-ниска цена и то в рамките на месеци. То просто е необяснимо това, което се случва. И затова не мога да не се съглася и с г-жа Митова, и с колегите от „Възраждане“, че може би трябва и тези документи да бъдат взети. Но стават вече толкова много документи, че не знам къде е разумната граница.“

Гуцанов предположи, че комисията ще трябва да удължи мандата си на действие. Припомняме, че веднъж той вече бе удължен – до 6 април.

Йордан Тодоров от „Възраждане“ пак поиска думата и попита: „Това, което се чудя, е кой е контролният орган – може би ДАНС, службите, - които трябва да контролират дейността на едно такова дружество.“

Документите били много, а Народното събрание не било разследващ орган.

„Не сме прокуратура, не сме ДАНС. Не сме... Разбирате какво имам предвид“, посочи още депутатът. Той обясни, че никой от тях не е длъжен да е експерт и да разбира това, което чете.

Всичко в „Булгаргаз“ обаче вероятно ставало „с покровителството на службите“. А те все пак трябвало да се грижат такива неща да не се случват - „които са се случвали очевидно“.

„Най-вероятно това са ДАНС, така че ще искам и те да бъдат изслушани“, предложи народният представител Тодоров.

Председателят на комисията Жечо Станков – бургаски депутат от ГЕРБ, обясни, че в секретното деловодство има и още материали, и призова колегите си да се запознаят и с тях.

„Естествено, докладът, който ще изготви комисията, ще бъде на разположение на всеки един от членовете. И дали комисията ще вземе решение да го изпрати към службите, ако такова решение бъде подкрепено от членовете, или някой от членовете ще го изпрати еднолично към службите – това си е също решение на всеки един от членовете“, заяви още Станков.

„Действително, притеснененията на всеки един от вас ги споделям и аз като председател. Това, което ми прави впечатление, е, че пазарният дял на държавното дружество „Булгаргаз“ е намалял“, изкоментира още Жечо Станков, който е и бивш зам.-министър на енергетиката.

Според него проблемите с „Булгаргаз“ са свързани по-скоро с политически решения, отколкото с мениджърски такива. А това било стратегическо за страната дружество, гарантиращо националната ни сигурност, свързана с доставките на газ.

Депутатите решиха да си дадат още малко време за запознаване с документите, преди да пристъпят към изслушване на съответните длъжностни лица. Те одобриха на следващо заседание да бъдат извикани бившият и настоящият министри на енергетиката, шефовете на „Булгаргаз“ и „Булгратрансгаз“, както и председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Бе прието и да бъдат изискани допълнителни документи.


В категории: Бизнес , Политика


11
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 1
11
Коментара по темата
11.
Батко
29.02.2024 12:02:42
0
1
Спи , народе, спи !
В нормалните даржави в такива случаи има оставки, падат глави и...... инпийчмънт !
10.
4та национална катастрофа
28.02.2024 23:18:23
1
3
Има ли мирен изход от Ситуацията? Може ли заредената с комплексна конфликтност (вътрешна , сега и вносна) България да се помири със себе си и да тръгне по нов път ...без нощ на дългите шпаги , и без Историческо Срутване и последващия го регрес - на всички възможни равнища.
9.
Не съм оптимист за Баджото
28.02.2024 21:29:11
1
17
Ти да видиш, жените в ПП са като лейди Макбет, кръвожадни и себични.
Мъжете - като граф Каренин. Под чехъл, рогоносци, но дяволчето на садизма дреме у тях и не се знае кога ще се събуди. Отдавна се говори, че "Промяната" са шашави хора. Историята на оная активистка , дето бастисала мъжа си е огледална с триъгълника Лена - Миро - Киро.
В сюжета пак има дете с неясен баща и фиктивен съпруг.
8.
Виж им председателя и...
28.02.2024 20:25:55
19
10
Председателят на комисията Жечо Станков...

Ти да видиш! Младите остриета дават мило и драго да се докажат, белким напръднат в кариерата. Преди 1-2 години инаше една гербаджийка, която голям го вадеше и накрая никаква не я свърши. Май за Нексо ставаше въпрос... И какво стана? Едно голямо нищо? Не само, оказа се че Нексо можели да съдят България за 3 милиарда.
7.
Бургазлията
28.02.2024 20:16:06
23
19
Въййййй
Жечо Станков чите секретна литература , малелее ...
6.
Далаверите на Радев,магистралата на Копринката
28.02.2024 20:15:11
6
37
Нали другаря Кеш има пълен имунитет, изживява са като султан!
Вече ясно ли Ви стана да какво провяна се търкаряха по паветата, платените протестери против Борисов?
Много пари бяха вложени в БГ Майдана от олигарсите, на които слугува другаря Кеш, трябва да си вземат дивидента, а и Кеша да си напълни офшорките, че след пРезиденстването, ще се изнесе по топлите острови....
Цената на промяната е висока, а печалбите са за тези, които я осъществиха!
Анатема!
5.
Омбре
28.02.2024 19:51:36
0
24
Арести и присъди са нужни на България днес за грабежа нанесен в 33 години демократичен преход. За първи път гледах интервю с шефа на ДАНС вчера. До сега къде бяха всички бивши шефове. Ситуацията е изтървана отдавна . А много управленски кадри и политици са за затвора.
4.
Бухахахаха
28.02.2024 19:46:14
36
18
Не бе, изобщо няма нужда от смяна на ръководството на службите и регулаторите. Работят си прекрасно.

Из размислите на Боче кухото, оня ден.
3.
Радко Фатмака
28.02.2024 19:46:04
5
44
Няма само Тиквата,Прасето и Сопола да крадат.И аз съм човек и искам да съм милиардер на чужд гръб.
2.
Ти да видиш
28.02.2024 19:44:48
9
36
Киро и Асенката и те доста краднаха от такива сделки, но няма институции които да разследват далаверите на Харвардските мошеници. Мистър Кеш е ясен, докато е на власт никой няма да го закачи, дори и да има факти и обстоятелства за пътя на Копринката.
1.
1
28.02.2024 19:11:55
2
47
КРАЖБИ РАДКО ФАТМАКА ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА НЕГОВ ЧОВЕК
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК аут от ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори