×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сбогуваме се с Борислав Чакринов в сряда


Сбогуваме се с Борислав Чакринов в сряда
Борислав Чакринов бе аристократ на духа, а с него си отива цяла една епоха в театъра
04 Февруари 2024, Неделя, 15:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Директорът на ДТ „Адриана Будевска“ почина на 63 години след кратко боледуване

Бургас ще се сбогува с легендарния директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов на 7 февруари (сряда) от 12 до 14 часа във фоайето на театъра, съобщиха негови близки.

Чакринов издъхна на 63-годишна възраст след кратко боледуване във ВМА София. Той си отиде, оставяйки светла диря. Създаде едни от най-запомнящите се спектакли – „Кралят умира” от Йонеско, „Смъртта на търговския пътник” от Артър Милър с участието на Йосиф Сърчаджиев, „Бащата” от Стриндберг, „Двамата веронци” и „Както ви харесва” на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов” от Ст.Л. Костов, „Когато гръм удари” от П. К. Яворов и много други. Ръководи ДТ „Адриана Будевска“ над 25 години, а съвсем наскоро спечели нов мандат – до 2027 година.

Той бе безспорен авторитет в арт средите в България. През 2021 г. той получи от Министерството на културата почетен знак „Златен век“ и печат на Цар Симеон Велики - златен, с грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

 Димитър Николов, кмет на Бургас:

Бургаският театър опустя. А Бургас загуби изключителна личност. Отиде си Борислав Чакринов! Незабравима личност, голям приятел, изключителен професионалист! Ще ми липсва намигването му към живота, усмивката му, успокояващото и приземяващото му приятелство! Съболезнования на близките му и актьорите от драматичен театър “Адриана Будевска”! Скърбя заедно с вас!

Теодор Ушев, режисьор:

Борислав Чакринов, благодаря за възможността да се докосна до благородната личност, за професионализма. Затова, че изигра последната си роля във "Phi1.618". За помощта в Бургас. Почивай в мир, Боре!

Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас:

Отиде си Борислав Чакринов. Аристократ на духа, рицар на словото и жеста. Човек с рядко фина чувствителност, ментор, приятел… Светло му небе!

Диана Саватева, зам.-кмет по култура и вероизповедания на Община Бургас:

Всеки следващ път, когато вляза в бургаския театър, ще очаквам да видя Борето Чакринов и ще ми е странно, че не е във фоайето, че няма да излезе на сцената след поредната премиера. Да си повече от четвърт век в културния живот на Бургас е необходим талант и безрезервна любов към изкуството. Борислав Чакринов ги отдаде на любимия град, на любимата си публика. Всяка загуба натъжава, но ранната загуба на творец носи със себе си и тъгата за несътвореното, за пиесите, които няма да постави, за аплодисментите, които няма да чуе. Ще ни липсва!

Проф. Маруся Любчева, бивш евродепутат:

Животът ни поднесе поредната тъжна новина - казваме сбогом на големия театрал, режисьор и директор на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов. Десетилетия успехи на театъра, силен театрален екип, обич на публиката... Сбогом на Човека и приятеля! Ще го помним!

Десислава Танева, депутат:

Поклон пред паметта на човека и артист Борислав Чакринов! Това е поредната тежка загуба за българските кино и театър! Искрени и сърдечни съболезнования на семейството и близките!

Румен Велев, театрален режисьор:

Той беше изцяло театрален човек. Театърът беше неговия живот и орисия. Постановките му носеха лирична мекота и ненатрапчиви внушения, неочакваност, дълбочина и хуманизъм. С лекота и непринуденост работеше с актьорите, в които вярваше и които обичаше. Неговите спектакли на „Кралят умира“ от Йонеско, „Смъртта на търговският пътник“ от Артър Милър, „Бащата“ от Стриндберг, „Двамата веронци“ и „Както ви харесва“ на Шекспир, „Чичовци” по Иван Вазов, „Големанов“ от Ст.Л. Костов, „Когато гръм удари“ от П. К. Яворов и много други винаги са били обърнати към зрителя с доверие в неговата интелигентност и деликатност.  Последните 25 г. той ръководеше и театърът в Бургас. Умееше да създава любопитен репертоар, да събира съмишленици, да кани интересни актьори, режисьори, художници, композитори. Създаваше онзи важен микроклимат в театъра, където всеки се чувстваше удобно и можеше да разгърне докрай творческия си потенциал. Знаеше, че освен професионалните изисквания към трупата, театралният ръководител трябва да притежава етика и любов - изключително важни качества, които го правят значим и обичан! Липсата на Борислав Чакринов в театралния ни живот е голяма и най-вече за театъра в Бургас. Неговото творческо и човешко обаяние ще продължи да живее на сцената, да усмихва и провокира колеги и зрители! Поклон!

Веселин Плачков, актьор:

Сбогом, Боре! Великан беше във всеки смисъл на тази дума ! Борислав Чакринов, благодаря за приятелството, пиесите заедно и всички хубави моменти, които сме имали

Игор Марковски:

 За приятелството в студентските години и след това - БЛАГОДАРЯ! За уроците по театър и не само: БЛАГОДАРЯ! Изобщо: БЛАГОДАРЯ!

Калин Сърменов, актьор:

Граждани, тази вечер публиката в Сатирата на “Всички обичат Гари” изпрати с аплодисменти Борислав Чакринов! Благодаря за съпричастността и обичта на нашата публика! Боре….светлина по пътя! Поклон и аплодисменти! Ние сме тук и ще се борим!

Николай Вълканов, актьор:

О, Господи! Спри! Недей! Уморих се да пиша жалейки. Завинаги ни напусна и Борето Чакринов! Преди седмица се чухме и му честитих рождения ден. Навърши 63 години. Той бе хубав и благ човек, голям театрален режисьор, дългогодишен директор на ДТ“ Адриана Будевска"-Бургас. По едно и също време бяхме директори на съседни театри – аз в Ямбол, той в Сливен, а после в Бургас и винаги сме се разбирали прекрасно. Скъп спомен остава и съвместната ни работа в постановката на пиесата "Чичовци" по Иван Вазов, на която той е режисьор. Бог да те прости, Боре!

Пламен Марков, режисьор:

Преди няколко дни, на 25. 01., му се обадих традиционно за рождения му ден, обменихме смешки около една стара идея от средата на 90-те да направим заедно частна театрална къща, която според шегите ни е пропаднала, защото не сме се разбрали "Чакмар" ли да е или "Марчак". Посмяхме се пак на тази наша брадясала шега. Без да подозирам състоянието му, припомних, че преди 20-тина дни ми е обещал да ми прати каталози и летописи на Бургаския театър и не си е изпълнил обещанието. "Как може така?", каза ми той. Вчера получих от театъра в Бургас пратка. В този финален жест е целия Чакринов. Благодаря ти, Боре, и светъл път там горе, на високото!


В категории: Бургас , Животът


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
1
Коментара по темата
1.
Бай....
04.02.2024 17:47:19
2
4
Е, и Стефан Константинов почина, но какво от това ? Всекиму-своето .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори