×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бивш руски посланик е взел българско гражданство за заслуги


Бивш руски посланик е взел българско гражданство за заслуги
Кристина Петкова, депутат от ПП-ДБ
04 Февруари 2024, Неделя, 13:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Съпругата, синът и внукът му също са получили български паспорти

Бивш руски посланик в България е получил българско гражданство след края на мандата си. Основанието било развитие на обществено-икономическите отношения между България и Русия. Впоследствие, заради това, че единият родител има българско гражданство, такова получава и синът на дипломата. За това разказа депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова в интервю за Нова тв. По информация на "Сега" става дума за Анатолий Потапов, който беше посланик в София в периода 2004 - 2008 г. Съпругата му Татяна Николаевна Потапова също вече е българка.

Родителите Потапови са се сдобили с българско гражданство през 2009 г. Указът за сина им е от 2016 г., като преписката е от предходната година. Любопитното е, че и внукът на бившия посланик, Егор, роден през 1996 г., също е с български паспорт от 2019 г.

Гражданството за заслуги е сред начините лесно да бъде получен български паспорт. След серия скандали, неотдавна отпадна възможността за получаване на т.нар. златни паспорти. Вариантът за получаване на гражданство за заслуги обаче остава. Българското гражданство е желано, тъй като то отваря вратите за целия ЕС.

След парламентарен въпрос на Петкова неотдавна се разбра, че 340 души са получили българско гражданство за заслуги, като всеки втори от тях е спортист. 

От отговора на правосъдния министър Атанас Славов стана ясно, че за периода от началото на 2008 г. до края на август 2023 г. са образувани 392 преписки за придобиване на гражданство по заслуги. Съветът по гражданство към министерството е решил да не бъдат уважени 52 предложения. Изредени са три групи причини за това - не е обоснован интересът на България; предложението не е направено от министъра, отговарящ за съответната област, в която работи кандидатът за гражданство; има отрицателно становище от МВР и/или ДАНС.

От всички 392 преписки обаче 185 са по инициатива на министъра на спорта, който пък прилага документация от съответната спортна федерация. Мотивите са предимно, че България има интерес от натурализацията заради бъдещото участие на спортиста в националния отбор.

Данните за 2022 г. от президентството, което издава указа за българско гражданство, показват, че по заслуги българи са станали 8 души. Според доклада България е имала интерес да ги натурализира за развитие на българския спорт: баскетбол, класическа борба, кикбокс, футбол. Всички тези предложения за придобиване на българско гражданство са били направени от спортния министър. Година по-рано по заслуги е дадено гражданство на 15 души, 9 от които спортисти.

"Има случаи на руски граждани, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо. В мотивировката им пише, че са служители на руския "Лукойл". Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на "Лукойл" - България, а другият - член на борда на "Петрол" АД. По този начин тези лица, нямащи нищо общо със спорта, получават българско гражданство”, обясни народният представител. По думите ѝ няма данни тези мъже да играят баскетбол, както се твърди. Според Петкова това е пробив в националната ни сигурност, която се случва със съдействието на ДАНС.

За схема, "проспана" от ДАНС, говори преди дни и депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов. Той обяви, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не прави нищо, макар да е сезирана, за даване на българско гражданство на руснаци с фалшиви документи. А това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа, обясни Атанасов. 

РОТАЦИЯ

Колкото до Атанасов, Петкова, която му е заместник като лидер на ДСБ, обясни, че той е един от спряганите за председател на Народното събрание след ротацията на премиерите през март. "Бих се радвала да не видя Калин Стоянов като вътрешен министър след ротацията", призна народният представител. 

По думите ѝ все още не е решено дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще имат общи листи за евроизборите. Нагласите обаче били това да се случи. Вече е ясно, че Никола Минчев ще води листата на ПП за евроизборите. Очакваше се той да стане председател на парламента след ротацията, но явно е изместен от Атанасов.


В категории: Политика


3
Коментара по темата
3.
Да да
04.02.2024 21:08:23
0
4
Абе всички рускини са като маймуни в лицето с едни характерни черти и малки свински очи
2.
1
04.02.2024 17:35:28
2
2
ДА МРАТ ХЛЕБАРКИ Возле российского Брянска ликвидировали группу сотрудников фсб рф Уже известно о по меньшей мере 18 "200-х" и еще нескольких тяжелораненых россиянах https://bit.ly/3Srnr5s
1.
Мълчи се
04.02.2024 17:01:00
6
3
За днешното велико геройство на укрите, за десетки убити ЦИВИЛНИ в Личанск, дайте място на фашистите и поддръжката ив да се пораждат...гадове мръсни..друго не могат да правят и почнаха своите - първо заложниците в самолета, сега цивилни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори