×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прехвърлят пари за саниране и от други еврофондове след „шока“ с недостига на средства


Прехвърлят пари за саниране и от други еврофондове след „шока“ с недостига на средства
Асен Василев днес се сблъска с Томислав Дончев, който обясни, че проблемите със схемата за саниране ерозират трайно доверието в мярката
30 Януари 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Финансиране ще има, но ще отнеме време, обясни Асен Василев пред парламентарна комисия в опит да внесе спокойствие

Субсидирането на програмите за саниране се очертава да стане по-силен приоритет за настоящото управление. Това стана ясно от изслушване на финансовия министър Асен Василев пред парламентарната Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Василев е и съпредседател на партия „Продължаваме промяната“, която е основна политическа сила в „сглобката“.

Т.нар. безплатно саниране през годините бе силен приоритет за ГЕРБ – другата основна част от настоящото управляващо мнозинство. Председателят на Комисията за еврофондовете Деница Николова - представител на тази партия, днес постави въпроса пред министъра на финансите. Тя обясни, че има решение на Народното събрание, което предвижда провеждане на преговори с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни средства за саниране по линия на евентуален спестен ресурс от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Асен Василев каза следното: „Имайки предвид особено големия интерес, който се случи по програмата за саниране, която всъщност плащаме със средства от първо плащане в момента, знаете, че при наличен ресурс около 1 милиард имаше заявления за около 3 милиарда. Това, което сме помолили Министерство на енергетиката, е много сериозно да помислят дали REPowerEU – целият или почти целият ресурс там не може да бъде използван за увеличение на средствата по програма за саниране. Предварителни сондажи с Европейската комисия показват, че те биха били склонни на едно такова решение, но, разбира се, това е в компетенциите на Министерството на енергетиката, което води енергийната политика на страната – заедно, в консултации с парламентарната комисия да преценят кои проекти са най-целесъобразни. От гледна точка на Министерството на финансите, това голямата част от тези средства да бъдат насочени по програма за саниране е изключително целесъобразно, тъй като това да не потребяваш енергия всъщност е най-добрата мярка за борба с климатичните промени; вдига себестойността на жилищния фонд и намалява разходите на домакинствата. Така че от всички гледни точки това е мярка, която е изключително добра.

На въпроса ви дали може да се използват неизползвани средства за саниране – теоретично „да“, на практика „не“, тъй като планът е наддоговорен и то значително наддоговорен, така че шансът да останат средства е малък. По-скоро трябва да мислим в рамките на това предоговаряне и по-конкретно на REPowerEU – дали да се насочат част от тези средства към програмата за саниране при условията, при които първият транш се случи. Още повече че там имаме голям набор от проекти, които вече съществуват – те са оценени, така че много бързо може тези средства всъщност да се използват и да на влезем в потенциален риск към неизпълнение в средата на 2026 г.“

Финансовият министър смята, че има потенциал да бъдат пренасочени пари и от други програми за субсидиране на санирането. Припомняме, че призив в тази посока от парламентарната трибуна наскоро отправи и бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

Според Асен Василев резерви може да се намерят през фондовете за климатичните промени. Единият вариант било тези фондове да се използват за „някакви странни проекти“, а другият – за саниране.

„Нашето предпочитание е да се използват за саниране, тъй като нулевото потребление е най-добрата мярка за борба с климатичните промени. Т.е. колкото повече се намалява потреблението на домакинствата, толкова по-добре. Така че аз лично не бих се притеснявал, ако съм на мястото на тези граждани. Ресурс ще се намери, той просто ще дойде във времето. Тази година ще дойде една част, догодина ще дойде друга част. Защото има доста фондове, които в момента трябва да попълваме по линия на климатичните промени и европейското законодателство и ако решим, че санирането ни е национален приоритет, можем приоритетно от тези фондове да харчим средствата за саниране, а не за някакви други мерки. И нищо не ни спира в тази посока“, добави финансовият министър.

Деница Николова посочи, че това е добра новина. А Асен Василев изброи фондове, от които може да се насочат средства за саниране: „Фондът за декарбонизация, социалният климатичен фонд, има поне още два-три фонда, които ще се появят, които могат да се използват точно с такава цел.“

В дебата в парламентарната комисия се включи и Томислав Дончев от ГЕРБ – дългогодишен вицепремиер по линия на европейските средства. Той се отнесе критично към Асен Василев и правителството. Дончев изтъкна, че опитът, включително и от други държави, показвал, че допусне ли се криза на доверието, дори при идеално разработени програми, ще има проблем с постигането на целите.

„Затова призивът ми е – по отношение на всички чакащи, като много от тях - това е най-проблемното, са с убеждението, че нещо не е наред в тази схема, това ерозира трайно доверието; доброто политическо решение е да се намери правилна, разумна от гледна точка на обществения интерес мярка, за да върнем доверието“, добави Томислав Дончев.

Асен Василев отвърна, че проблемът е, че никой не казал на хората, че има 1 милиард лева за саниране, а кандидатите са за 3 милиарда лв.

„Ако хората знаеха, че шансът им тяхната сграда да бъде избрана е 1 към 3, нямаше да има липса на доверие и нямаше да има такъв шок. Това, което в момента правим, е, че се опитваме да намерим по всякакви начини допълнителен грантов ресурс - не да им дадем заеми или някакви други неща, така че, всъщност, тези проекти да се случат. Но това ще отнеме време. Няма да стане днес, няма да стане утре, няма да стане до два месеца. И ще стане поетапно. И това трябва също честно да им се каже на хората – че няма как някой да щракне с пръсти и изведнъж, при условие че ресурсът стига за 30% от сградите, да обещаем, че ще бъдат санирани 100% от сградите“, заяви Василев.

Томислав Дончев контрира, че схемата е с изключително лош дизайн. Проблемът не бил с 2700-те сгради, които са кандидатствали, но са останали без финансиране.

„В България има още 60 000 сгради и ние ако прекъснем стремежа, импулса на хората да вървят в тази посока, имаме проблем“, отсече Дончев.




9
Коментара по темата
9.
Германец
31.01.2024 00:32:41
0
19
Това не е саниране,а крадене на едни пари и нетрайно и погрешно решение за сградите о хората . Трябва да се спре по този начин...
8.
КЪДЕ СМЕНИХТЕ
30.01.2024 23:04:22
0
12
ЕЛ И СТАЛАЦИЯ ВИК ОСВЕН НА ОТВОДНИТЕЛИ НА ТЕРАСИ И КЛИМАТИЦИ Я СА ДРЪЖТЕ МАЛКО И ВИЖТЕ КАКВО Е САНИРАНЕ И КАКВО Е ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ ОЙЙЙБОКО БОКО УСМА ЦЯЛ НАРОД А ТЕ КАТО МИШКИ ЦЪРКАТ
7.
Ашколсун
30.01.2024 22:58:34
0
21
Томислав Дончев, който обясни, че проблемите със схемата за саниране

Винаги съм знаел, че е схема, но сега лично Дончев го призна
6.
недоволна
30.01.2024 21:54:54
0
16
Всяка година документи ли ще приготвяме ,но защо се учудвам ,като един човек каза че 11 години кандидатства и не ги одобряват ,само със самоучастие и то по 10000 лв. да доплащаме,Как може за едни без пари ,а други да плащат
5.
Adfdfhr
30.01.2024 20:53:18
2
20
Тази програма трябва да бъде изцяло с финансиране от фондовете на ЕС.
Друг е въпросът тези които са работили върху проектите по ПВУ, какво са направили и къде са парите това да се попита Кокорчо. Само са вземали тлъсти заплати участниците в подготвянето на ПВУ , лъготиха хора че ще бъде безплатно за домакинствата.
Пари нема действайте!
4.
Българина
30.01.2024 20:33:14
0
44
Само за протокола:
В БГ санирани сгради нема.
Има само изолирани, по-точно стериопорозирани :)
3.
*********
30.01.2024 20:32:00
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
ХХ
30.01.2024 20:30:51
19
10
Безплатното саниране е грешка. Трябва задължително да се доплаща някакъв процент, пък ако ще да е минимален!
1.
Аз
30.01.2024 20:06:37
3
36
И що недостиг?!
Защото направихме няколко хора милионери ли???
Господ вижда!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-нахаканата готвачка отпадна от "Хелс Китчън" Най-нахаканата готвачка отпадна от "Хелс Китчън" На Никол не и липсваше самочувствие  Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас Това е поредният тематичен уикенд в Бургас Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов
Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за празничен, а за свят, защото от него зависило дали ще живеем в мир и съгласие Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура зачестиха през последните месеци Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Няма също нови коли, а автопаркът е значително остарял  Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г.
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори