×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутат намекна, че собствеността на Альоша е руска и обиди българите, бил им промит мозъка


Депутат намекна, че собствеността на Альоша е руска и обиди българите, бил им промит мозъка
Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков призна, че паметникът Альоша се е превърнал в символ на Пловдив и затова дори хората, които нямат нищо общо с комунизма, го бранят
17 Януари 2024, Сряда, 11:18 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Много хора, които нямат сантиментални чувства към онази епоха, са готови да го бранят паметника, каза пловдивския депутат Манол Пейков

Не знаем чия собственост е паметника Альоша в Пловдив. Не е ясно дали е общинска или държавна. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков. 

След като водещата Мария Цънцарова го попита дали няма да се окаже, че ситуацията е подобна на тази с храма „Свети Николай Чудотворец“ в София и да е на руснаците, той отговори с „всичко е възможно“ и добави „отчасти това е проблемът“. 

Пловдивският депутат призна, че Альоша се е превърнал в символ на града. Много хора, които нямат сантиментални чувства към онази епоха, са готови да го бранят, добави той. 

„Альоша е символ първо на тоталитарната власт, второ – на непобедимостта на съветското оръжие, с което тя е донесена в България и трето – мнозина в наши дни хвърлят безкритично тези елементи върху днешна Русия, което обяснява и начина, по който много българи подкрепят Москва в зловещата и несправедлива война срещу Украйна“, коментира Пейков. 

„Това е ключовата причина, заради която смятам, че е време Альоша да бъде пенсиониран, да бъде преместен внимателно на място, което е добре обмислено и историята му да бъде разказвана“, добави той.

Общинския съветник от БСП – София Иван Таков пък коментира, че идеологическата комплексарщина, която наблюдаваме през годините, е стресираща. 

„Винаги, като се заговори за тези паметници, не се коментират въпросите за историята, която носят, а колко големи били. Това, което видяхме в София, е как държавата сама гази законите, които си е приела. Паметникът на Съветската армия в София бе незаконно нарязан и съдът потвърди това“, добави той. 

„По оценка на областният управител стойността на паметника е над 20 млн. лева. Унищожено е държавно имущество за толкова средства. Фигурите бяха хвърлени в калта в Лозен. Това ли е отношението ни към историята и към културата?“, попита Таков. 

Тези паметници не бива да бъдат разрушавани, а демонтирани – да им се смени мястото и височината, каза пък доц. Георги Лозанов.

„След падането на Берлинската стена имаше надежда, че и Русия ще стане част от свободния свят. Оказа се, че постепенно там се върна КГБ на власт и започна реставрация на стария съветски режим. Желанието му е отново да завземе старите територии на влияние, сред които сме и ние. Затова тези паметници имат конкретна политическа претенция в настоящето. Затова е хубаво да отидат в музей, в който се пази историята“, заяви доцентът. 

„Говорите за преместване, но за паметникът в София, а и за Альоша в Пловдив е налице трайно прикрепване, т.е. не е преместваем, а е трайно прикрепен обект“, прекъсна го Таков.

Може да бъде съборен, премахнат, но не и преместен, добави той.

„Нека да попитаме хората какво мислят. Затова имаме внесен доклад в Столичния общински съветник с предложение за референдум. Дайте най-накрая да се вслушаме в желанието на хората. Глас народен, глас Божий. Ако искат преместване на паметниците, ще се съглася“, заяви социалистът. 

„Когато е отвлечен княз Батенберг с ясната идея България да стане васал на султана дали Стамболов се е опитвал да прави референдум или веднага е потърсил друг княз, който веднага да започне да управлява страната без одобрението на Великите сили?“, попита пък депутатът. 

На руския цар и да бъде присъединена към империята, поправи се той

„Дайте да чуем какво искат хората! Нека има референдум!“, призова отново Таков. 

„На гражданите, на които им е промиван мозъка“, възкликна пък Манол Пейков, след което общинският съветник коментира, че думите на депутатът представляват обида за българите. 
 


В категории: Политика , Пловдив


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
13
Коментара по темата
13.
Българин
21.01.2024 21:57:23
0
1
Фашиската измет и евроатлатици помяри наркомани видевисе края ще мрете като кучета и децата ви в екересажа измет долна
12.
Бургазлия
18.01.2024 11:03:25
1
2
Много копейки бе еййй, защо не защитавате българите, нашите герои, нашите паметници така... За руснаците и майчиното си мляко ще продадете, предатели... А като искаха да дарят Пловдивския панаир на Гергов, защото този на снимката, който плюете беше от малкото да протестират срещу това? големи сте "патреоти"
11.
Мм333
17.01.2024 20:11:23
0
0
https://www.facebook.com/share/xZNDssWDQfyjDk6n/
10.
Ах
17.01.2024 17:17:14
3
6
Тоя вместо да се прави на голяма работа да каже къде отидаха парите които се събраха да се откупи къщата на Димитър Талев в Македония???Тоя мазник прибра парите и нищо не казва.И точно тоя мошеник ще казва на пловдивчани кое и каква да правят.Тоя политически измекяр да млъкне и да престане да пише глупости.Никой не му иска мнението както и на останалите от продължаваме подмяната-Гейкокорчо,Киро Простото,Пинокио и т.н.Альоша е един от малкото разпознаваеми бълг.паметници в Европа.Така ,че мазник мръсен,затваряй си устата и слушай гласа народен.
9.
7
17.01.2024 14:38:56
4
4
https://www.actualno.com/europe/vzrivoopasno-prizovaha-bashkircite-vouvashti-sreshtu-ukrajna-da-se-vryshtat-v-zashtita-na-rodinata-si-ot-ruskite-sili-videa-news_2139289.html Взривоопасно: Призоваха башкирците, воюващи срещу Украйна, да се връщат в защита на родината си от руските сили (ВИДЕА) СЛАВА БОГУ ЗАПОЧНА РАЗПАД КОЧИНА ПЕДЕРАСИЯ
8.
123
17.01.2024 14:17:33
3
11
На тоя само му вижте биографията. Точно като на всички от ДБ, ПП и ГЕРБ. Баща му виден пловдивски член но БКП, журналист. Самият депутат активен участник в ДКМС. После, решил че ще обръща ролята. Цялата десница е такава-подлизурковци и лизачи. Преди върли комунисти, сега върли кравофили.
7.
1
17.01.2024 13:56:54
10
8
Мръсна рубладжийска измет на стената автомата кат чаушеску
6.
Ломброзо
17.01.2024 13:39:12
5
12
Красивите лица на българският Евро-Атлантизъм, Манол Пейков, Делян Пеевски, Асен Василев или Ген Атанасов.

Бог да и е на помощ !
Срещу нас са УРОДИ БЕ !
5.
Бай....
17.01.2024 12:47:10
4
18
Мазен евангелист !
4.
Иван
17.01.2024 12:38:17
31
25
Паметника е история.Ние историята трябва да я помним и тачим,да я пазим а не да я унищожаваме,това е нашата история и трябва да остане за поколенията
3.
Българин
17.01.2024 12:37:10
25
19
Аман от евроатлатици помяри типична измет бандеровци Влади в Пловдив бе дрът козел копелдак ще мреш като куче бе помяр
2.
True
17.01.2024 12:33:06
8
14
Че е промит на много хора, промит е. От руската пропаганда. И този глупак или платен тарикат е дин от тях...
1.
13
17.01.2024 12:08:24
7
22
Промит им е мозъка, защото го имат. Този аутист на снимката има само диагнози.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори