×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наплив на хремави и кашлящи пациенти при джипитата, доказан грип в Бургас обаче още няма


Наплив на хремави и кашлящи пациенти при джипитата, доказан грип в Бургас обаче още няма
Пред лекарските кабинети има големи опашки
Ключови думи: новини, Флагман, лекари, грип
20 Декември 2023, Сряда, 13:29 ч.
Автор: Флагман.бг

Бургаска област е близо до предепидемичния период, но още не сме го достигнали

Увеличават се случаите на пациенти с грипоподобни симптоми в Бургас, съобщават общопрактикуващи лекари. По данни на РЗИ обаче доказани случаи на грип в областта обаче все още няма. Джипито д-р Пламен Панайотов споделя, че сред пациентите му има зачестяване на случаите с гриподобни симптоми, като по думите му те се дължат на разнородни вируси, съобщава БНР Бургас.

„През последните няколко седмици има ръст на пациентите с възпаление на горните дихателни пътища, които основно се характеризират с болки в гърлото, хрема, висока температура и кашлица“, казва д-р Пламен Панайотов.

27 проби от пациенти с грипоподобни симптоми от Бургас са изпратени към Националния център по заразни и паразитни болести. 17 от тях са от лечебни заведения за болнична помощ, 10 са от лични лекари, които участват в сентинелното наблюдение, което всяка година се прави за случаите на ОРЗ и грип, съобщи д-р Мирослава Киселкова  от Регионалната здравна инспекция.  

Тя коментира, че Бургаска област е близо до предепидемичния период, но още не сме го достигнали. 

„Поддържа се едно плато. Заболяемостта, която трябва да се достигне, за да се каже,  че сме в предепидемичен период е 159 промила или 319 случая. Ние не сме достигнали тези стойности още. Най-високата стойност е 313 случая за седмицата от 11 до 19 декември"

Досега в пробите от Бургаска област са идентифицирани аденовирус, риновирус, парагрипен вирус, допълни д-р Киселкова. По думите й минали години по това време вече е имало регистрирани случаи на грип в Бургас. Пикът, според специалистите, ще е през януари.  

Лични лекари посочват, че все още не е късно за противогрипна ваксина. Имунитетът от нея се изгражда за 21 дни, което може да се случи до очакваната по-масова вълна идния месец.

Трябва да се внимава с противовирусните препарати, подчертават джипита. Те трябва да се прилагат само при доказан случай на грип.

Използването им в други случаи, когато причинителят не е грипният вирус е неефективно, което понякога води до първо – забавяне на процеса на лечение на пациента, защото той си мисли, че се лекува успешно, а това не е така и второ води до компрометиране на лекаря и на самия медикамент“, посочва д-р Панайотов.

Комбинираните тестове за грип и ковид отчитат резултата за минути, продават се в аптеките, като цените им са достъпни, допълват лекари.


В категории: Здраве


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
5
Коментара по темата
5.
До номер 3
20.12.2023 21:45:29
2
2
Изобщо не е смешно, личните лекари масово предписваха терапия и лечение за Ковид. Ти как смяташ, че по малките населени места и по селата само на пулмолози и Ковид зони ли пращаха болните. За Ковид се изписваха няколко групи лекарства, които всички аптекари знаеха наизуст. Ама част от джипитата като тоя се изпокриха като мишки, за да нямат контакт с Ковид болни. Тоя въпросния "специалист" вероятно много добре знаеше какъв ще ми е резултата от ПСР теста, ама изчака, за да ме препрати на държавната болница и да няма ангажименти да пуска направления за рентгенови снимки и да ме лекува. Сори, ама на мен не ми трябва личен лекар само да ми измери кръвното и да ми издаде болничен.
4.
Ами това
20.12.2023 16:09:42
6
2
Не е грип. ТОВА Е КОВИД! То никой не си прави тест.
3.
До 1
20.12.2023 14:34:10
7
2
Аз не познавам този доктор,даже не съм го и чувал.Но!Действията му са били,напълно адекватни.Естествено,че не може да се ангажира с лечение,при положение,че не знае какво ви е :) А за КОВИД-19 в окръжна болница,както и в Дева Мария,имаше Ковид зона,за болни от Ковид 19!Очаквате личния лекар,да ви лекува от Ковид ли? Това е смешно :) Сам/а сте написали,че сте се консултирали с пулмолог,точно пулмологът е докторът който трябва да ви лекува ковида :) Хубав ден ;)
2.
Бойко Борисов verified account Tap to follow now!
20.12.2023 14:32:54
3
11
Грипове винаги ще има, НО друг е факта, че повечето българи са необразовани и не знаят как да се грижат за здравето си и да го предотвратят, не че и лекарите ни помагат с това де.Най-добре избягвайте тея химии и се лекувайте с натурални продукти.
1.
ТцТц
20.12.2023 14:11:01
3
11
Тоз "доктор" лекува само здравите пациенти, а болните му се оправят кой как може. А иначе като отидеш при него, един мазен-мазен. Почти всеки път ме питаше жена ми и децата при кой личен лекар са и дали не искам да се прехвърлят при него.Преди 2 години отидох при него с кашлица и температура, даже не ме прегледа. Даде ми направление за ПСР тест за Ковид. Питам, какво да взимам докато излезе резултата. Каза, нека да видим резултата, за да преценя какво лечение да предприемем. На другия ден(работен ден) му се обадих и му казах, че съм с положителен тест и състоянието ми се влошава, направо не можех да говоря от кашлица и не можех да сваля температурата. Поисках да ми назначи лечение. Отговорът му беше "След като си с Ковид, аз нямам отношение, отивай в спешното в УМБАЛ - Бургас, там има Ковид зона и дежурен лекар и каквото ти каже изпълнявай." Добре че имах познати лекари, които ме свързаха с пулмолог, който ми предписа адекватно лечение. Като ми изтече карантината, първото нещо, което направих е да го сменя като мой личен лекар. Та така за тоя "специалист".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др. Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори