×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще бъдем ли следени и в опасност ли сме?


Ще бъдем ли следени и в опасност ли сме?
Ще се регулира използването на изкуствения интелект
17 Декември 2023, Неделя, 22:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Китай използва изкуствения интелект, за да оцени „лоялността“ на хората

Европейският съюз (ЕС) одобри първия в света закон, който да регулира изкуствения интелект (AI) Българският евродепутат Ева Майдел е един от докладичиците и част от екипа, водил преговорите в продължение на 40 часа. Защо е важно AI да бъде контролиран и може ли да бъде опасен - отговорите в интервюто с Майдел пред бТВ.

Липсата на контрол при зараждането на социалните мрежи роди техники за глобална манипулация и много опасности за обществата. В този смисъл, защо AI трябва да се регулира?

„Изкуственият интелект вече не е тема само за научни и технологични форуми или само за експерти. Вярваме, че това е технология, която се използва от всеки гражданин, всеки бизнес, в нашите автомобили и трябва все по-често да бъде широко обсъждана. Изкуственият интелект от една страна може да се използва за масовото следене на граждани, но от друга – да предоставя много конкретни диагнози в медицината или в биотехнологиите. Например, за неща, които са в помощ на обществото, но и такива, които могат сериозно да навредят. Затова беше много важно ЕС да приеме своя правна рамка как и какво искаме да постигнем, за да дадем посока какво може и какво не. Можем да си представим свят, в който всяка камера може да ви разпознава и следи, в който фалшивите новини и видеа изпълват изцяло социалните ни мрежи, в който изкуственият интелект определя дали сте наети на определена работа, или детето ви е прието, или не в определен университет. Когато питате тази система, тя да не може да ви даде отговор. С този закон казваме, че не искаме да живеем в такъв свят“.

Ще бъде ли регулирано лицевото разпознаване чрез изкуствен интелект в европейските градове?

„В този закон имаме много ясни и строги ограничения изкуственият интелект да не се използва за следене на хора и да не нарушава нашите граждански права. Например – искаме да използваме лицево разпознаване в подобни случаи, това няма да бъде възможно. Но ако има отвлечено дете, заподозрян терорист или престъпник, искаме тези системи да могат да ни помогнат в такива определени крайни случаи. Не искаме тези системи да ни следят непрекъснато през нашия живот и точно това успяхме да постигнем с този регламент и имаме политическо споразумение за това как да регулираме тази част на технологията“.

Забранява се използването в социалната, кредитна система, както и за манипулиране или използване на уязвимостите на потребителите. Може ли да дадете пример?

„Има страни, в които изкуственият интелект се използва не в полза на обществото, а в полза на авторитарния режим. В Китай тази технология се използва именно за този тип социална, кредитна система. На базата на информация, събрана от различни камери, интернет история, поведение на публични места Китай използва изкуствения интелект, за да оцени т.нар. „лоялност“ на определен човек или компания и какъв риск имат. Тоест, ако забавиш плащането на наема си, може властите да не ти позволяват да се качиш на градски транспорт, ако критикуваш правителството в интернет, можеш да получиш по-високи данъци. Ние сме категорично против в Европа за този вид използване на изкуствения интелект и го забраняваме в регламента“.

В момента чатботовете с изкуствен интелект дават грешни отговори за много хора и събития, според това с каква информация се захранват. Опасявате ли се, че това може да бъде следващата голяма вълна на фалшиви новини и как ще го регулирате?

„Правим това в регламента. В момента този тип чатботове се използват от около 150 млн. души в цял свят. Ако има грешка в тях, тя би се разпространила и мултиплицирала и за обществото и това би създало сериозни проблеми. Затова слагаме ясни, строги правила - първо данните да бъдат обучени по определени правила, след това да се въведат много високи нива на киберсигурност и да има хора, които следят как се справя този чатбот и дали въобще върши работа. Също така при всяко наше взаимодействие с чатбот трябва да знаем, че имаме такова. Това също се предвижда в закона“.

Как обаче този закон ще се прилага, всяка държава членка сама ще го прилага, както GDPR, или Брюксел ще го прилага за всички?

„Законът ще се прилага по два начина. Едната част – на национално ниво. Тук става въпрос за т.нар. „високорискови сфери“, които ще подлежат на стриктен контрол. Например, когато изкуственият интелект се използва в банковото дело, от университети, училища, за наемане на хора в социалната сфера. Там националните институции ще имат малко повече правомощия. В същото време ние много добре разбираме, че тази технология е далеч по-сложна от всяка една и има много малко хора по света, които истински я разбират и могат да проверят и прилагат тези нови правила. Затова ЕК ще създаде специален офис, който ще се ситуира в ЕК, който да може да подпомага работата и да бъде в непрекъснат контакт с компаниите, за да види дали тази регулация се прилага. Ще има и доста сериозни глоби, ако не се прилага“.




Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
7
Коментара по темата
7.
до 6
18.12.2023 15:52:03
1
0
Чул те Баал!

Предпочитам поне по-грамотните и по-малко цинични, вулгарни и гаврещи се с хората лъжи на AI!
6.
има опасност от AI
18.12.2023 02:46:06
0
10
Но най-вече за флагманци, защото AI на първо място може да замени журналистите. Sports Illustrated използва журналисти, генерирани от изкуствен интелект, за да „пишат“ статии: https://cutt.ly/WwSKJBTL
Колкото до цифровото разпознаване на лица, вече започнаха предварителните стъпки към европейската цифрова идентичност.
На летището Schiphol, започва изпитание на система за проверка на пътниците с дигитален паспортен контрол и скенери за лице от името на Европейската комисия. Пътуващите до Канада вече няма да трябва да преминават през паспортен контрол. Паспортът се поставя на мобилния телефон и чекът и бордната карта се обработват цифрово. Единственото нещо, което пътникът трябва да направи след това, е да сканира лицето си
Летището във Франкфурт се надява такава система да заработи за всички пътници до края на тази година.
Цифровият паспорт в момента все още е доброволен, но това може да се промени много в бъдеще.
Можем да очакваме E-ID през 2025 г. Това също ще означава, че скоро вече няма да можете да правите международни пътувания със самолет без този E-ID. От 2025 г. лицевото разпознаване ще се използва на всички летища в Европа. Пътуващите от 63 държави, които идват в Европа, предоставят своите данни, пръстови отпечатъци и лицево сканиране предварително, преди да заминат.
След това тези данни се съхраняват централно и се свързват с полицейските системи.
В действителност това е установяването на китайската система за контрол.
5.
паткан
18.12.2023 01:59:10
0
11
Поредната "технология" , която ще бъде натрапена на хората.
4.
Abc
17.12.2023 23:14:53
4
12
Чипирането в действие . Новите технологии ще затрият човечеството .
3.
АЙ
17.12.2023 22:34:30
0
13
Изкуствения интелект знай ли че бакшишите искат кенефи
2.
Чурка
17.12.2023 22:32:16
1
7
Яко
1.
Сандо
17.12.2023 22:28:36
0
23
Ама то като при нас псуваш общината изтриват ти коментара щото небило по темата,подаваш сигнал трият те че твърдението небило доказано.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори