×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прахосват 260 000 лева за демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия


Прахосват 260 000 лева за демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия
Заедно с фундамента паметникът струва около 20 милиона лева, каза областния управител на София Вяра Тодева
13 Декември 2023, Сряда, 09:12 ч.
Автор: Флагман.Бг

Фигурите ще отидат или в Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, каза Вяра Тодева

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. Това заяви в "Денят започва" по БНТ областния управител на София Вяра Тодева.

"Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.

Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в София, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента след като вчера започна демонтирането му от Княжеската градина.

Паметникът на Съветската армия: Без сблъсъци премина нощта около монумента
Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.


В категории: София


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Оруел
13.12.2023 13:46:20
0
2
Цялата държава оправиха, че тръгнаха да се занимават с някъв паметник на който преди това никой не обръщаше внимание.
13.
ИСТИНАТА
13.12.2023 12:02:43
0
2
Относно финансирането на културни дейци (актьори) само да попитам: С какви финансови средства се заснемат филми, колко, къде и кои се продават и каква е печалбата за държавата? Театрите, са на делегиран бюджет, защо протестират? Това означава, от продажбата на билети. За тези със свободните професии: Един строителен работник (своб.професия), сам си намира обекти, работи и спрямо качеството, получава възнаграждението. Каква е разликата м/ду артист "свободна" професия и строителен работник със същата "свободна" професия? Наскоро съобщиха, че в Холивуд протестират за 340 млрд от продажба на филми, които да се разпределят правилно. Да сравним с българските филми? С
отпускането на огромният бюджет, се финансират меко казано "мързеливите". Работят много миньори, строителни работници, ватмани и шофьори на градския транспорт и мн.др.трудни професии. Това е личното ми мнение, но вярвам, че има и други мислещи за разточителството на бюджета, под формата за култура.
12.
от Бургас
13.12.2023 11:51:58
5
5
Това трябваше да се случи още преди 30 г., както във всички държави! Паметниците на прогондата нямат място никъде, а камо и в центровете на българските градове и то такива мегаломански! Паметниците на българските царе и герои - по 2 м., а тезе на окупаторите и пияндетата от съветската армия- по 30-40 м. ! Крайно време е и Альошата да се маха и вместо да събираме пари за паметник на Левски, претопявайте Альошата и готово! И Флагман - не ви прави чест да слагате такива манипулативни заглавия! Като ви харесват паметниците на българското унижения от съветската армия- вземете си го вкъщи!!!!
11.
Бургас
13.12.2023 11:29:28
5
6
Е то ако няма далавера, никой няма да си мръдне пръста за нищо. Паметници на чужди армии нямат място по площадите, но темата е повдигната в този момент отново за отвличане на вниманието на раята.
10.
Туриста
13.12.2023 11:19:57
5
6
а колко са прахосани за създаването на този символ на войната. преместете го някъде да е удобно да го препикват кучетата
9.
Русофил
13.12.2023 10:29:43
7
7
Много скъпо бре......
трябваше да го съборят с контролиран взрив, демек да го взривят ,,,,,,,
8.
ГДБОББ
13.12.2023 10:18:46
7
14
Това са едни от най-целесъобразно изхарчени пари след 1989 г. :)
Отворените граници и демократичният строй дават пълната свобода на всички комунета да се преселят в пРоссия. Там комунистическата мизерия е непокътната.
7.
Дидо
13.12.2023 10:04:50
12
16
Не са "прахосани", а са за едно добро дело.Лично аз се радвам, че и чaст от данъците ми в София са помогнали да го няма този долен монумент!!!Скоро и във Варна!
6.
№3, Петкане,
13.12.2023 09:50:58
9
9
добре е да си стоиш на празния остров при Робинзон и да не даваш тон на обществото. Историята трябва да се тачи, но това не означава в центровете на нашите селища да стърчат военни униформи и автомати. И то на кого... Трябва да се изтъкват благодетелите или закрилниците на населеното място, те са важни за всички и са вечниценности, а не за онези с все още червените .../сещай се сам!/. Нека запазим тази съветски паметници, но в музеи на социалистическото "изкуство", ако те могат да се считат за такова, защото са изграждани по идеологически принципи. Или на обособени за това други места. Това се отнася и за бургаския Альоша. Нали пред Математическата гимназия има друг паметник, на който се отдава почит на "освободителите" на България през 1944 г. Какво пречи Альоша-та да се премести там, хем пространството ще се дооформи тематично, хем над площада пред Дома на нефтохимика може да се постави образа на закрилника на града - Св- Николай, например. Не е нужно това да става с протести и изстъпления. Просто общинското ръководство, което толкова се цепи, че прави много за града, а ние продължаваме да му газим калните улици или разбитите тротоари, само да поеме инициативата и да отговори на повелите на новото време.
5.
Ами
13.12.2023 09:50:43
13
9
Като струва 20 милиона продайте го на половин цена на захарова и без това го орева
4.
дебили бургас
13.12.2023 09:47:20
16
15
ръката на руския окупатор с шмайзера я няма, ред е на главата.... А кога центъра на Бургас ще се освободи от тотема на окупаторите?
3.
паткан
13.12.2023 09:34:58
8
16
А децата събират капачки. Майки събират дарения да спасят децата си , защото здравеопазването е окрадено.
Махайте се от тази "държава" и оставете идиотите да си плащат сами за идиотщините си.
2.
Burgas
13.12.2023 09:34:44
15
20
Общинските съветници в Бургас + кмета ще се размърдат ли да премахнат Альошата...
Ще покажем ли , че сме достоен европейски град или по подобие на Карнобат и други ще продължаваме да имаме улица Москва, и Георги Димитров
1.
Прахосан
13.12.2023 09:18:33
16
20
Ще ги прежалим, каузата си струва :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори