×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПП-ДБ гълтат вода, социолог заговори за индулгенция на мафията и за криза, от която всички губят


ПП-ДБ гълтат вода, социолог заговори за индулгенция на мафията и за криза, от която всички губят
На крачка сме от криза на представителството и това ме притеснява, сподели Първан Симеонов
04 Декември 2023, Понеделник, 10:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Докарали сме се до ситуация като в годините на късния соц. -  хората едно мислят, а друго правят, коментира Първан Симеонов

ПП-ДБ, които губят рейтинг, те гълтат вода. Винаги е така, защото те вършат тежката работа. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия социологът Първан Симеонов.

„Освен това и премиерът е техен. От друга страна са Делян Пеевски и Бойко Борисов, за които тази коалиция е идеална, защото тя ги легитимира. Нямат какво да загубят, те имат своята твърда подкрепа. Пеевски отбелязва и успехи. А ПП-ДБ имат електорат, който не харесва такива неща. И както виждате той ерозира. А двама се карат, третият печели“, добавя той.

„Ще спечели някой трети. Струва ми се, че в конкретния случай това в дългосрочен план е президентът Радев, който се конституира като техен опонент. Но драмата е по-голяма според мен. На крачка сме от криза на представителството“, подчерта социологът. 

„Тоест големи слоеве в българското общество да се чувстват не просто непредставени,  а големи слоеве в българското общество да сме им отменили правилото да мислят. Отменихме другата гледна точка преди три години, когато започна COVID и след това с войната. И това са резултатите”, добави той.

„Мен лично тази ситуация ме притеснява. Доскоро си говорихме кой краде, кой не краде, кой е мафия. Сега мафия ли си, крал ли си, важното е да си евроатлантик. Има индулгенция за всичко. И това е притеснително, защото създаваме морал с двойно дъно”, коментира Симеонов.

„Във войната в Украйна нещата се обръщат. Инициативата на фронта е по-скоро на страната на Владимир Путин. В Западния свят има пропукване и вече започва да се говори за преговори. Тоест военно решение не се вижда, поне на този етап. Точно когато правителството реши наистина да е правителството, а не просто политически борд, едно от основанията за неговото съществуване си отива“, добави той.

„Това е един от големите парадокси”, каза Първан Симеонов. „Галъп Интернешънъл Болкан” може да покаже данни за всеки месец повече от 30 години назад. Това е едно от правителствата с най-нисък рейтинг въобще. Това не е изненадващо, защото се събраха несъбираеми неща вътре. А сега се добавя и ДПС. Но тук проблемът е друг - мнозинство с толкова ниско доверие се кани да променя Конституцията“, заяви социологът. 

„Обсъждат се варианти като например двойно гражданство да е допустимо за пасивното избирателно право. Тоест България двунационална страна ли ще става?", попита той.

„Онзи ден видях данните за изборите. 47% ще ви кажат, че не са били свободни и честни. Под половината от това ще ви кажат, че са били свободни и честни. Последните 15 години тези избори са възприети като най-нечестните”, коментира Първан Симеонов. „Когато стане така, хората започват да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум и този вакуум е много ясно къде е. Този вакуум е при по-източните, по-балкански балансираните, по-възрастните, по-левите хора от България, които никак не са малко”, каза Симеонов.

„Вятърът духа по-скоро в посока Радев, в посока Костадинов. Ваня Григорова беше симптом за нещо много неприятно, което се случва в страната. Хората гласуваха за Ваня Григорова, а скриха. Помните, че екзитполът изкриви в западно-либерална посока, което означава, че хората се страхуват да си кажат. Докарали сме се до ситуация като в годините на късния соц. -  хората едно мислят, а друго правят”, коментира Симеонов.

„Най-важното е, че тази сглобка много се надгражда. Колкото трудно ни изглеждаше съставянето на тази коалиция, толкова по-трудно започва да изглежда тези хора да се разделят”, каза пък социологът Евелина Славкова.

„Преди десетина дни „Тренд” публикува проучване, според което има спад от 20% в положителното отношение към този кабинет и 71% отрицателно отношение. Това правителство малко трудно може да защити успехите си пред обществото, защото то не ги усеща, не ги вижда, не ги разбира. В крайна сметка те се събраха по няколко точки. Еврозона, която изглежда все по-далечна перспектива. Шенген - може по-въздух да ни приемат, но е под въпрос“, добави тя. 

„За Конституционната реформа ще видим какво ще се случва през декември, въпреки че за мен също е под въпрос, защото нищо не се говори за това. Казаха се някакви неща, мимоходом отпаднаха някакви неща. В същото време, кой изобщо води този разговор пред обществото - какво ще се пипа в Конституцията. И ПП-ДБ, и ГЕРБ не могат да намерят изход от тази ситуация, така да излязат, че да не загубят и електоралната подкрепа, и в същото време навън да изглежда, че не са разрушили тази „кула от карти”, каза Славкова.

При ротацията ще има прелигитимиране на тази евроатлантическа сглобка и даване на някаква нова енергия, коментира тя. Според нея ГЕРБ ще настояват за нови лица в кабинета.

„Най-малкото такава заявка беше дадена от страна на Борисов преди около месец и половина, когато каза - този министър не работи, този министър не работи и тн.”, коментира Славкова.

„Според мен ще има преконфигуриране на този кабинет, вече начало с Мария Габриел, ако остане Мария Габриел, защото смятам, че това също  е под въпрос”, добави тя.

„Габриел изглежда като Денков. Ако изглеждаш слаб министър-председател, това ще доведе отново до 20% спад”, каза още Евелина Славкова.
 


В категории: Политика


6
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
6
Коментара по темата
6.
Велина
10.12.2023 13:56:41
0
0
ПП-ДБ са бита карта и много скоро ще бъдат вън от политиката.
5.
Симо
07.12.2023 13:25:37
0
0
ПП и ДБ действат прибързано, все едно са наясно, че няма да си изкарат мандата
4.
me
04.12.2023 12:16:47
2
2
Няма да има отърване от тия. И социолозите го доказват - раята нито иска да гласува, нито иска да протестира за какво и да е (освен платените протести на жълтопаветниците, които събират 5-10 хиляди на повикване). Оправия няма да има, а дъното... копаме вече.
3.
Марин
04.12.2023 11:26:20
2
3
Тези така трябва да се изринат, но САЩ трябва да спрат доларите, както беше и с предходните упправляващи
2.
Дернев
04.12.2023 10:54:18
4
3
Тази сглобка няма да се разпадане, докато не разпределят новото и преразпределят старото. Тя трябва да се изхвърли. И армията трябва да го направи. Можеше, ако Шивиков беше главнокомандващ. Затова и го махнаха.
1.
Диди
04.12.2023 10:47:41
4
4
Те отдавна са си глътнали вода
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори