×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Плаващото" работно време и хоум офисът ни направили по-самотни


03 Декември 2023, Неделя, 09:03 ч.

Срещите за по питие след края на работния ден като че ли остнаха в миналото, твърдят наблюдатели психолози

Защо вече никой не се забавлява спонтанно? Можете да обвините икономистите за това, ако желаете. По-конкретно, съветският икономист Юрий Ларин, който през май 1929 г. предлага идеята за т. нар. непреривка, или непрекъсната работна седмица, пише Investor, превежда статия на колумниста на Financial Times Тим Харфърд.

По това време повечето хора в Съветския съюз са живеели в ритъма на традиционната седемдневна седмица, като неделята бил почивен ден за всички, а събота - втори почивен ден за някои. Планът на Ларин, ентусиазирано подкрепен от лидера Сталин, променя всичко това.

Идеята на Ларин била да се премине към петдневен цикъл, с четири дни работа и един ден почивка. На работниците се връчвали листчета хартия - жълти, оранжеви, червени, лилави или зелени. На тази произволна база били разпределени техните почивни дни. Всички „жълти“ работници получили почивен ден по едно и също време; всички „зелени“ имали различен почивен ден. Почивните дни на жълтите и зелените не съвпадали.

Можете да разберете защо икономист предлага тази идея: стига да не мислите твърде много за истинските хора, тя изглежда дори препоръчителна. Много работници биха получили почивен ден по-често и всеки ще получи еднакво разпределение на свободното време. Ценни ресурси - от машини, през пътища, до магазини - вече няма да стоят свободни един или два дни в седмицата, а ще се използват през цялата година. Тъй като вашият почивен ден ще е споделян само с малцина, би било по-лесно да получите достъп до услуги в почивния си ден - от подстригване до час при лекар, предава lupa.bg.

Но проблемът бил достатъчно очевиден. Как би могъл спортен отбор да се събере, за да играе в почивен ден? Или хор да пее? Ами ако съпругът е „жълт“, а съпругата - „зелена“?

„Какво да правим у дома, ако жените ни са във фабриката, децата ни на училище и никой не може да ни посети?“, се оплакал един работник. И макар че някои съветски ръководители по-скоро харесвали намаляването на способността на хората да се събират, системата скоро била сметната за провал. Колективният почивен ден е въведен отново през 1931 г. и на фона на сталиновите ексцесии непреривката е не повече от куриоз.

И все пак това е куриоз, който привлича вниманието на съвременните публицисти. Пишейки в списание The Atlantic през 2019 г., Джудит Шулевиц посочва, че много работници с ниски доходи са имали непредсказуеми работни часове с кратко предизвестие, определени от хаотичен алгоритъм. Часовете може да са твърде кратки, за да се плащат сметките, или изтощително дълги, но те също могат да бъдат и в стил непреривка: достатъчно разумни, когато се разглеждат изолирано, но всъщност десинхронизирани. Тази десинхронизация прави невъзможно хората да общуват с приятели, да се присъединяват към клубове, да участват в обществени дейности или дори да се виждат със собствените си партньори.

Няколко години по-късно книгата на Оливър Бъркман „Четири хиляди седмици“ изтъква, че някои хора може да са хванати в капана на непреривка, създадена от тях самите: хибридните работници, лицата на свободна практика и най-вече дигиталните номади (които могат да работят отвсякъде – бел. прев.) Всички те имат безпрецедентен контрол върху това къде и кога работят. Могат да програмират от къща на брега на Бермудите, да отговарят на имейлите си от шотландска долчинка или да отидат на йога вместо сутрешното пътуване до работното място.

Всичко това е много приятно, но рискът в крайна сметка е да се правят всички тези неща самостоятелно. Когато всички работехме от 9 до 5 в офиса, можехме да се сближим в столовата, да се срещнем на питие след работа в петък и да се чувстваме уверени, че не само ще сме свободни в неделя, но и че всичките ни приятели също ще бъдат свободни. Сега всичко е объркано: можете да правите каквото искате, но ви трябва късмет в намирането на някой, който е свободен по същото време за същата дейност.

Разбира се, хибридният работник от областта на знанието е в много по-привилегирована позиция от изпълнителя с неуточнени работни часове, чиито социален живот, образование или грижи за децата могат да бъдат хвърлени в хаос от внезапни, произволни искания за явяване на работа. Но и двата проблема са реални.

Дори Сталин остави непреривката да продължи само няколко години. Има ли изгледи модерните капиталистически общества да решат собствените си проблеми?

За работниците в несигурни позиции има известна надежда, че просветеният личен интерес ще надделее. За повечето работни места със сигурност е за предпочитане голям работодател да се oправя с разходите и неприятностите на променливите бизнес изисквания, отколкото служителите да се борят с безмилостната несигурност. Както твърди професорът от Масачусетския технологичен институт (MIT) Зейнеп Тон в своята книга „Стратегия за добро работно място“, работодателите, които разберат това, ще получат по-добър, по-опитен и по-ангажиран персонал от тези, които прехвърлят цялата цена на несигурността върху своята работна сила.

Останалите от нас може да се наложи да разчитат на някои почитани във времето традиции. Преди десетилетие екип от изследователи, ръководен от професора по психология Тери Хартиг, изследвали ефекта от ваканцията върху търсенето на антидепресанти от хората, но предпримайки необичаен подход. Освен че попитали дали ваканцията кара хората да чувстват по-малка нужда от успокоителни (което било така), те също открили, че колкото повече хора са на почивка едновременно, толкова по-щастливи са всички. Както обяснява Бъркман, в това няма нищо странно: по-лесно е да се насладите на почивката си, ако има с кого да я споделите.

Което ме навежда за мисълта за Коледа, отбелязва авторът. В моето семейство умуването кой къде ще бъде по Нова година започна през юли и достигна апогей през октомври.

Такова дългосрочно планиране изглежда обременително и абсурдно. Защо не можем да бъдем малко по-спонтанни? Но ако предварителното планиране на коледните събирания е това, което е необходимо, за да избягаме от самопричинената си непреривка, нека така да бъде. Има време за спонтанност, но то не е по Коледа, завършва Харфърд.


В категории: Животът


Коментари
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др. Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те 
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори