×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Никой не иска да управлява Газа след войната


Никой не иска да управлява Газа след войната
Газа на практика е разрушена
02 Декември 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Bloomberg LP

Нито една арабска държава не е показала желание да контролира зоната, но повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души

Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки като част от предложенията за анклава след края на войната. Това разкриха египетски и регионални източници, цитирани от "Ройтерс". Трима регионални източници твърдят, че Израел свързва плановете си със своите съседи Египет и Йордания, заедно с Обединените арабски емирства, които нормализираха връзките си със страната през 2020 г.

Саудитска Арабия, която няма връзки с Израел и спря процеса на нормализация с посредничеството на САЩ след избухването на войната в Газа на 7 октомври, също е била информирана. Източниците не уточняват как информацията е достигнала до Рияд, който официално няма директни канали за комуникация с Израел. Неарабска Турция също е била уведомена за тези намерения.

Инициативата не показва предстоящ край на офанзивата на Израел - която вчера беше възобновена след седемдневно примирие - но разкрива, че Израел достига отвъд установените си арабски посредници, като Египет или Катар, в опит да очертае следвоенна Газа.

Нито една арабска държава не е показала желание да полицейства или да управлява Газа в бъдеще и повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души и бяха нанесени големи разрушения по градовете в Газа. "Хамас" уби 1200 души при нападението си на 7 октомври и взе повече от 200 заложници.

"Израел иска тази буферна зона между Газа и Израел от север на юг, за да попречи на "Хамас" или други екстремисти да проникнат или атакуват Израел", поясни високопоставен служител по сигурността, пожелал анонимност.

Официален представител на ОАЕ не отговори директно на въпрос дали Абу Даби е бил уведомен за буферната зона, но заяви: "ОАЕ ще подкрепят всички бъдещи следвоенни договорености, постигнати от всички заинтересовани страни" за постигане на стабилност и палестинска държава.

Запитан за плановете за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, коментира: "Планът е по-подробен от това. Той се основава на тристепенен процес за времето след "Хамас".

Очертавайки позицията на израелското правителство, той уточни, че трите етапа включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализация на анклава.

"Буферна зона може да бъде част от процеса на демилитаризация", допълни Фалк. Арабските държави отхвърлиха като невъзможна целта на Израел да унищожи "Хамас", като отбелязаха, че това е повече от просто една войнствена сила, която може да бъде победена.

В миналото Израел също е обмислял въвеждането на буферна зона в Газа, но източниците посочиха, че сега я представя на арабските държави като част от бъдещите си планове за сигурност за Газа. Израелските войски се изтеглиха от анклава през 2005 г.

Официален представител на САЩ потвърди, че Израел е "предал" идеята за буферна зона, без да уточнява на кого. Длъжностното лице обаче повтори и противопоставянето на Вашингтон на всеки план, който намалява размера на палестинската територия.

Йордания, Египет и други арабски държави изразиха опасения, че Израел иска да изтласка палестинците от Газа, като повтори отнемането на земя, което палестинците претърпяха при създаването на Израел през 1948 г. Израелското правителство отрича подобна цел.

Високопоставен израелски източник по сигурността потвърди, че идеята за буферна зона се "разглежда" и добави: "В момента не е ясно колко дълбоко ще бъде тя и дали може да бъде 1 км или 2 км или стотици метри (навътре в Газа)". Всяко навлизане в Газа, която е дълга около 40 км и широка между 5 км и 12 км, би ограничила нейните 2,3 милиона души население в още по-малка зона.

Във Вашингтон израелски служител заяви, че израелското министерство на отбраната обмисля "някакъв буфер за сигурност от страната на границата с Газа, така че "Хамас" да не може да трупа военен капацитет близо до границата и да изненада Израел отново".

"Това е мярка за сигурност, а не политическа", уточни служителят, пожелал анонимност. "Ние не възнамеряваме да останем от страната на границата с Газа".

Досега Египет - първата арабска държава, подписала мирно споразумение с Израел, и Катар, който няма официални отношения, но поддържа отворени комуникационни канали със страната, бяха в центъра на посредническите преговори с Израел, които се фокусираха върху размяната на заложници, държани от "Хамас" срещу палестинци в израелските затвори.




8
Коментара по темата
8.
до 4
03.12.2023 15:11:56
3
3
Не е възможно да се "управлява" окупирана и бомбардирана ежедневно от Израел палестинска територия, където няма вода, електричество, само 1 болница от 18 болници още не е разрушена, доставка на 2 цистерни гориво дневно е недостатъчно.
Строителство на 400 000 разрушени жилища и извозване на отпадъците, превозване на строителни материали е НЕВЪЗМОЖНО в окупирана и бомбардирана ежедневно от Израел територия.
Газа е територия подложена на ПЪЛЕН ГЕНОЦИД от Израел!
7.
"правото на Израел да се защитава"
03.12.2023 14:57:45
3
3
"Резолюция на Съвета за сигурност на ООН: Не се споменава така нареченото право на отбрана на Израел"
https://cutt.ly/QwPe4sai
През 2004 г. Международният съд даде своето становище относно стената на Западния бряг. В него се казва, че Израел не може да претендира за правото на самозащита срещу заплаха, която произтича от територия, която окупира.
Резолюция 2721 (2023) на Съвета за сигурност на ООН потвърждава становището. Той не призна аргумента за "самозащита" на Израел, нито се позова на военното нападение на Хамас на 8 октомври.
6.
1
03.12.2023 11:35:46
0
6
ДА ПЛЮЯТ ИЗРАЕЛ БОЖИЯ ДОМ НАЙ-ЛЕСНО АМА КАТО ТРЯБВА ДА СВЪРШАТ РАБОТА НИКАКВИ ГИ НЯМА
5.
1
03.12.2023 11:34:46
0
6
ЕРДОГАН ДА ВЗЕМЕ ДА УПРАВЛЯВА ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ГЛАВА С ТИЯ АРАБЕЛИ
4.
1
03.12.2023 10:06:56
2
8
АРАБСКА ПАСМИНА ЗА ТЕРОРИЗЪМ СА ПЪРВИ АМА ВИЖ ДА УПРАВЛЯВАТ И ДА СЪГРАЖДАТ НИКАКВИ ГИ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ЙОК..ДУБАЙ И ЕМИРАТИТЕ СЕ ВЪЗДИГНАХА БЛАГОДАРЕНИЕ АМЕРИКА ЕВРОПА МЕНИДЖМЪНТ И ГАРАНЦИИ СИГУРНОСТ И БИЗНЕС
3.
otan
02.12.2023 23:54:18
5
8
цру ще я оправи,както оправя света
2.
динко от ямбол
02.12.2023 22:35:44
2
9
дайте я на мен
1.
A
02.12.2023 21:16:19
1
19
Кой иска да управлява Кумлука!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев
Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори