×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие подават сигнал, 41% от тях после оттеглят жалбите си


Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие подават сигнал, 41% от тях после оттеглят жалбите си
Институциите в Бургас дадоха съвместен брифинг по повод „16 световни дни срещу насилието“
30 Ноември 2023, Четвъртък, 14:29 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Първата причина за това била отношенията между пострадалата и насилника, а втората - ревността

Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие са склонни да подадат сигнал за терора, които изживяват. Сред причините били отношенията между жертвата и насилника, след което се нарежда ревността, следвани от алкохола и наркотиците. През тази година са се увеличили случаите, в които пострадалите са подали молби за закрила и жалби в полицията и прокуратурата. Отчита се и ръст на осъдените лица за домашно насилие.

Това стана ясно на пресконференция под надслов „Добри практики на институциите в отговор на домашното насилие“, която се организира в рамките на „16 световни дни срещу насилието“. В нея участие взеха областният управител Пламен Янев, директорът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров, председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов, прокурор Гинка Чинева от Районната прокуратура в Бургас и Дияна Видева от Сдружение асоциация „Деметра“.

Данните обаче са стряскащи. За 2022 г. и 2023 г. има 272 дела за домашно насилие, като 41 % от тях са приключили с с оттегляне на молбите на пострадалите и нежелание да се постановят мерки от съда.

Насилието е една от язвите на обществото и с нея никой не може да се справи сам. Аз съм благодарен на всички неправителствени организации за това, че се опитват да вкарат това в дневния ред на обществото, защото само когато ние си признаем, че имаме проблем, можем да тръгнем да го решаваме. Дълги години, не само в България, а и в много страни, за това се е говорело тихомълком или пък изобщо не се е говорело. Жертвите се страхуват да се обърнат за защита – нещо, за което сме направили вече доста големи крачки. Вчера имаше младежка конференция от ученици и студенти, които говорят открито за насилието,с термини и без притеснение, правят дори психологически портрет на насилника, което показва, че и с тези хора трябва да се работи превантивно. Надежда има и тук е мястото да се включим ние – институциите, които по ясен и категоричен начин да даден нашето становище, че насилието не е отговор, дори то не е част от диалога, това е недопустима. Всеки, който си позволи да прибегне към подобна постъпка, ще бъде санкциониран съответно от строгостта на закона. Надявам се тази тенденция да продължи, защото едно общество, в което вирее страхът, не може да е пълноценно“, посочи областният управител Пламен Янев.

Ролята на полицията в разрешаване на проблема „домашно насилие“ е повече от ключова, тъй като това е държавният орган, който първоначално на терен се търси съдействие за получаване на незабавна защита и прекратяване на поведението на насилника. Наблюдава се увеличаване на броя на случаите на домашно насилие, жертвите все по-често търсят помощ и да се изправят срещу проблема. Общият брой на образуваните досъдебни производства потвърждава тези думи – за 2023 г. са образувани общо 87 досъдебни производства, за първите 6 месеца на настоящата година за 60. За периода от началото на годината до октомври месец на територията на ОДМВР-Бургас са регистрирани и се осъществява контрол по общо 282 заповеди за защита. За сравнение през 2022 г. техният брой е бил 272, а през 2021 г.- 249 заповеди.

За причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г. са образувани 30 досъдебни производства, при 33 за 2022 г. и за първите 10 месеца на 2023 г. броят е 107. За случаите на неизпълнение на заповедите на защита през 2021 са били 38, за 2022 г. - 36, а за първите 10 месеца на 2023 г. са 47. Принудителното извеждане на насилника от домашното жилище при изпълнение на съдебно решение случаите са: за 2020 г. - 15, за 2021 г. - 21, за 2022 г. - 70 и за първите 10 месеца на 2023 г. - 81 случая. За периода 1 януари до 19 септември 2022 г. образуваните досъдебни производства за неизпълнение на заповеди за защита са били 21, а за същия период на годината образуваните досъдебни производства са 40. Образуваните досъдебни производства за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г. са били 22, а през 2023г. 79. Налага се изводът, че високата обществена гласност приканва жертвите да съберат смелост, търсят помощ от ангажираните институции и изсветляват домашните проблеми, крити с години“, заяви директорът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров.

В съда се образуват два типа дела – едните са по закона за защита срещу домашното насилие, която е гражданско административна процедура, и специалните текстове по НК, по които се образуват наказателни дела от общ характер. Може да има дублиране между двата вида дела, когато касае едно и също деяние. Правим разликата изначално, че имаме по-голям дял на молби за защита от домашно насилие по гражданско-административен ред, които разглеждаме в съда, от тези дела, които са образувани по общ характер. Разликата в статистиката идва от това, че в съда се заключава работата само на Районния съд в Бургас, докато при МВР и Прокуратурата данните за цялата територия. За 2022 г. имаме 13 наказателни дела по общ характер, а за 2023 г. са вече 19. И това е вследствие на изменението в Закона, които предвиди специална наказуемост за деяния, извършени под формата на домашно насилие. От сега започваме да водим такава статистика, тъй като домашното насилие е само една част от общото насилие, което минава през съда като дела. Гражданските дела през 2022 г. са 129, а от началото на 2023 г. до момента са 143 или общият брой към момента е 272 на такива постъпили дела. Акцентирам обаче по отношение на приключването на тези дела, тъй като 111 дела от тези (или 41 % от тях) по този закон са приключили с оттегляне на молбата и нежелание да се постановят мерки от съда. Това е изключително сериозен проблем, но ние като институция нямаме механизъм да се намесим във вътрешната сфера на жертвите. Скритата форма на продължаващото домашно насилие е латентно и съществува в много по-голям обем от този, които достига до съда. Идеята е да обединим усилията и да извадим на показ по-голям процент случаи, дотам, че дори да променим мисленето на жертвите, да направим обществото по-нетърпимо и да реагираме по-адекватно“, заяви председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

Значително е нараснал броят на образуваните досъдебни производства за тези престъпление, както и броят на задържаните лица и на лицата с повдигнати обвинение, и броя на внесените в съда обвинителни актове срещу такива лица. В сравнение броят на осъдените лица през двете години назад е 2,5 пъти повече в сравнение с 2022 г. За 2023 г. са задържани 17 лица, а през 2022 г. са били 5. Причината за това е първо изменението в Закона от 8 август т.г., другата е широкото отразяване на няколко фрапантни случая в медиите, при които се видя, че институциите взеха много адекватни мерки. По този начин жертвите придобиха смелост и доверие в институциите. До преди това ръцете ни бяха вързани. Например, при вчерашния случай (с 25-годишната Мария, която бе пребита от приятеля си -б.а.), незабавно бе образувано досъдебно производство. Още на деня се обработват всички производства и преписки, ако се налага проверка – най-дългият срок е 15 дни. Опитваме се да приключим бързите досъдебни производства до седмица. Всичко това отчита доверие и имаме много по-голям брой на жертвите, които се осмеляват да се обърнат към институциите и вярват, че ще им бъде помогнато“, каза прокурор Гинка Чинева от Районната прокуратура в Бургас.

Имаме програми за промяна на нагласите в посока на неагресивно поведение, за промяна на ценностите. Към настоящия момент домашното насилие се нормализира в обществото. Тези програми дават възможността за разграничаването, противопоставянето, за стартирането на неговото разпознаване. Европейска социологическа агенция посочва, че едва на 7-ия път пострадалите лица решават да подадат сигнал или да предприемат мерки и действия. При всички останали случаи жертвите са склонни да оттеглят молба и да спрат производството. Много са причините, предимно психологически. Една от тях е отношенията между насилника и пострадалото лице. Много е трудно на жертвата сама измине пътя до финала и до получаване на справедливост и защита. Другата причина е ревността. Алкохолът и наркотици също са причини, но не са сред основните, според данните. Домашното насилие е системен процес, то е циклично във времето и не е само еднократен акт. За да предприеме стъпки на пострадалото лице са му нужни смелост и кураж. Доказателства са медицински удостоверения и становища на психолози“, посочи Дияна Видева от Сдружение асоциация „Деметра“. Вижте във видеото какви програми предлагат от Асоциацията.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
8
Коментара по темата
8.
Чепка банани
01.12.2023 01:11:13
0
3
Жадуват дамите които подават фалшиви сигнали
7.
ТБС
30.11.2023 21:57:36
0
0
А умните някога, просто поръчват ритуал и раздават жито.
6.
Маняк
30.11.2023 19:40:37
0
1
Сега чакаме иво йовов да пребие дани с от поморие и да я изхфърли на улицата
5.
колю
30.11.2023 16:02:24
4
6
жените обичат да бъдат бити, ако един мъж не си бие жената и постоянно огажда на прищявките и, рамо или късно ще се отекчи и ще отиде при друг истински мъж, който ще я бие редовно и ще остане при него
4.
До 1
30.11.2023 15:45:25
0
9
Напълно съм съгласен с вас.
На България и трябва Закон срещу насилието изобщо,а не да се фокусират само върху част от насилието,наречено "домашно насилие"
3.
Ха ха
30.11.2023 15:42:17
0
7
Видяла жабата,че подкопават коня,та и тя подала крачета.
И домораслите кифла пос влияние на Истанбулската конвенция надигнаха вой!
2.
Съсед
30.11.2023 15:32:45
0
4
Съседа ми редовно е бит от жена си, но като повдигна въпроса да спре да го бие и започват да се сърдят.
1.
Сандо
30.11.2023 14:58:59
3
7
Ама моляви кога държавата и съда липсват ,кога корупцията и монополизма е обзел най визшите етажи на власта-насилието е форма на протест срещу формата на управление на по горните.Пресен случай на един "Насилник" де си направи сандвич в енергото.Скоро насилието ще превземе улиците първо на София а по късно и в Бургас на вас това нали ви е ясно.мен например ме избива на насилия като видя отбора на шкембетата ама си трая до кога
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори