×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Апелативният прокурор на София подаде оставка
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

5 причини да спрете да ядете късно вечер


04 Ноември 2023, Събота, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Увеличавате риска от хронични заболявания

Ако трябва да сме честни, това е може би една от най-честите грешки в храненето, която всички ние допускаме. Закусваме на крак или пък изобщо не ядем; избираме някакъв полуфабрикат или пък нещо сладичко към обяд… А когато се приберем от работа, заставаме пред хладилника и имаме чувството, че можем да изядем всичко.

Още по-лошо – будим се през нощта и проверяваме какво още можем да похапнем. На другия ден се опитваме да спазваме режим, да пием повече вода, но неизменно попадаме отново в омагьосания кръг на преяждането. Звучи ви познато, нали? Защо наистина трябва да спрете да ядете късно вечер?

Ето няколко причини:

Наддавате тегло

Храненето късно вечерта често пъти включва консумацията на висококалорични и нездравословни храни или пък на големи порции. Излишните калории, които консумирате през нощта, могат да допринесат за увеличаване на теглото ви, тъй като метаболизмът на тялото има тенденция да се забавя вечерта. Според последните тенденции в храненето, за предпочитане е да изтеглите последното хранене за деня колкото се може по-рано – по възможност до 17.00 – 18.00 часа.

Можете да развиете хормонален дисбаланс

Според скорошни проучвания, хората, които се хранят късно вечерта, могат да имат по-високи нива на грелин (познат като „хормона на глада“) и по-ниски нива на лептин (хормон, който ви кара да се чувствате сити). Невероятно, но това може да означава, че яденето през нощта може да ви накара да се чувствате по-гладни на следващия ден. Яденето късно вечерта може да наруши естествените циркадни ритми на тялото ви, както и ритъма на освобождаването на различни хормони. Това може да има отрицателно въздействие върху хормоналния баланс и цялостното ви здравословно състояние.

Увеличавате риска от хронични заболявания

Обичайното късно вечерно хранене се свързва с повишен риск от хронични здравословни състояния, в това число – затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Смущавате ритъма си на работа и психичното си състояние

Преяждането през нощта може да ви причини главоболие, диария и дори стомашни болки на следващия ден. Преработените храни, които консумирате късно вечер могат да ви накарат да се почувствате виновни, депресирани или засрамени. Можете да изпитате желание да започнете драстични хранителни режими, строги диети или глад. В крайна сметка, до края на деня е вероятно отново да посегнете към нездравословната храна и ще преядете дори повече. Това може да окаже влияние върху способността ви да се справяте нормално с ежедневните си задачи и да повлияе сериозно на психичното ви състояние.

Нарушавате съня си

Според експерти, всеки се нуждае средно от около осем часа непрекъснат сън на денонощие. Това може да е знак за добро здраве. Липсата на достатъчно сън може да попречи на здравословния ви начин на живот. Когато свикнете да се храните нощем, това ще наруши режима ви на сън. На другия ден можете да изпитвате чувство на умора в тялото си на физическо ниво, а пък на психическо – да се чувствате раздразнителни, нервни и дори агресивни.


В категории: Здраве


Коментари
Напусна ни емблематична актриса
Напусна ни емблематична актриса 20/05/2024, Понеделник 14:17 0
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 1
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада
4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори