×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доайенът на местната политика Бенчо Бенчев с важен призив към кандидатите за общински съветници


Доайенът на местната политика Бенчо Бенчев с важен призив към кандидатите за общински съветници
Няма леви, няма десни, а кадърни и некадърни колеги, голямото обединение ще е за добро, сигурен е водачът на листата на "Граждани за общината" Бенчо Бенчев
25 Октомври 2023, Сряда, 14:20 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Аз, със своя житейски опит и с това, което съм показал през годините, ще бъда полезен за бургазлии, ако отново ме изпратят в Общинския съвет

- Г-н Бенчев, какви ще бъдат Вашите цели в следващия Общински съвет? Очертава се „Граждани за общината“ да имат много добро присъствие.

- Засега прогнозите са добри. Очаквам поне четирима общински съветници. Това за нас ще бъде много добър успех, който ако постигнем, ще изненадаме много колеги. Ще работим за доброто на Бургас. За да има резултати Общинският съвет, който е работодател на администрацията, там трябва да бъдат хора, които имат идеи, възможности и имат доказани постижения в живота си. Наслушал съм се на приказки от хора, които много говорят, а в живота си нищо не са направили. Хора, които не са полезни са себе си, как ще са полезни за града. Животът е едно изпитание, но е и едно училище. Призовавам младите да приемат съветите на по-старите колеги, защото винаги съм казвал, че най-великото училище е животът. За своите 71 години аз вече съм получил магистърска степен в това школо по житейските проблеми. Със своя опит и с това, което съм показал, мисля, че ще бъда полезен за гражданите на Бургас, ако попадна в Общинския съвет.

Момчето с бенката, което всички обичат, навършва 70 години

 - Вие ще бъдете доайен в следващия местен парламент, почти сигурно ще водите тържественото първо заседание. Очаквате ли по-младите съветници да се вслушат в опита Ви от училището на живота, защото има какво да им кажете и да ги научите?

- Ако са разумни, би трябвало да го направят, защото иначе ще бъдат на грешен път. Те сами ще се убедят, че това е правилното. Може би в началото ще има колебания, ще има наместване на пластовете в самия Общински съвет. Имам идея съветниците от „Граждани за общината“ да се обединим с други по-малки партии в коалиция, за да се чува нашата дума. Това е нещо, което не е правено досега – малките партии да създадат основна група в Общинския съвет, от която да зависят всички решения през този мандат. Дали ще ме послушат колегите, не знам, в момента водя преговори.

- Кои ще бъдат по-малките партии, които ще призовете да се включат в това обединение, и какви убеждения трябва да имат те?

- Идеята ми е да създадем група – център. Формации и от лявото, и от дясното пространство могат да се включат в нея и да подкрепят правилните решения. Когато говорим за ляво и дясно, винаги съм казвал, че няма такова разделение. Едното без другото не може. Не може да правиш социална политика, ако няма икономика, затова лявото и дясното са неразривно свързани едно с друго. За мен няма леви и десни, а кадърни и некадърни колеги. До момента съм разговарял с няколко формации, но ще обявим кои са, когато сключим споразумението.

- Какво Ви казват Вашите симпатизанти, Вие сте любимец на пенсионерите? За тях сте не само меценат, но и добър пример успял и човечен политик.

- Години наред се борех да променим трудното положение в тази възрастова група, но явно няма да стане. Управляващите ги разбиват на отделни структури и по време на избори всичко свършва дотам. Може би и затова аз платих цената за тази моя борба. Много хора мислят, че съм извършил някакво престъпление, но сега е моментът да кажа, че това не е така и всичко беше заради тази политика. Защото аз събрах пенсионерите в София, в НДК. Исках да ги обединя, в България те са 2.4 млн. души, а ГЕРБ в най-голямата си сила бяха 1.1 млн. избиратели. Това явно е уплашило управляващите – че мога да им взема властта. А нямаш ли власт, не можеш да решиш проблемите на тези хора. И аз съм пенсионер от няколко години и затова им обясних, нужна е власт, а тя се взема с избори. Явно се уплашиха ме подредиха, не се оправдавам, осъдих прокуратурата даже. Изстрадах това нещо, изживях го. Не съжалявам. Сега излязох по-уважаван от преди в обществото.

- Казахте в началото, че очаквате да влязат четирима души от Вашата листа, на тези избори ще имате ли по-добър резултат отпреди 4 години? Имате интересни имена в листата – Йордан Георгиев, Добромира Полименова, Мартин Пенчев…

- От тези хора всеки би допринесъл по различен начин със своите идеи за доброто на Бургас. В предния мандат влязохме двама общински съветници, когато мен опитаха да ме компрометират, а сега, с такъв хубав екип и програма, мисля, че можем много повече. Може да е пресилено малко, но трима общински съветници със сигурност ще влязат от "Граждани за общината". Ако влязат четирима, това ще е голям успех.

 - Като човек от бизнеса и едновременно с това политик кои смятате, че са реалните проблеми на Бургас и буразлии и как можем да ги поставим за решаване през Общинския съвет?

- Общинският съвет е представител на гражданите в местната власт, както казах. Той е работодател на администрацията. Ако ние държим на нашите позиции, Общинската администрация е длъжна да изпълнява нашите решения.

Какво може да се направи за Бургас? Бургас стана много хубав град. Много пари се наляха, това е емблемата на ГЕРБ и наистина се средствата изразходваха рационално. Но... икономиката е зле. Много градове има пред нас – Стара Загора, Пловдив, Варна, дори едни Ямбол и Сливен, хората са бедни. Имахме фабрика за олио, фуражен завод, винпром, мелница. Нищо няма вече и всичко отиде в небитието, защото отиде при фирми, които използваха инфраструктурата за старо желязо.

В Бургас първо трябва да се даде шанс на нашите фирми да работят на местно ниво. Сещам се, например, че няколко обществени поръчки има, които се изпълняват от софийски фирми. Най-често се случва така, че каймакът се обира именно от тях. Тук Законът за обществените поръчки се нуждае от промени. Когато, например, участват фирми в конкурс, тези, които са от региона, където ще се изпълнява поръчката, да получават при точкуването още предимство. Може да стане, но явно има причина да не става.

Пак ще се върна на темата със старите хора. Никак не е трудно. Какво пречи, при съществуващата здравна инфраструктура, да им се осигурят два безплатни профилактични прегледа годишно в общинските и държавни ДКЦ-а? Това ще го предложа още в първите заседания на Общинския съвет.

Безплатният градския транспорт също е мой приоритет. Предлагам за хората над 70 години да има карта, а за хора над 80 г. пътуването да бъде абсолютно безплатно, те не са много. Това е добра идея, която е и осъществима за тези хора, които са дали живота си за нас.

Има много неща и в социалната сфера. Има какво да се направи за паркингите и за детските градини, гордост е, че ще правим и детска болница, която ще е единствена в България. Не мога да отрека успехите на досегашния кмет Димитър Николов, когото познавам още от 2003 г. от влизането си в местния парламент. Гордея се, че го познавам и сме в добри отношения, но въпреки това бих бил безкомпромисен към него, ако нещо не ми харесва. Ще бъда коректив, когато става дума за нещо положително за жителите на община Бургас.

- Какво е Вашето послание към избирателите, г-н Бенчев – след 20 години в местната политика?

- Искам да кажа на хората да гласуват. Ако не гласуваш, нямаш право да критикуваш. Ниската избирателна активност помага на основните партии, които имат твърд електорат. Например ГЕРБ са с 10-15% сигурни заради цялата администрация, която управляват. Ако хората не гласуват масово, ГЕРБ ще вземат много мандати. За да има правилни решения, една партия не трябва да има мнозинство в Общинския съвет. Ако само една партия взема решенията, всички други се обезсмислят, ходят там, явяват се да ги видят хората и вземат излишни заплати.

Според мен общинските съветници не трябва да вземат заплати. Какво е Общинският съвет... 2-3 дни ходиш на работа, вземаш заплата, която даже увеличиха на 2000 лева. Общинският съветник не е длъжност и професия, това е призвание. Там трябва да влязат успели хора, които да нямат нужда от пари, а да помагат за вземането на решенията в администрацията.

- Така е било в началото на демокрацията – съветниците са били хора с авторитет и не са получавали заплата за труда си.

- През 2003 г., когато аз започнах, заплатата беше много малка. Излишна работа е това. Аз не искам нищо – отивам, раздавам се, работя колкото трябва, ходя на комисии 3-4 пъти в месеца. Не отивам да взема заплата, а да помагам на града. А в момента половината от колегите са точната противоположност.

- Има много млади ваши колеги, които дори не сме ги видели и чули през целия мандат, само сме ги видели да се разходят в костюм, но това е друг въпрос. Опишете с няколко думи какъв трябва да бъде следващият кмет на Бургас.

- Нашият кандидат Йордан Георгиев е изключително подготвен. Не отричам, че Димитър Николов с годините доказа, че има качества и визия за града, не е конфликтен. Според мен трябва да се вслушва повече в общинските съветници. През последния си мандат той имаше сериозно мнозинство и не се налагаше да се съобразява с опозицията. Сега се очертава друг състав на местния парламент –  ще има повече плурализъм и дори крайни и неизпълними предложения, което ще го затруднява да изпълни цялостно своята програма за града ни.




България Всички новини
Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тя бе напъдена от интригантското шоу Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г.
Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори