×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отписват от изборните списъци при пренаселеност


Отписват от изборните списъци при пренаселеност
Снимка: Архив
19 Октомври 2023, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Флагман

На 60 кв. м не може да са регистрирани повече от 8 човека

Избиратели да бъдат дерегистрирани, ако на един адрес са записани над двойно повече хора от нормално живеещите там. Това предвижда Законът за гражданската регистрация, припомни министърът на регионалното развитие Андрей Цеков. Той обяви, че внася доклад за “демографски аномалии” в 343 населени места в правителството. Тези аномалии означават твърде много новорегистрирани за изборите, което може да изкриви вота, коментира министърът, цитиран от Труд.

След доклада, в който са резултатите от проверките на временните регистрации, за които срокът изтече на 16 октомври, на ход са областните управители и кметовете на общините. По закон след писмен сигнал те трябва да съставят комисии, които в 3-дневен срок да установят дали тези регистрации са законосъобразни.

Цеков обясни, че пак според закона на един адрес не може да бъдат регистрирани над два пъти повече хора, отколкото нормално живеят. Ако се установят случаи с много регистрации на един адрес, то следва дерегистриране и изваждане на тези хора от избирателните списъци. Законът предвижда не по-малко от 15 кв м жилищна площ на едно лице. Ако жилището на даден адрес е 60 кв м, това означава, че там не могат да бъдат регистрирани повече от 8 души. В момента на много места има по 50-100 човека регистрирани на един адрес.

Министърът каза още, че след като докладът е внесен в правителството, би трябвало областните управители и общинските кметовете да се смятат за сезирани. Ако това не е така, то министерството ще им изпрати доклада.

Над 20 хиляди македонци са вписани по адреси в Пиринско

Над 20 хиляди македонци с български паспорти са регистрирани в Благоевград, Петрич и Сандански. Реално те не живеят в района, но изкривяват статистиката, избирателните списъци.

По данни на НСИ от последното преброяване населението на региона е 292 227. Пълнолетни са 260 хил. души, а по избирателните списъци имащите право на глас са 315 522. Сметките показват, че гласоподавателите са повече с 23 325 души от населението.

Най-фрапантен е случаят от благоевградското село Бело поле. Там са регистрирани около 11 хиляди македонци с право на глас. А иначе постоянно живущите са 650 души. До преди година македонци се водеха на адрес на трафопост в село Бело поле. Хиляди има регистрирани и в съседното село Рилци.


В категории: Животът


4
Коментара по темата
4.
до 2 и 3
19.10.2023 14:23:18
0
1
А кой закон осигурява това на хората безвъзмездно?
Щом като някой си купува жилище с честно изкарани пари, то той може да определи с кой да го дели.
Държавата нито бори безработица, нито прави стандарта на хората по-добър. Няма думата.
Всъщност лесно се вижда, когато някой се регистрира месец преди изборите.
Но да питам какво са направили досега, за да спрат вота от Турция, където изкуствено поддържат двойно гражданство на хора, които са родени там и не знаят грам български. А знаете ли че в Турция няма двойно гражданство? Трябва всеки да се определи дали е турчин или е гражданин на друга държава. Защо тогава правят всичко възможно, за да поддържат паспорти на хора, които нямат нищо общо с България?
Трябва всеки, който не е живял 6 месеца и то без прекъсване в календарна година в България, да няма право да гласува. Ако не внеса 3 здравни вноски си губя здравните прави, но ако живея в чужбина и не съм идвал с години, имам право да гласувам?! Не ви ли се струва нередно?
3.
Реалист
19.10.2023 10:50:07
0
1
Пo закон за куче над 10 кг, трябва да осигуриш 10 кв метра от дома си!
Според горното изискване 60 кв за 8 човека се падат по 7,5 кв на човек.
Сега да помислим в тази държава кой се цени повече човекът или кучето???
2.
До 1
19.10.2023 10:35:46
0
0
Има закон (ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ), който гласи до колко души може да живеят в едно жилище: "Чл. 99а. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) В случаите на промяна на адресната регистрация по постоянен или настоящ адрес броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици, ползватели, наематели или обитатели на друго правно основание. В случаите, когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището."
1.
Само простотии мислят, а платеният вот расте
19.10.2023 10:10:54
1
3
На 60 кв. м не може да са регистрирани повече от 8 човека
------
Ако хората няма къде да живеят, защо да не живеят и по 10 даже? Вместо да разберат има ли узборни туристи, те от бюрюто щели да отписват при пренаселеност. Кой ще плаща обезщетения, ако се заведат дела? Само бюрократи братче.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Опитахме да щракнем на сладка раздумка и чаша кафе, в луксозно заведение на морския бряг, бивш и настоящ директор, но се разбягаха Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Едно от най-важните неща е персонализирането на терапевтичния подход в лечението на пациентите Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Опипвали я и са опитали да я целунат 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват Страната ни и на челна позиция по липса на вътрешна баня и тоалетна За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери Девет пожарникари се борят с огнената стихия
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори