×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наградиха участниците във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас


Наградиха участниците във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас
Тазгодишното издание на литературната надпревара вдъхнови 148 автори от над 50 населени места
11 Октомври 2023, Сряда, 21:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Oткъси от отличените произведения бяха прочетени от актьора Дилян Николов

Победителите във Втория литературен конкурс на БМФ Порт Бургас бяха наградени на официална церемония на 9 октомври 2023 г. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Дружеството обяви първия си конкурс през 2022 г. и в рамките на две години придоби огромна популярност на национално ниво. Тазгодишното издание на литературната надпревара вдъхнови 148 автори от над 50 населени места, които писаха по темите: „Дървото, което разказваше приказки” /категория до 18 г./ и „Морето само смелите обича” /категория над 18 г./. Творбите – есе, разказ, фейлетон и стихотворение бяха оценени от жури в  състав:  Весела Джунджурова – главен юрисконсулт в „БМФ Порт Бургас”, Елка Василева – поет и журналист и  Николай Фенерски – белетрист, преводач, есеист и сценарист, носител на множество национални литературни награди. Сред официалните гости на събитието бе г-жа Диана Саватева – зам. кмет по култура, туризъм и спорт, която връчи някои от наградите.

„Четете и трупайте знания! Не се изкушавайте от съвременните технологии, които в днешно време могат за нула време да създадат творба по зададени параметри. Да си творец, това е магия и вълшебство. И не забравяйте правилото за 10-хилядите часа работа. За да сте добри творци трябва да полагате системни усилия и да надграждате ежедневно, за да израствате.“, с тези думи председателя на журито Николай Фенерски приветства присъстващите участници в залата.

Във възрастова група до 18 години се включиха 31 участници, най-малкият от които е Елеонора Паунова на 8 години от Стара Загора. Първа награда получи Даяна Дурчева на 17 години от Сопот за разказа „Пет урока от стария дъб”. На второ място се класира Алис Добрева на 9 години от Бургас, която участва в конкурса със стихотворение „Дървото, което разказва приказки”. Виктория Стоянова на 10 години от София взе трета награда за разказа „Дървото, което разказваше приказки”. Журито определи да бъде връчена и една поощрителна награда. Получи я Елена Георгиева на 11 години от Бургас за разказа „Морето чистач”.

В категория над 18 години участваха 117 автори, най-възрастният от които бе 82-годишната Денка Илиева от Ямбол. Първа награда бе присъдена на Никоела Иванова на 37 години от София за разказа „Дъщерята на капитана”.

Победителката в категория над 18 г. Никоела Иванова и г-жа Весела Джунджурова

„Ако има сфера в живота ми, в която стъпвам плахо, то тя би била писането и това прави тази награда толкова значима за мен. Дава ми крила и усещането, че може би наистина успявам с думите си да достигна до хората. Това всъщност придава смисъл на всичко.“, сподели победителката в категория над 18 г. Никоела Иванова.

Втора награда получи Даниела Кузманова  на 53 години от София за своя разказ „Гръцката монета”, а третото отличие взе Милена Белчева на 46 години от Варна за стихотворението “Оптимистично”. В тази категория журито присъди две поощрителни  награди. Те бяха връчени на бургазлийките Калина Тельянова за стихотворението „Пристанище Бургас” и Диляна Кирова за стихотворението „Саможертва”. Отличените участници в двете категории получиха парични награди, грамоти и книги.

Татяна Асенова, която представляваше носителката на Второто място - Даниела Кузманова получи нейната награда, връчена от Николай Фене
Носителката на II място до 18 г. Алис Добрева и Николай Фенерски

На церемонията по награждаването присъстваха част от участниците в конкурса. За тези, които не можеха да присъстват лично, тя бе излъчвана онлайн във Фейсбук страницата на информационния сайт nabrega.bg и предизвика голям интерес.

Носителката на третата награда в категория над 18  г. Милена Белчева и г-жа Диана Саватева заместник-кмет Култура, туризъм и спорт
Виктория Стоянова - носителката на третата награда в категория до 18 г. и г-жа Диана Саватева

Oткъси от отличените произведения бяха прочетени от актьора Дилян Николов, а със своите авторски песни своеобразен поздрав към всички участници поднесе певицата Юлиана Султанова.

Литературният конкурс е част от социалната програма на „БМФ Порт Бургас” АД. Концесионерът на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад” организира конкурса за поредна година, за да подкрепи литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности.

„От името на екипа на БМФ Порт Бургас бих искала да поздравя всички участници в конкурса за проявения творчески устрем. Истината е, че всяка една творба носи посланието на своя автор и заслужава да бъде прочетена, осмислена и почувствана. Очакваме вашите творби и в следващия литературен конкурс на БМФ Порт Бургас!“, каза Весела Джунджурова, член на журито и представител на дружеството.


В категории: Бургас


България Всички новини
С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др. Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори