×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви са новите измами в интернет


Какви са новите измами в интернет
Подробности дава Явор Колев - бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП
16 Септември 2023, Събота, 09:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

За да защитим данните си, експерти препоръчват да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа

Какви са новите измами в интернет и как да се предпазим. В студиото на „Събуди се” съвети даде експертът по киберсигурност Явор Колев, който е и бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП.

„Преди месец и половина - два се опитаха да ми откраднат профила във Facebook. Получих съобщение от мой приятел – явно неговият профил беше откраднат. В съобщението се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се използват за всякаква престъпна дейност”, обясни Явор Колев.

„Могат да изпратят до вашите контакти и зов за помощ, че сте пострадали в автомобилна катастрофа, например, някъде в чужбина и да поискат по някои от фирмите за бързи преводи големи суми. Имали сме такива случаи и дори с много известни българи, които са пращали пари на пострадали”, каза Колев.

За да защитим данните си, той препоръчва да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа. Тези пароли трябва да имат малки и големи букви, различни символи в тях, числа. Трябва да са различни навсякъде.

Той коментира и случая с Алексей Петров:

„Тежко ми е да говоря по тази тема, защото се познаваме от 20 години и ми е трудно да говоря. Той е визионер и всестранно развита личност. Лидер в науката, бизнеса, спорта и сигурността. Благодарение на неговата подкрепа знаете, че имаме медал по карате. Той остави един страшен пример", поде той.

"Младите хора имаха чудесен пример в негово лице. Наблюдавал съм негови студенти с какво внимание и почит го гледаха и как попиваха всяка негова дума. Той остави огромно наследство след себе си и то може да бъде мултиплицирано", смята експертът.

"През последните няколко месеца се изговориха какви ли не небивалици. Много джуджета се опитваха да се качат на раменете му, за да изглеждат значими. Това са нормални неща, но не искам да коментирам повече тази тема, защото тя е болезнена, не само за мен, но и за много хора. Той имаше огромен кръг от приятели“, каза Колев.

„През последните 20 години не съм видял Алексей да се страхува от каквото и да било. Опитаха се да го съсипят, да му унищожат живота и да му откраднат бизнеса, той не се страхува и затова не успяха", коментира той.

Колев бе запитан дали е вярно според него, че Алексей Петров е бил част от политическия живот в страната:

„Той играеше много роли, бил е в целия обществен живот. Той инвестираше в науката, образованието и спорта“, каза Колев.  




4
Коментара по темата
4.
Въпроси, въпроси, въпроси...
17.09.2023 09:38:18
0
2
Защо го представяте като бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП, а не с това, което се занимава в момента? И не ви ли притеснява, че 20 години е поддържал тесни връзки с Алексей, а някъде през това време е бил шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП? Някои даже казват, че нищо не разбира от материята и няма подходящо образование...
3.
Мдаа
16.09.2023 10:47:01
0
11
Най-голямата измама е, че технологиите могат да предотвратят престъпността. Напротив, с тяхна помощ тя става все по-мащабна, по-АНОНИМНА и все по-достъпна!
2.
До 2
16.09.2023 10:41:20
1
13
Естествено, Явор е най - трагикомичната карикатура показвана в ефир. Даже и за елементарното обяснение ,че за парцала трябва да ползвате authy , вместо мобилния си номер,той е неподготвен. Явор е известен с тактиката " чупя,бия, трия" , известен смногото загубени дела и с това че по професия е агроном.
1.
Farfoi
16.09.2023 09:46:09
8
15
Синът ми шестокласник чатка повече кибер нещата от този набеден разбирач.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори