×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Средностатистическият софиянец е между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева


16 Септември 2023, Събота, 09:30 ч.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници

Висшист между 35 и 49 г., всеки трети е IT експерт или работещ в сферата на търговията и ремонтите и получава 2600 лв. заплата. Този профил на средния софиянец очертава специалният доклад на Sofia Investment Agency “Икономически и инвестиционен профил на София 2022 г.”, изготвен от Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа".

А средната работна заплата в София е 2697 лв., сочат и данните на НСИ.

Най-висока е в ИКТ сектора - 5021 лв. (информационни и комуникационни технологии). На второ място по доходи са финанси и застрахователни дейности - 3088 лв., следвана от професионални дейности - 3203 лв., и здравеопазване и социална работа - 2654 лв. (Виж инфографиката.)

Както в цялата страна, така и в София има тенденция за застаряване на населението. Струпването на хора се премества от 20-29 г. към 40-49 г. Това ще се отрази на пазара на труда в бъдеще. Трудоспособното население между 15 и 64 г. е намаляло с 92 000 души за десетилетие. Това се отразява и на икономиката, тъй като трябва да се прави повече добавена стойност с по-малко хора.

През 2021 г. има нови жители на града - 30 000 души, но други 22 000 са го напуснали. Заради пандемията много хора се преместиха от големите градове в периферията. За София миграцията е към Елин Пелин, Божурище и Костинброд. Почти половината от заселилите се хора в София са били под 29 г. Едни от основните причини са по-доброто образование и по-добрите заплати.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на работници - 58 хил. от други населени места. Това са около 8% от всички работещи в столицата.

В София безработицата остава рекордно ниска - 1,8%. Освен това делът на трайно безработните е много по-малък в сравнение с не толкова добре развитите икономически райони. 57% от населението между 25 и 64 г. пък са висшисти.

Столичната икономика бързо преодолява последиците от пандемията и задържа тенденцията за прилив на население, привличане на таланти и работна сила от цялата страна с много по-добрите възможности за образование и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната. За период от три години (2017-2020) БВП на човек от населението в София отчита ръст от близо 26%.

Икономиката ѝ продължава да расте с по-големи темпове от средните за страната. На столицата се падат близо 43% от БВП на България за 2021 г. (последните официални данни са за тази година - б.а.) Създаденият в София БВП през 2021 г. надхвърля 59 млрд. лв. Той е над 5 пъти по-голям от този на Пловдив и 7 пъти от Варна.

Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос. Произведената продукция от предприятията в София е за 81 млрд. лв.

Към момента добавената стойност в търговията остава най-висока - 8,5 млрд. лева. На второ място е IT секторът с 8,3 млрд. Прогнозата е в следващите години дигиталните индустрии да изпреварят търговията по този показател. Предприятията от IT сектора в София дават 88% от добавената стойност в национален мащаб. В сферата на професионалните и административни услуги, в които влиза и аутсорсингът, този дял е 70%.

Строителството е на трето място в столичната икономика с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби - около 25%.

Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София.

Продължава тенденцията към централизация в столицата на все по-голяма част от износа - за годината са импортирани стоки и услуги за 42 млрд. лв. при общ износ за 103 млрд. лв. в страната.

Половината от чуждите инвестиции също са в София, като тя е успяла да привлече 14,7 млрд. лв. от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението,чуждите капитали в София достигат 11,2 хил. евро на човек от населението а фона на 4,1 хил. евро средно за страната.

И докато преди години основната причина за привличането на чужди инвестиции бяха ниските заплати, то вече не е така. Сега София изпреварва конкурентите си, приближавайки 1000 евро нетна заплата, показват данните на Numbeo. Това е почти със 100 евро повече от Букурещ и над два пъти над Скопие. Така столицата ни става все по-привлекателна за висококвалифицирани работници, които търсят по-висок стандарт на живот.

За ток, вода, отопление и отпадъци в Софиясе плащат 128 евро, в Солун е два пъти повече. Наемът на едностаен апартамент извън центъра на София пък се движи около 324 евро, докато в Белград, Букурещ и Солун той е по-висок, а само в Скопие е по-нисък - 194 евро.

“Ако погледнем към общия индекс на потребителските цени в Numbeo, цената на живот в София е с 20% по-ниска от тази в Солун, но вече изпреварват тези в Скопие също с 1/5”, пише още в доклада на ИПИ.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/sofia/2023/09/15/srednostatisticheskiiat-sofiianec-mejdu-35-i-49-g-it-sys-zaplata-2600-leva.582932
 


В категории: Животът


2
Коментара по темата
2.
Аз Кочо
18.09.2023 16:44:30
0
0
Хехехе, всеки трети бил ит, ма що не се гръмнете, найстина.
1.
Изтрещяхте ло?
16.09.2023 20:12:46
3
3
Всеки трети в София бил IT със заплата от 2600лв? Що не се гръмнете? 2600 получава начинаещ IT, без един ден стаж по специалността си и то за не повече от 3 месеца. След това заплатата му започва да катери Еверест. 2600 получават зам. управители в средни хранителни магазини в София. Че тя средната нетна заплата за София сигурно е толкова
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори