×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Без много шум: Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Божков


Без много шум: Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Божков
Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са
Тема в развитие
виж още
скрий
26 Август 2023, Събота, 10:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са, срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства.

Прокуратурата е прекратила едно от делата, водени срещу бизнесмена Васил Божков. Става дума за разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Това каза за "Сега" Георги Гатев, един от адвокатите на завърналия се вчера след 3 години в Дубай Божков. Постановлението е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г. Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства - т.нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на 4 убийства, трето дело, свързано с антиките му и това за престъплението срещу републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че "събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Точно по това разследване са направени записи на Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор тогава Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група, или друго. Те подробно разясняват що е то опит за държавен преврат, бунт, въстание. И след това сочат, че нито едно от тях не е доказано по безспорен и категоричен начин. "Действително от доказателства по делото се установяват съществували към изследвания период големи групи от хора, които са били обединени от политически цели, а именно оставка на правителството и провеждане на нови избори съгласно действащия конституционен ред", пишат прокурорите и допълват, че въпросните групи не са целели насилствена смяна на властта.

За престъпната група прокурори, казано накратко, пишат, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави престъпна група. По делото няма и свидетелски показания за такава група.

След като Божков вчера кацна в България и беше задържан, са му предявени обвинения по 2 от останалите му дела. Предявяването на обвиненията по третото дело ще се случи тепърва, защото процедурата по първите две е приключила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа.

Днес прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд искането си за постоянното задържане на Божков. Така че края на деня съдът ще се произнесе по него. Последната дума ще има Софийският апелативен съд.


В категории: Темида


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
8
Коментара по темата
8.
ХХ
26.08.2023 20:28:26
1
2
Лапам на прокурори до Старата поща.
7.
ujs
26.08.2023 16:35:29
0
0
ei tfa debelo chenge go ima na sumati zapisi kak bie mirno protestirashtite v policeiskiq bus v sofiq
6.
XX
26.08.2023 11:50:41
4
11
Браво! Истинско европейско решение - сключваш сделка и си плащаш. Ще си неосъден и чист.
5.
Латиноамерикански танци
26.08.2023 11:13:00
6
4
Не направи нищо срещу Кирчовците, не потърси сметка за метежа на 2 Септември, не разгони руските мекерета при Радю Продажника...едно хубаво нещо направи Гешев, че подкара Пеликаните на прехода и там греда. 1 напред, 2 назад
4.
95 leva pensia
26.08.2023 11:06:16
3
1
Na radoi ralin mu sa smqha 6rot sa tyrci govore6ti bg peae6tij sa na komunisti ot bkp
3.
Възмутен
26.08.2023 11:04:43
0
16
Прост народ . Тези който го крадът и съсипват си правят каквото искат ,а народа спи .Прав е бил Радой Ралин !
2.
Бургас
26.08.2023 10:54:01
21
4
ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СПРЕ ОТ СЛУЖЕБНИ И ДРУГИ АВТОМОБИЛИ. НАПРАВЕТЕ СИНЯ ЗОНА СПЕШНО. ВЗЕМЕТЕ ПОД ВНИМАНИЕ ЖИВУЩИТЕ ОТ УЛИЦА Г. С. РАКОВСКИ ДО УЛИЦА САН СТЕФАНО!!! ТОЗИ РАЙОН НЯМА СИНЯ ЗОНА И Е ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕТО!!!
1.
Ozne
26.08.2023 10:41:18
1
10
Da go mobilizirat da gasi pojarite
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Върховният административен съд с извънредно решение, няма да касира изборите в Бургас Жалбите на Средна европейска класа и кандидат-съветника Бисер Русимов са отхвърлени Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон Сгащиха посред бял бургазлия зад волана с пико и метадон 41-годишният шофьор е дал положителна проба за наркотични вещества Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Приеха отчета и бюджета на Асоциацията по ВиК-Бургас Променя се начинът на изработване на годишните инвестиционни програми на ВиК дружеството по общини Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Само няколко съставки и е готова най-вкусната вечеря с картофи Направете тези картофи по селски с бекон, за да впечатлите всички 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса 5 начина, по които изкуството помага за облекчаване на стреса Ето как да използвате различните форми на изкуството, за да се отървете от стреса и напрежението Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Ясновидката на Берлускони потъна в скръб, загуби много близък човек Починала е сестрата на Теодороа Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Интегрирането на малцинствата е спасението на туризма, този модел успя в САЩ Търсим неквалифицирани кадри от Южна Азия, за да спасим сезона, а 5 месеца им оправяме документите Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин...
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори