×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всеки шофьор трябва да прочете тази новина, за да знае защо поскъпва гражданската отговорност


17 Юли 2023, Понеделник, 16:00 ч.
Автор: Флагман

Причината е зелената карта 

Застрахователната система „Зелена карта“ може да оскъпи „Гражданска отговорност“ и да улесни редица измами с цел източване на средства с фалшиви полици. За това алармираха от бранша, след като правителството наскоро одобри проекта на Закон за допълнение на Кодекса за застраховането. Новост е включването на чл. 506а в частта „Уреждане на отношенията между застрахователя по имуществена застраховка на увреденото лице и Гаранционния фонд".

Според него „българските застрахователи са задължени автоматично и безусловно да правят преводи към претенции по настъпили събития, свързани с пътнотранспортни произшествия на коли, които са застраховани от български застрахователи и движещи се извън територията на Република България“.

Според вносителя - Министерски съвет, целта на промените е засилване на регулаторната рамка по отношение на изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и на застрахователите във връзка с функционирането на системата „Зелена карта“ в страната ни. Истината е, че България е била под мониторинг поради констатиран проблем от 2018 г., а правото ни на глас - суспендирано.

Международната автомобилна застраховка "Зелена карта" осигурява покритие на "Гражданска отговорност" на българските шофьори зад граница. У нас задължителната застраховка "Гражданска отговорност" покрива отговорността на шофьорите за вреди, причинени на територията на всичките 48 държави, членуващи в "Зелена карта". Заедно с полицата се издава сертификат "Зелена карта" без допълнителна такса или друго плащане.

Според застъпниците на промените в Кодекса на застраховането „ще се постигне гарантиране на точно и своевременно изпълнение на задълженията на застрахователите и НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“, съгласно изискванията на вътрешните правила на Съвета на бюрата. Създава се и правна възможност за предприемане на надзорни действия от страна на Комисията за финансов надзор в случай на неизпълнение на задълженията на застрахователите и на НББАЗ в рамките на системата „Зелена карта“. Отстраняването на установените проблеми при функционирането на системата „Зелена карта“ в България е един от елементите на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), който налага промени в нормативната уредба“, пишат в мотивите си от Министерския съвет за приемане на Законопроекта за допълнение на Кодекса за застраховането. Същият бе внесен от Министерския съвет на 12 декември 2022 г.

Законопроектът предизвика гневни дебати в пленарна зала между първо и второ четене през януари т. г., видно от стенограмата на парламента. Депутатът от "Възраждане" Климент Шопов се обяви против приемането и попита „с какво той ще допринесе за финансовата стабилност на българските застрахователи“. Колегата му Борис Аладжов също остро критикува промените и коментира следното:

Предложеният законопроект предвижда единствено създаване на гаранция за изпълнението на задълженията на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи за плащания по предвидени искания от други национални бюра без оглед и възможност за оспорване основателността и реалността на предявената претенция, без изискване на предоставяне на каквито и да било доказателства за извършване на реално плащане за претендираната щета към увреденото лице от страна на кореспондента, като банково извлечение за плащане, каквото изискване има по вътрешните правила на Съвета на бюрата и специалните указания към тях от 2021 г. На практика ще се приложи механизмът "първо плащаш, после оспорваш".

Предвидената практика ще въвлече Националното бюро на българските автомобилни застрахователи в безконтролни плащания, които без финансов аргумент ще са задължени да финансират краен субект, който може да се окаже друг, а не увреденото лице, което пряко противоречи на законодателството, прието срещу изпирането на пари. Подобна законодателна практика не се прилага в нито една друга страна - членка на Международното споразумение „Зелена карта“. Приемането на законопроекта в този му вид ще даде основание на българските автомобилни застрахователи да повишат премията по този вид застраховки. Това ще постави в дискриминационно и неконкурентоспособно положение Българското национално бюро спрямо останалите национални бюра - и не на последно място - ще даде възможност за извършване на застрахователни измами от страна на останалите национални бюра.

Пловдивчанката Лилия Недева, бивш депутат от "Български възход", бе категорична пред "Марица", че „така предложеният от Министерството на финансите нов чл. 506а узаконява единствено измамите от чуждестранни физически и юридически лица и изтичането на национален ресурс. Единствено в България новият чл. 506а само неминуемо ще се отрази на крайния платец - потребителя на застрахователни услуги. В България има повече от 3,5 милиона автомобили, които плащат своята задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, и ефектът от приемането на тази норма би довел до драстично увеличаване на цената за тези повече от 3,5 милиона автомобили.


В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
5
Коментара по темата
5.
Сергей
18.07.2023 16:50:16
0
7
ТЪПАЦИ ,ПАК ГЛАСУВОЙТЕ ЗА ТИЯ ПЕД@ЛИ!!!
4.
Nik
18.07.2023 16:47:34
0
4
ГАДНИ МРЪСНИ МУТРИ!!!
3.
СА 7200 ХХ
18.07.2023 13:54:55
0
3
Ако цената на гражданската надвиши 350 лв. за възрастен човек, нема и да я плащам повече. И без тва си карам колата само до село и обратно, така че ше ме фанат за х*я.
2.
Сандо
17.07.2023 17:05:42
2
8
Аз нища зелена карта нито зелена зона-що да плащам кат карам само до село и обратно
1.
Дрон
17.07.2023 16:50:58
1
10
Тези от ППДБ задминаха Миглена Кунева в свалянето на гащи пред евробюрократите .
Италианските кантори само чакат да влезе в сила тази поправка и ни почват . Първо плащаш , ама после като се окаже , че съответния автомобил даже не е напускал България , ще има да гониш Михаля да ти възстановят изплатеното вече обезщетение . Питайте поляци и румънци , тази схема бръмчи там и са се видели в чудо да плащат всеки подаден им иск . Тази поправка на КЗ е глупост на квадрат , която наистина ще рефлектира в крайната цена на застраховка "Гражданска отговорност" и ще ощети всеки водач на МПС у нас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори