×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възможно е да има политическа връзка при убийството на Къро


Възможно е да има политическа връзка при убийството на Къро
Не знам дали Къро е бил в схема с кокаин в ЮАР, но убийството на четирима човека изисква сериозна организация, смята Тихомир Безлов
Тема в развитие
Таки бил във война с Къро, а преди убийството в ЮАР Гешев свалил обвинението срещу Аманатидис Красимир Каменов-Къро за Гешев: Аз съм се хванал с американците, няма да го оставя тоя Къро убит като президента на Хаити Възможно е да има политическа връзка при убийството на Къро Вижте зеления рай, където е живял Къро, охранявали са го десетки камери Кой е Красимир Каменов-Къро Децата на Къро са живи, били на училище по време на стрелбата Медиите в ЮАР гърмят за убийството на Къро Гешев за убийството на Къро: Казах ви, че се връщаме в мутренските години В кървавата баня в Кейптаун е убито едно от децата на Къро и бодигарда му Извънредно! Убиха Къро и жена му в ЮАР Къро вече се издирва с червена бюлетина от Интерпол Иван Гешев: Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата Скандалните разговори на Къро, в които обсъжда отстраняване на главния прокурор Прокуратурата пусна тайни записи с гласа на Къро за Бойко, Гешев, Кирчо и Асенчо, Бобока, ПП и ДБ...
виж още
скрий
25 Май 2023, Четвъртък, 17:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Но можем само да спекулираме, защото нямаме независимо разследване, на което да вярваме, казва анализаторът

Тихомир Безлов е криминолог и дългогодишен изследовател на организираната престъпност и корупцията в България. Старши анализатор в Програма „Сигурност“ към Центъра за изследване на демокрацията. Потърсихме го за коментар по повод убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР.

- Г-н Безлов, колко голям играч беше Красимир Каменов-Къро в подземния свят?

- След годините, когато е в силова бригада, и след смъртта на Георги Илиев през 2005 г., той и Таки на практика се превръщат в основните наследници, като успяват да вземат голяма част от активите на ВИС-2. Това са паркинги в София, плажове преди всичко по Южното Черноморие - като цяло този, да го наречем, рентиерски бизнес. Преди това ВИС-2 са доста активни на пазара на наркотици. Другата им основна линия е контрабандата – китайското карго, турското карго. И покрай това още в края на 90-те години завземат „Илиянци“, контролират и „Капитан Андреево“ и то дълго след това – бих казал до скандала с Ами (Размиг Чакърян).

- Т.е. той е бил сериозен играч, включително последните години?

- В момента, в който той е принуден да напусне страната, губи влияние. Тукашните наследници постепенно успяват да го маргинализират. Историята на убийството на Любо Полицая миналата година е свързана точно с това. Смята се, че той поръчва убийството му, защото е изместен от, в случая, бизнеса с цигари. Т.е. той се опитва да нанесе щета на Ами, защото смята, че цигарите са болезнено място – говоря за фабриката в Ботевград.

- А имал ли е политически протекции последните години?

- Самият факт, че не е в България, означава, че практически е бил изтласкан. Той заедно с Таки напускат страната преди десетина години покрай различни обвинения, които са им повдигнати (или които е имало опасност да им бъдат повдигнати).

- Подобно убийство на българин в ЮАР май не се е случвало много години.

- Аз поне не се сещам за убийство на българин в ЮАР. Знам, че има много хора от криминалния контингент в ЮАР. Южноафрикански криминолози коментираха, че българите и сърбите имат влияние там – т.е. те си имат нещо като периметър. През 2021 г. имаше случай с българи и рибарски кораб, заловен с кокаин. Те получиха много големи присъди. Това показва, че някои канали, свързани с южноафрикански кокаин към Европа, може би се използват от българи в ЮАР. А дали Къро е бил част от това – не знам, но все пак такова убийство на четирима човека, доколкото разбираме, е сериозно нещо за организиране. Друг е въпросът, че ЮАР е страна с много високи нива на престъпност и подобни застреляни хора има в огромно количество. В последните години те са в много тежка криминална ситуация.

- Дали е възможно това убийство да се дължи на конфликта между висши политици и главния прокурор Иван Гешев у нас?

- Ами веднага можем да направим връзката как преди два месеца главният прокурор обяви пред медиите за готвен заговор срещу него. И взривът при Ярема (на 1 май срещу Гешев) се свързваше с това. Но самото ниво на осъществяване на този взрив предизвика много присмех, както си спомняме. В този смисъл, възможно е да има някакви криминални и политически връзки. Главният прокурор Иван Гешев направи връзка между Цветан Василев, Къро и още три-четири лица (на пресконференция преди два месеца). Но сега само можем да спекулираме, защото, за съжаление, ние нямаме независимо разследване, на което да вярваме.

- А днес по повод убийството на Къро главният прокурор каза, че е предупредил още преди време, че се връщат мутренските години. Има ли основание?

- От години следя темата с организираната престъпност и наблюдавам, че периодично, като станат две престъпления, някой казва, че се връщат мутренските години. Така е сигурно от началото на века. Аз съм леко скептик, защото последното подобно убийство, свързано с криминалния свят, беше точно на Любо Полицая преди една година. Горе-долу ако сравним със средата на периода 2001 – 2010 г., тогава годишно имаше по двайсетина такива криминални убийства (не битови). Сега имаме по едно. Показателно е и че убийството се случва не в България, а в ЮАР. Така че аз съм скептик, че може да имаме престъпност като през 90-те години. Най-малкото контингентът го няма вече – остаря. Примерно, кражбите на автомобили сега са по 1500 на година, а по онова време само регистрираните случаи бяха по 20 000. Крадците сега са в Западна Европа – там е големият пазар и от там се изнася за Африка. Между другото, там има много такива варианти на европейска престъпност, която комуникира с Африка и съответно има българи, които са в тези мрежи. Така е и при кокаина, и при кражбите на автомобили, и при незаконните цигари.

 


В категории: Крими , Политика


5
Коментара по темата
5.
Az
25.05.2023 22:56:33
1
4
Мисля че става дума за дрога.Те си имат едун като тоз боклук който отговаря стоката да стигне и ако не сригне той трябва да възстанови парите и ако не го направи му пращат тез и това е.Бяма бг тук.Става вероятно дума за милиони
4.
У
25.05.2023 19:15:16
2
13
Гешев беше в Америка беше в Израел дали случайно а ,Бахти държавата чисти всичко
3.
Душко Добродушко
25.05.2023 18:53:53
0
22
Разбира се, че има. Даже имам съмнение за едно име
2.
Ангел пазител
25.05.2023 18:29:24
2
20
Цял живот да си престъпник,тежест на обществото,накрая да умреш и да повлечеш със себе си и невинни хора,безмислено съществуване и растеж духовно никакъв,примера на мутрите от 90+години!
1.
Бургас-Каблешково
25.05.2023 18:06:09
3
27
АПИ да се самосезира и да отговори кой подлага българския народ на изтребление чрез безстопанствено отношение и неподдържана пътна инфраструктура? Кой краде милиардите от данъци, винетки, акцизите на горивата?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори