×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната на Общините срещу националните курорти съсипва целия ни туристически продукт


Войната на Общините срещу националните курорти съсипва целия ни туристически продукт
Изглед от Слънчев бряг, където търговските обекти са поставени върху частна земя на крайбрежната алея
20 Май 2023, Събота, 12:43 ч.
Автор: Николина АНГЕЛКОВА*

3 години вече не се приема наредбата след промените в законодателството, което слагаше ред кой какви права има в Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена

 Като всеки един нерешен навреме проблем конфликтите между общини и национални курорти се задълбочават. Кризата е дългогодишна, интензитетът ѝ се променя, но не се губи.

Заварих я още през 2014 г., когато с малък екип от експерти създавахме министерство на туризма като отделна администрация, заредени с големи очаквания да решим над 30-годишни проблеми. Конфликти още в началото имаше в община Несебър и Слънчев бряг. Най-големият ни курортен комплекс и управата му, както и общината страдаха от липсата на ясен регламент за статута на националните ни курорти и от размитите граници кой носи отговорност за дейностите на територията им.

Всеки за себе си смяташе, че е прав, институциите вдигаха рамене, а всъщност никой не беше щастлив.

 Резултатът бе лош имидж на летния ни туризъм

 От тази патова ситуация страдаха хотелиери и целият туристически продукт, а ресорните институции охотно не поставяха казуса с този “горещ картоф” в дневния си ред.

Част от решението дойде с промени в Закона за устройство на територията, с които регламентирахме една от конфликтните дейности - поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на националните курорти да се разрешава от главния архитект на конкретната община въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма. Главният архитект е длъжен да издаде разрешението за поставянето при одобрена от министъра схема и законът не поставя изискване за последващ контрол. (За справка: ЗУТ, ЗУЧК, съдебни решения на Върховния административен съд).

За да приложим този закон обаче, бяха необходими  много време,  регионални битки  и  баланс в конфликти. Апропо тези три изброени фактора и до днес пречат на развитието на българския туризъм, защото съпътстват всяко едно действие или решение от администрацията, която се явява буфер на интересите в сектора.

 Тежестта обаче на личните интереси не може да се допуска да бъде по-голяма от крайната национална цел – достойно място на България на световната туристическа карта и водеща дестинация 4 сезона в Европа.

 Докъде стига дългата ръка на държавата и възможността на институциите да взаимодействат? До частната собственост. Сергии, павилиони, бараки, етажерки - чу̀вали сме и далеч по-нелицеприятни определения от тези, които, според част от мненията, водят до лош облик на морските ни курорти.

Когато обаче подобни обекти са поставени в частна собственост, т.е. закупена по време на приватизация от даден юридически субект, държавата няма как да предяви изисквания за облика им.

Въпреки този неоспорим факт за неприкосновеността на частната собственост през 2019 г. преди летния сезон в Слънчев бряг се опитахме да наложим общ изглед на търговските обекти, поставени върху частна земя на крайбрежната алея.

Представихме концепция за обща визия. Някои от собствениците подкрепиха тази идея, реализираха я и днес видът на алеята е доста различен в сравнение с миналото. Несъгласието от стотици други собственици обаче не може да бъде преодоляно и до днес. Дотук с добрите намерения от държавата.

 Общини срещу курорти - епизод пореден виждаме и тази година

 Конфликтът между община Варна и собственика на Златни пясъци е предизвикан от липсата на ясен регламент за статута на националните курорти след приватизацията и вследствие на неправилното прилагане и тълкуване на закона от страна на администрацията.

Голямата болка на Златните (100% частен), Слънчев бряг (мажоритарен собственик е държавата), и Св. св. Константин и Елена (100% частен) и Албена (100% частен) е една – че те са най-големите донори за общините, към които принадлежат, като приходи от данъци и такси, а инвестиции не се връщат обратно в тях. Общините, от друга страна, не могат да налагат своя политика по редица въпроси върху тези курорти, включително и за изгледа им, заради собствеността.

Затворен кръг. Изходът е в единно прилагане на законодателството за националните курорти. Времето на мандата ми в третия кабинет “Борисов” стигна до приемане на текст в Закона за туризма, който регламентира статута на националните курорти и слага ред. Три години по-късно обаче няма приета и приложена наредба, която да регламентира в детайли отношенията на територията им. Всички са длъжни да спазват закона и да бранят имиджа на българския туризъм. Най-лесно е да се руши. Става за миг, но е нелицеприятно и работещите в сектора не го заслужават.

 Развитието на българския туризъм трябва да бъде национална цел. Правилната посока е въпрос на отдаденост на каузата и далновидност във вземането на решения. Създавайки си сами негативен имидж, само улесняваме силната международна конкуренция и губи българският туризъм.

*Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2017) и (2017-2020).


В категории: Несебър


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори