×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Научна конференция събра изтъкнати учени в Ахтопол за 19-ти път


Научна конференция събра изтъкнати учени в Ахтопол за 19-ти път
Инж. Петър Кънев събира за поредна година интелектуалния кръг на "Черноморска Странджа"
13 Май 2023, Събота, 18:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки и видео: Авторът

За поредна година сдружението с помощта на „Демакс", успяваме да организира научна конференция 

Историци, археолози и изявени изследователи от различни области на знанието участваха в деветнадесетата кръгла маса на тема: "Светилища, религии, църкви и манастири в Черноморска Странджа", която се проведе в Ахтопол. Организатори на научния форум са сдружение „Черноморска Странджа“ и фирма „Демакс“.

В началото на конференцията домакинът инж. Петър Кънев благодари на всички гости и участници за сериозния труд, който полагат, за да опазят и изследват културно-историческото наследство.

19-ото издание на форума на "Черноморска Странджа" започна с голяма новина

"Събираме се за деветнадесети път. По време на пандемията пропуснахме две години. Сега ще наваксаме. От мое име и от името на колегата Марин Несторов, добре дошли!“, приветства лекторите и гостите инж. Петър Кънев.

„За поредна година сдружение „Черноморска Странджа“ с помощта на „Демкас“, успяваме да организираме научна конференция в Ахтопол. Темите и този път са изключително интересни. Годината е знакова за всички нас, защото неотдавна компанията ни навърши 30 години. Малко са фирмите, които са успели в този дълъг период, свързан с големи турбуленции, да оцелеят и да се развиват успешно. Ние успяхме! Желая Ви здраве!“ , каза още инж. Кънев.  

Откриването започна с водосвет, отслужен от агатополски епископ Иеротей, викарий на Сливенската митрополия.

Председателят на "Черноморска Странджа" инж. Петър Кънев и проф. Иван Илчев, ръководител на Центъра за научни върхови постижения парафираха споразумение за сътрудничество

Водещи на срещата бяха председателят на Научния съвет на Сдружението д-р Атанас Орачев и проф. Диляна Ботева от СУ „Св. Климент Охридски“.

Лектори бяха изтъкнати български учени.

По време на събитието инж. Петър Кънев и проф. Иван Илчев, ръководител на центъра за върхови научни постижения „Наследство БГ“ подписаха споразумение за сътрудничество. Проф. Илчев поясни, че "Черноморска Странджа" и оглавявания от него център заедно ще разработят европейски проект с румънски партньори и ще изследват важни за науката обекти.

По време на форума Епископ Йеротей Агатаполски изнесе доклад на тема „Църкви и манастири в Странджа: минало, настояще, бъдеще“ .

Д-р Атанас Орачев говори  за „Османското“ Черно море, крайбрежните странджански манастири и пиратството на запорожките казаци през XVII век. Доц. д-р Милена Петкова (СУ „Св. Климент Охридски“) запозна присъстващите с османските печати от фонда на ОК „История на котвата“ в Ахтопол. Проф. дин Светлозар Елдъров (Институт за балканистика с Център по тракология) говори за българския монах Пантелеймон, неговото учение и манастирите му в Одринска Тракия през третата четвърт на ХІХ век.

Викарият на Сливенската митрополия Иеротей Агатополски изнесе интересен доклад за църквите и манастирите в Странджа

Проф. дин Диляна Ботева представи презентация на тема: „Латинска благословия или Сабазиев жест? Какво, как и защо?". Татяна Байкушева (РИМ-Бургас) разказа за античните бронзови статуетки на Тракийския Херос от фонда на Регионален исторически музей – Бургас.

Нели Симеонова и д-р Атанас Орачев бяха подготвили доклад на тема: „Алтарът от Каябашкия скален комплекс и „Раждането“ на богове и герои в Тракия“, а Светослава Рудолф и Пламен Вукадинов представиха своя проект „Филми за потънали  кораби в странджанския шелф“.  

Срещата завърши с лекцията на доц. д-р Бони Петрунова (НИМ-София): „Представяне на витрина с нови находки от църквата на манастира Св. Йоан Предтеча (в ОК „История на котвата“)“.

Гости на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Илчев – член - кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, нумизматът проф.

Иля Прокопов, дипломатът Пламен Грозданов, д-р Стефан Пейков, Стоян Райчевски, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, кметът на Ахтопол Станислав Димитров, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

След приключването на научната част от форума участниците посетиха музея „История на котвата“, където се запознаха с най- новите постъпления, произхождащи от църквата на манастира Св. Йоан Предтеча в Ахтопол.

Дипломатът Пламен Грозданов бе гост на конференцията 
Проф. дин Светлозар Елдъров представи доклад на тема: "Българският монах Пантелеймон, неговото учение и манастирите му в Одринска Тракия (третата четвърт на ХІХ век)"
Проф. дин Диляна Ботева от СУ „Св. Климент Охридски“ представи: „Латинска благословия или Сабазиев жест? Какво, как и защо?"
Бившите областни управители Стойко Танков (вляво) и Вълчо Чолаков (вдясно) бяха гости на научния форум
Татяна Байкушева (РИМ-Бургас) изнесе доклад на тема: "Антични бронзови статуетки на Тракийския Херос в Регионален исторически музей – Бургас"

 




В категории: Царево , Политика


България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори