×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всичко трябва да е умерено, за да сме щастливи и дълголетни, съветва д-р Лидия Стефанова преди празниците


Всичко трябва да е умерено, за да сме щастливи и дълголетни, съветва д-р Лидия Стефанова преди празниците
Административният директор на болница „Сърце и Мозък“ в Бургас разкрива интересни факти за продължителността на живота
14 Април 2023, Петък, 09:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Отделянето на голям финансов ресурс за здравеопазване има огромен принос за дълголетието на нацията

Болниците „Сърце и Мозък“ в Бургас и Плевен и Българският Кардиологичен Институт (БКИ: 7 болници и 15 медицински центъра) се утвърдиха като национални лидери по качество в медицината и като източник на полезна медицинска и здравна информация в България и зад граница. В очакване на Великденските празници д-р Лидия Стефанова споделя полезни съвети с нашите читатели и милионите пациенти на БКИ.

Ето какви интересни факти разкри административният директор на високотехнологичната болница „Сърце и Мозък“ в Бургас:

Преди дни световните медии разпространиха препоръките на рекордьора на Гинес за практикуващ медик – д-р Хауърд Тъкър, 100-годишния все още много активен американски невролог, започнал своята медицинска практика през 1947 г.

През 1922 г., когато той е роден, продължителността на живота в САЩ е била 58 г. за мъжете и 61 г. за жените. Днес при 19% от БВП за здравеопазване тя е 73 г. за мъжете и 79 г. за жените. В България при 7% от БВП за здравеопазване продължителността е 70 г. за мъжете и 77 г. за жените (по данни на Европейската комисия за 2020 г.,  българските жени са имали най-кратката очаквана продължителност на живота сред жените в ЕС). За сравнение, във Франция, световният лидер, при 12% от БВП за здравеопазване продължителността на живота е 79 г. за мъжете и 85 г. за жените. Лесно се вижда, че отделянето на голям финансов ресурс за здравеопазване има огромен принос за продължителността на живота, но също става ясно и е доказано, че не само парите и обществените фондове диктуват резултатите. Същото е вярно и за нивото на индекса на щастието, където много други фактори като лесен достъп до адекватна медицинска помощ, чиста природна среда, здравословно хранене и относителна близост в доходите на отделните домакинства в общността играят важна роля.

За щастливо дълголетие поддържането на здравословен начин на живот включва редовно провеждане на множество профилактични прегледи и неотложни леки и по-сериозни, по възможност щадящи, интервенции след компетентни консултации с лекар специалист и съвременна диагностика. Менталното здраве също е от решаващо значение и затова физическите и умствени активности трябва да се дозират правилно и всекидневно. За да сме щастливи и дълголетни, не трябва да допускаме да живеем с продължителна физическа и психична болка!

Българският народ генетично е дълголетен и ако се справим с рекордната детска смъртност, ще започнем да преодоляваме демографската криза. Затова с помощта на нашите екипи –  разбира се при разнообразие на мнения – накратко подредих няколко приоритета за здравословния начин на живот и постигане на дълголетие:

1)    Никакво пушене: чистият въздух е от огромна полза за нашето здраве, а пушенето на тютюн във всички форми и разновидности е доказан рисков фактор за развитието на редица онкологични, пулмонални и респираторни заболявания, както и инсулт, периферна и/или коронарна артериална болест и други сърдечносъдови заболявания.

2)    Всекидневно движение: 15-20 минути разходка на чист въздух всеки ден може да намали с 25% риска от преждевременна смърт, разбира се повече движение без да се прекалява ще е още по-добре особено докато слушате любимата си музика или разговаряте с приятел.

3)    Забравете пълното пенсиониране: намерете професионално занимание или хоби, което страстно да ви държи активни според професията, интересите и възможностите ви. Д-р Тъкър от Кливланд, щата Охайо, на 100 години, все още работи с пациенти и през целия период на пандемията е преглеждал по 5-6 дни в седмицата. Сега дори обучава специализанти. Медицината е изключително приложна професия, затова ние в БКИ насърчаваме и подпомагаме с всички сили опитни колеги лекари и медицински сестри, в пенсионна възраст, да пътуват по два дни в седмицата до малки и отдалечени населени места, за да преглеждат пациенти, които нямат редовен достъп до специалисти или  доболнична помощ. Пълното професионално деактивиране – доказано – води до ментален упадък и бърза загуба на желание за живот.

4)    Всичко умерено: трябва да се стремим да живеем пълноценен живот на всяка възраст, хранейки се здравословно, а за това се изписа много през последните години. Единствената разнопосочност на мненията в екипите на БКИ е „Къде е мярката на умереност?“ – една или две чаши вино, а може ли три с агнешкото на Великден в семейния уют? Или колко много други приятни неща в правилната доза можем да си позволим без да прекаляваме? Изключенията по празниците също трябва да се дозират и да останат наистина изключения. Особено важно е положителното и насърчително отношение без негативизъм, злоба или завист – в семейството, в квартала и на работното място.

5)    Намиране на разбиране, получаване на признание и уважение: това са най-важните фактори, за да се чувстваме щастливи. Във всяко общуване те носят щастие – търсете ги за себе си и предавайте нататък. Любовният трепет е незаменим фактор за дълголетие. Приятелството и интимността трябва да се поддържат – те не са нещо абстрактно или дадено веднъж завинаги, даже и когато са скрепени с брачен договор. Процъфтяването на социалните медии е доказателство за масово търсене на щастие, но дигиталното общуване често изкривява реалността. Например, не се лекувайте по съвети от реклами и „свободно споделяне“ – изобилието от медицинска дезинформация е голяма заплаха. Може, разбира се, да обсъдите със своя лекар прочетеното и да последвате неговия професионален съвет. Приемайте лекарствата, предписани по рецепта, при точно спазване на назначения от вашия лекар режим и не се подвеждайте да купувате скъпи, често безполезни, хранителни добавки.                                                                

Хубави Великденски празници!


В категории: Здраве


България Всички новини
Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори