×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Избухна война на телекомите, Йетел поиска да забранят на Спас Русев да купи "Булсатком"


Избухна война на телекомите, Йетел поиска да забранят на Спас Русев да купи "Булсатком"
Съмненията и скандалите тръгнаха още миналата година, когато се заговори, че бизнесменът Спас Русев купува "Булсатком" с пари от "Виваком"
07 Март 2023, Вторник, 14:45 ч.
Автор: Флагман

"Виваком", Спас Русев и люксембургски офшорки участват в придобиването на активите на най-големия тв доставчик у нас

На телекомуникационния ни пазар се разгаря бизнес война. Yettel България съобщи във вторник, че прави опит да блокира сделката за "Булсатком". Компанията вече е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане да се забрани на дружество на бизнесмена Спас Русев да придобие ключовите активи на "Булсатком" - електронната му съобщителна мрежа, включваща мобилни кули и фиксирана оптична мрежа, пише вестник Сега.

Русев е бивш мажоритарен собственик на "Виваком", а "Бyлcaтĸoм" e нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ нa плaтeнa тeлeвизия в Бългapия c вoдeщa пoзиция в caтeлитнaтa тeлeвизия c oĸoлo 650 000 aбoнaтa. Πo дaнни oт Koмиcиятa зa peгyлиpaнe нa cъoбщeниятa за за 2021 г. компанията дъpжи 33,9% oт aбoнaтитe и 35,8% oт пpиxoдитe.

Съмненията и скандалите тръгнаха още миналата година, когато се заговори, че бизнесменът Спас Русев купува "Булсатком" с пари от "Виваком". Формалният кандидат-купувач е "Вива корпорейт България" - дъщерно дружество на люксембургската офшорка Viva Corporate,, свързана с Русев.  А парите за евентуалната покупка на "Булсатком" се оказаха заем за Viva Corporate от собственика на "Виваком" United Group  (самата United Groupс е собственост на "Словения Броудбанд също със седалище  Люксембург). 

В КЗК от края на миналата година тече проверка по сигнали на "Йетел" и А1 , която трябва да установи дали сделката би застрашила нормалната конкуренция. Тогава комисията обясни, че "пpeдвид пocтъпилaтa инфopмaция и дoĸaзaтeлcтвa мoжe дa ce нaпpaви oбocнoвaнo пpeдпoлoжeниe, чe oпepaциятa, в peзyлтaт нa ĸoятo "Bивa Kopпopeйт Бългapия" EOOД пpидoбивa пpяĸo или ĸocвeнo чpeз лицeтo Cпac Pyceв мaжopитapeн дял oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo-мaйĸa нa "Бyлcaтĸoм" EOOД", може да пpeдcтaвлявa нездравословна ĸoнцeнтpaция.  

"Серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да доведе и до отслабване на конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция", мотивират се сега от "Йетел" в искането си КЗК да забрани сделката за "Булсатком".

Малко преди да се насочи към придобиване на "Булсатком", Спас Русев напусна надзорния съвет на "Виваком" и продаде акциите си в телекома (известен и като БТК), на United Group.

От чешката компания инвестиционна група PPF миналата година се оплакаха, че също са имали интерес към активите на "Булсатком", но са били изпреварени от другия кандидат, който е не е изчакал да получи одобрение за сделката от КЗК. 

Проверката

А1 и "Йетел" сезираха КЗК, че има  притеснителни данни около придобиването на "Булсатком". Финансирането на сделката е чрез предоставяне на кредит и последващо прехвърляне на мобилната и оптичната мрежа на „Булсатком“ към дружества от групата на Юнайтед Груп за покриване на заема. Според „Йеттел България“ чрез условията по заема кредиторът вероятно ще разполага с възможност да влияе върху решенията, които касаят дейността на "Булсатком".

А1 също посочва, че като конкурент на пазара на телекомуникационни услуги има пряк интерес този пазар да бъде регулиран по правилата на честната конкуренция и спазване разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), поради което искането е КЗК да извърши оценка за влиянието на сделката върху този пазар.

 


В категории: Бизнес


8
Коментара по темата
8.
Правило
07.03.2023 18:57:49
0
11
Русев е дежурния посредник по сделки
7.
Джо Банана
07.03.2023 17:17:18
0
15
Тези селски схеми вървят само в бананови държави каквато е и нашата. В нормална държава всички от подобни схеми щяха да са по затворите
6.
Samurai
07.03.2023 15:57:51
1
25
Най-добре е на ваучер.Вече на всякаде има интернет.Аз плащам по30лв на месец за сметка ами ако нямам пари да я платя ще ми спрат телефона и уви.Вместо да давам по30лв това ми е водата за цял месец затова тоя месец ми изтича договора и минавам на ваучер.Забравих да кажа на Yettel съм
5.
БАТИНКА
07.03.2023 15:56:10
0
26
До кога ще продължава този монопол с цените на телекомуникационните услуги в България? Най неизгодните условия на най високите цени и само те зарибяват с продукти на изплащане лешоядите мръсни целия този филм който го правят с КЗК е да не вземе да им свали надутите цени като влезе по сериозно на пазара…
4.
me
07.03.2023 15:45:33
1
20
Интересно тоя откъде има кинти да се разиграва като Биг Бос... А ако Виваком купят Булсат-а ще е пълна трагедия. Всеки друг без А1 е по-добре.
3.
12
07.03.2023 15:45:24
1
29
Спас Русев основен крадец в телекомуникациите на България. Банков играч и мошеник. Разказа играта и на ФК Левски.
2.
Хензел и Уетел
07.03.2023 15:25:15
3
14
Що не работи приложението на уетел при връзка с free wifi и Hotspot (wifi sharing ot drug telefon)
Другото е що неможе потребител извън БГ да активира Есим без да посещава офис в бг
?
1.
Българин
07.03.2023 15:07:24
0
48
Всички сте за трепане деееееееба мошениците ви деееееееба......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори