×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекари искат: Таксата за посещение при джипи да е 1% от МРЗ


27 Февруари 2023, Понеделник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Готови са на протести, ако няма решение по въпроса

Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb.

Медиците искат още, НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“, съобщи БНР. Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията.

Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите, коментира педиатър. "Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа", смята детски лекар.

Медици смятат, че много от освободените от такса за заболяване са работещи и не са социално слаби. В гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи.

Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще. Предишният председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев смята, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - вид доплащане, с което да се саморегулира желанието за ползване на услуга, за да не се стига до свръхупотреба.

Според него трябва да има плавно повишаване на таксата, което да стане на няколко стъпки. Според лекари таксата няма за цел да регулира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функция. Медиците отбелязват, че без тези пари заплащането им би било прекалено ниско и не би покрило разходите им. Те напомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали многократно, увеличени са и данъците.

Бивш общопрактикуващ лекар от Златица разказва, че за да оборудваш една практика са необходими минимум 5000 лв. за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.


В категории: Здраве


10
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
10
Коментара по темата
10.
Редактора 23
27.02.2023 16:57:35
0
2
Няма проблем, да я увеличат таксата. Ама да спрат да получават пари за записан пациент. Само за излекуван - каквото са изработили и тогава да видим тая песен ли ще пеят, друга ли. В момента масово взимат пари и за издаването на болничен лист, което е категорично забранено, но е факт. И да си обявят доходите пред обществото. Какво мислите, ще цъфне. Личните лекари прегледали, не прегледали, взимат едни пари. Пациентът, разболял се, не разболял се, плаща едни пари. Алчни нещастници.
9.
справедлив
27.02.2023 15:52:27
3
2
при мръсния социализъм 1-хляб.-26ст бял 36ст преглед при лекар на частно в негов кабинет 1.00 лв сега поздравна каса платено от нея 3.00за вход ипо не знам колко всеки месец да ни е честито справедливост
8.
Възмутен
27.02.2023 15:48:28
0
8
Да бе, щото много работят, здр.каса що не им провери раб.време. Всички "работят" по 3-4 часа , през осталото време сестрата се оправдава че доктора го няма
7.
Бургазлия
27.02.2023 15:43:17
0
8
Дееееееба наглеците им деееееееба ,само направления раздават и то ако има и лекарстватсвата на диспансирсните изписват. По ковида милионери ги направиха ще се избият кой да боцка повече ваксини....
6.
Пешо
27.02.2023 15:39:59
0
6
Да стане 10 лв, но да не ми вземат от здравните осигуровки, когато не ходя на лекар. Аз разбираш ли от 22 години плащам здравни, 2 пъти се разболях, те ще ми искат на 4 места по 8 лева да платя, за да ми измислят диагноза, и отделно да си платя и лекарство на любимата им фирма, за какво плащах последните 22 години здравни осигуровки?
5.
Аз
27.02.2023 15:20:16
0
4
Няма проблем да стане 1%, но тогава дахим спират парите, които получават за записан пациент. Не воже да се цоца от две крави.
4.
айде
27.02.2023 14:16:30
0
7
и една дискусия на пациентите, опс клиентите, абонатите .... онез дето често ги забравяте да ги питате и които им плащат доходите (не заплатите) от солидарност, щото системата била такава. Парите са наши, първо нас да питат!
3.
нека
27.02.2023 14:10:41
0
8
първо да кажат колко е средния месечен доход на личните доктори след приспадане на разходи, в т.ч. и за заплата на сестра примерно, тогава да говорим за дофинансиране. В повечето случаи посещението е за вземане на направления като пациента сам се е ориентирал какво му трябва. Та тук не говорил за никаква докторска намеса, а отпечатване на направление. В други изписване на терапия, дофинансирана от онези дето влизат без изчакване на опашката. Да не говорим за фалшивите здравни досиета дето правят човек по-болен отколкоти си знае. Не! Уважавам труда на медиците, от такова семейство съм, но не и безхаберието, безочието и несъвместимостта с останалата ситуация в страната ни. За децата отново не са прави. Медицинските бележки се заплащат при повечето лекари. Да не говорим, че за едно посещение ни таксуват според услугите които искаме всяка с потребителска такса. Сметката - джипи 8 лв., специалист 8 лв., изследвания - винаги има и доплащане, връщане при джипи 8 лв., лекарства/добавки е там вече ..... - кой има толкова пари да изсипе за един ден? А, ако има и продължение, да не се случва........
2.
!!!
27.02.2023 13:33:26
0
17
Хората няма какво да ядат ,те се чудят какви коли и къщи да си купят и още искат.Може да се увеличи,но с малко съобразно инфлацията..Скоро ми се наложи да отида при личната лекарка и тя казва ,че не съм ходила от 2018 година,но като бройка е получавала за това пари.Как да отидеш,като няма да си посрещнат както трябва или лекуван както трябва.Не са малко и добрите лекари,но жалко ,че всички искат еднакво заплащане.
1.
хх
27.02.2023 13:04:42
2
21
не се наядохте свине ..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори