×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Карнобат промениха правилата за евтините дърва, ще доставят само на реално нуждаещи се


В Карнобат промениха правилата за евтините дърва, ще доставят само на реално нуждаещи се
Кметът Георги Димитров говори пред журналисти след края на днешната сесия, засегна и темата с кандидатурата му за пети мандат
26 Януари 2023, Четвъртък, 18:17 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимки: Авторът

Общината има право да добива по 8 хил.кубика годишно, а през последния сезон е получила заявка за 12 хил.кубика, част от възползвалите се продали дървата на по-висока цена

Нови правила за продажбата на дървесина на преференциални цени приеха днес общинските съветници в Карнобат.

Причината са прекомерно нарасналите заявления и съмнения за злоупотреби от граждани.

Цената на кубик дърва на социална цена за жителите на Карнобат е 60 лева (доплаща се 30 лева за транспорт), докато на свободния пазар са минимум 150 лева.

Оттук нататък заявки ще бъдат изпълнявани само за социално слаби семейства, а не за всеки желаещ.

През този отоплителен сезон има данни, че част от лицата, които са заявили доставка на дърва на преференциална цена като нуждаещи се, са ги препродали. В Общината вече са наясно кои са злоупотребили и са категорични, че ако следващата зима отново подадат заявка, ще бъдат „моментално зачеркнати“.

Правилата днес се приеха единодушно, а освен тази докладна, темата косвено бе засегната и в питане на общински съветник.

На сесията Мирослав Спасов от БСП сигнализира за зачестили кражби в Кликач от местна общност, които буквално опоскали гората около селото. След това продавали дървата за „по 40 лева за каруца“. Той поиска да знае какво е направила общинска администрация, за да се справи с този проблем.

Кметът Георги Димитров отговори, че е сигнализирал полицията, както и Държавното горско стопанство. „Правомощията на общината са ограничени и няма как да пратим Обществен ред срещу хора, които обикновено са агресивни, носят резачки и не желаят да спазват правилата. Не мога да си позволя да рискувам здравето на нашите служители“, категоричен бе Георги Димитров, който се озадачи от въпроса на общинския съветник от БСП, тъй като в края на мандата си така и не е разбрал кои отговорности са вменени на Общината, и съответно кои на други органи. 

След края на днешното заседание кметът Георги Димитров говори пред журналисти, ето и акцентите:

Кметът на Карнобат за проблемите с дървата:

Заявките за доставка на дърва значително се завишиха, защото инфлацията наду цените на енергийните ресурси – пелетите струваха 400 лева преди година, а сега е около 1000 лева, токът също скочи, газа поскъпна два и половина пъти – до 400 лева при 130-140 лева. В същото време дървата за кубик на свободния пазар са 150, а общинските – 60 лева. В един момент те се оказаха най-евтиното гориво.

Проблемът е, че според лесоустройствения план може да сечем до 8 хил.кубика дърва, а на списъците се записаха желаещи да закупят 12 хил.кубика. От държавния горски фонд взехме около 1000, но те са на по-висока цена от нашата. Заради това обсъдихме промяната на наредбата.

Имаше предложение, което според мен не беше разумно – да се откажем от тази дейност и да я прехвърлим на Държавното горско стопанство, но за мен това означаваше абдикиране от проблема. Действително щяхме да имаме по-малко ангажименти, нямаше ние да сме виновни, но ще бъде безотговорно към нашите съграждани.

Общинската гора не би трябвало да бъде само източник на доходи, а да изпълнява и своята социална функция. Общината трябва да се погрижи за най-нуждаещите се. Заради това идеята за правила бе така да ги утвърдим, че да обезпечим детските градини, училищата, болницата, социалните звена, пенсионери и социално слаби.

Тези, които имат по-високи доходи може да си купят дърва на свободния пазар. Смятам, че това е най-правилното решение.

За политическата криза и новия бюджет:

Трудно ни е, защото работим с 1/12 от бюджета. Търсим варианти. Днес например вкарахме като докладна покупката на части за багер, което по принцип е капиталов разход. Така да кажа – гласуваме парче по парче. Решение е, но съвсем временно и не толкова добро, защото ни пречи да планираме по-дългосрочно. Ако чакаме избори и сглобяване на кабинет и приемането на държавен бюджет значи, че тази година е похабена.

За щастие някои от програмите вече се отвориха. Например по Плана за възстановяване и развитие има обявени дати и се прави обследване за енергийна ефективност на сградите. „Човешки ресурси“ отдавна работи и виждате, че проектите вървят, днес гласувахме друг от тях. Очакваме ОП „Региони в растеж“. При нас от стария програмен период предстои да работим по пречиствателната станция за отпадни води, която включва довеждащ колектор, водопроводи и канализация в града.

Обявили сме обществена поръчка и за сепарираща инсталация. Правим го със собствени средства, от тези, които сме събирали по чл.64 на Закона за управление на отпадъците. Ако не я завършим, със сигурност ще я започнем.

Продължаваме работата и по преходните обекти от миналата година – междублоковото пространство, киното, пътя Черково-Сърнево, който е на инженеринг в момента.

Ще се кандидатира ли за кмет:

Георги Димитров е категоричен, че не мисли за избори, а за работа 

Не мисля за избори в момента. Имаме твърде много работа. Задайте този въпрос на кандидатите за кмет.  Аз си върша работа, мандатът ми изтича през октомври 2023 година. Хората ме оценяват по свършеното, а другите – по обещанията.

Екипът ми е разнолик, има представители от всички партии, но това не означава нищо. Не говорим за политика, а работим, защото нашите съграждани имат проблеми, които трябва да се решат. Няма ли различно мнение, няма и развитие.

За срещата на B40:

Срещата протече под мотото – да търсим това, което ни обединява, а не онова, което ни разделя. Обсъждахме няколко акцента върху дейността си – взаимодействие в областта на инфраструктурата, екология, дигитализация и сигурността.

Проблемите са общи. Например в сигурността – Турция, Гърция, България, Северна Македония и отчасти Албания се сблъскват с мигрантската криза.

Най-голямото богатство е, че направихме лични срещи с колегите, защото темите на съвместната ни работа зависят от местните власти. Ако решаваме общи въпроси, не би трябвало всеки „да открива топлата вода“, защото някъде тези проблеми са решени и то много добре. Обменяме добри практики, които са много полезни за всеки един от нас.

B40 e създаден по идея на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, когото имам чест да познавам. Идеята още при учредяването бе да членуват 40 общини от балканските страни, ние бяхме сред първите. Впоследствие се разрасна.

На последната среща присъстваха представители на 75 общини. Запознах се с кмета на Атина г-н Костас Бакоянис – много интересна личност. Неговата майка е първата жена-кмет на Атина, а неговият чичо е Мицотакис. Баща му е убит от левите екстремисти. Потомствен политик. Младо момче, което управлява голям град.

Аспарух Иванов, БСП
Стефан Кенов
Мирослав Спасов, БСП
Групата на ГЕРБ в ОбС Карнобат - Христо Георгиев, Драгомир Вълчев, Антоанета Пенева и Антоанета Стоянова

 




В категории: Карнобат


Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 0
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
България Всички новини
По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил Партньорът ви е доказал, че няма от какво да се притеснявате, когато не сте заедно. Установили сте дълбоко доверие помежду си 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят 4 грешки в любовта, които неуверените хора правят Концентрирате се върху собствените си емоции Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба Двуметров хищник се появи в Черно море, Чикагото от „Ченгене Скеле“ изкара грубера най-вкусната риба  90 на сто от обитателите на рибарското селището не са чували за нея, но Георги Димов е ловял 400-килограмови екземпляри в океана Как се забавляват зодиите Как се забавляват зодиите Водолеите обичат общуването, а Близнаците обичат шумните забавления в многолюдна компания Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Хаос на гарата в Карнобат, 20 пътници мизерстват Как може след 4 години ремонт, гарата все още да няма  нито едно електронно табло  показващо пристигащите и заминаващите влакове, вайка се един от потърпевшите  Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Такъв крем с маскарпоне и ананас не сте яли Вижте рецептата Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Убедителни причини защо е добре да се разходим след вечеря Кратка разходка след последното ви хранене има много положителни ефекти върху  тялото и ума Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му
Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори