×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Древният Деринкую: Скритият подземен град в Турция


16 Януари 2023, Понеделник, 20:20 ч.

На повече от 85 метра под известен пейзаж, привличащ стотици туристи, се намира масивна мрежа от тунели, която може да приюти до 20 хил. жители

Силни пориви разнасят рохкава почва във въздуха из Долината на любовта в Кападокия. Хълмовете в розови и жълти нюанси оцветяват вълнистия пейзаж, изпъстрен с тъмночервени каньони, а в далечината се очертават скални образувания. Времето е сухо, горещо, ветровито и опустошително красиво. Преди хилядолетия тази непостоянна, вулканична среда образува конусовидни форми, които сега привличат милиони посетители, пише в свой специален анализ BBC.

Но под тази повърхност, едно чудо със също толкова огромни размери лежи скрито от векове -подземен град, който може да скрие 20 000 жители в продължение на месеци. Древният град Еленгубу, известен днес като Деринкую, е вкопан на повече от 85 метра под повърхността на Земята, образувайки 18 нива от тунели. Това е най-големият разкопан подземен град в света.

Използвал се е почти постоянно, а през годините през него са минавали от фригийци през перси до християни. Най-накрая е изоставен през 20-те години на миналия век от кападокийските гърци, когато те са изправени пред поражение по време на Гръцко-турската война, пише economic.bg.

Не само, че неговите подобни на пещери стаи се простират на стотици мили, но се смята, че повече от 200 малки отделни подземни града, които също са открити в региона, може да са свързани с тези тунели, създавайки масивна подземна мрежа.

Деринкую е „преоткрит“ едва през 1963 г. от анонимен местен жител, който непрекъснато губи пилетата си. Домашните птици изчезвали в малка пукнатина в дома на човека. След по-внимателно проучване и известно разкопаване турчинът открива тъмен проход. Това e първият от повече от 600 входа, открити в частни домове, водещи до подземния град Деринкую.

Разкопките започват незабавно и разкриват заплетена мрежа от подземни жилища, складове за суха храна, конюшни за добитък, училища, винарни и дори параклис. Това е цяла цивилизация, скрита на сигурно място под земята. Пещерният град е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Точната дата на построяването на града остава спорна, но според исторически книги най-вероятно датира от 370 г. пр.н.е. Според Андреа Де Джорджи, доцент по класически изследвания в Държавния университет на Флорида, Кападокия е уникално подходяща за този вид подземно строителство поради липсата на вода в почвата и нейната ковка, лесно оформяема скала.

Геоморфологията на региона е благоприятна за копаене на подземни пространства“, каза той, обяснявайки, че местната скала би била доста лесна за издълбаване с прости инструменти като лопати и кирки. Същият този пирокластичен материал е естествено изкован в приказните комини и кули, стърчащи над земята.

Но на кого да приписваме творението на Деринкую остава частична загадка. Основата за разпростиращата се мрежа от подземни пещери често се приписва на хетите, „които може да са изкопали първите няколко нива в скалата, когато са били нападнати от фригийците около 1200 г. пр. н. е“, според Бертини, експерт по Средиземноморието пещерни жилища, в своето есе за регионалната пещерна архитектура. Добавяйки тежест към тази хипотеза, в Деринкую са открити хетски артефакти.

По-голямата част от града обаче вероятно е била построена от фригийците, висококвалифицирани архитекти от желязната епоха, които са имали средствата да построят сложни подземни съоръжения.

Фригийците са били една от най-известните ранни империи на Анатолия“, обясни Де Джорджи. „Те се развиват в западен Анадол около края на първото хилядолетие пр. н. е. и имат склонност към монументализиране на скални образувания и създаване на забележителни изсечени в скали фасади. Макар и неуловимо, тяхното царство се разпространява през години, за да включи по-голямата част от западен и централен Анадол, включително района на Деринкую."

Първоначално Деринкую вероятно е бил използван за съхранение на стоки, но основната му цел е била за временно убежище от чужди нашественици, като Кападокия е виждала постоянен поток от доминиращи империи през вековете.

Приемствеността на империите и тяхното въздействие върху пейзажите на Анадола обясняват прибягването до подземни убежища като Деринкую“, обясни Де Джорджи.

Животът под земята обаче не е бил лесен. Всяко ниво е внимателно проектирано за специфични цели. Животните са държани в конюшни най-близо до повърхността, за да се намали миризмата и токсичните газове, както и да се осигури топъл слой изолация за живеене през студените месеци. Вътрешните слоеве на града съдържат жилища, мазета, училища и места за срещи.

На втория етаж е разположено традиционно византийско мисионерско училище, което се разпознава по уникалните си тавани. Според Де Джорджи „доказателствата за винопроизводството се основават на наличието на изби, вани за пресоване и амфори.“ Тези специализирани помещения показват, че жителите на Деринкую са били готови да прекарат месеци под повърхността.

Но най-впечатляващата е сложната вентилационна система и защитен кладенец, които биха снабдили целия град с чист въздух и чиста вода. Всъщност се смята, че ранното изграждане на Деринкую е съсредоточено около тези два основни елемента. Повече от 50 вентилационни шахти, които позволяват естествения въздушен поток между многото жилища и коридори в града, са разпределени из целия град.

Въпреки че конструкцията на Деринкую е наистина гениална, това не е единственият подземен град в Кападокия. С площ от 445 кв. км, това е просто най-големият от 200-те подземни града под Анадолските равнини. Повече от 40 от тези по-малки градове са на три или повече нива дълбоко под повърхността. Много от тях са свързани с Деринкую чрез внимателно изкопани тунели, като някои се простират на 9 километра. Всички те са оборудвани с аварийни евакуационни пътища. Но подземните тайни на Кападокия все още не са разкрити напълно. През 2014 г. под района на Невшехир бе открит нов и потенциално още по-голям подземен град.

 


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 0
Флагман.БГ Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал 13/05/2024, Понеделник 10:37 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Не е знаел какво идва срещу тях, каза бащата на доблестният полицай, който с колега си Йордан Илиев от Бургас, загина, пометен от автобус, пълен с мигранти
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори