×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

7 вредни съвета към младите родители


10 Януари 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Повече от тях – непоискани

Няма майка, която веднага след като се сдобие с рожба, да не е затрупана със съвети от близки, а често пъти и от напълно непознати. Повече от тях – непоискани. Част от тях може и да помогнат в отглеждането и възпитанието, но не рядко те чуват и откровено вредни съвети. 

Ето тези, които младите родители не бива да следват и е по-разумно да се направят на глухи.

1. "Не го привиквайте да спи на ръце!"

Сякаш бабите имат вграден таймер, който определя точното време, което бебето е прекарало в ръцете на родителите си. И по някаква причина все те настояват, че мястото на новороденото е в люлката, в количка, на килима ... но не и в ръцете на любящ баща и майка. Защото, ако се гушка и носи на ръце, то ще се разглези.

Това, разбира се, не е вярно. Няма как да разглезите бебето с любов. Може обаче то да расте тревожно и несигурно, ако от ранна детска възраст го лишавате от топлина, внимание е любов.

2. „Не позволявайте на детето ви да ви манипулира! И в никакъв случай не тичайте при него, при първия му вик. Защото ще свикне.“

Този съвет противоречи на самата природа. Едно малко и беззащитно бебе винаги ще плаче, за да извика своя родител. Защото само до него то се чувства в безопасност. Не може да става въпрос за никакви манипулации в такава ранна възраст.

3. „Детето трябва да спи в собственото си креватче!“

Това е може би една от най-популярните фрази, които младите родители чуват от опитни баби и дядовци и строги педиатри. Но истината е, че няма нищо по-естествено от това мъникът да спи в компанията на родителите си. Има и доказателства, че това се отразява благоприятно върху развитието на бебето, ключ е към успешното кърмене и значително намалява вероятността от синдрома на внезапна смърт. Ако се съмнявате, че вашето легло е достатъчно безопасно за бебето, внимателно проучете правилата за съвместен сън. И спете спокойно!

4. „Не е мъжка работа  таткото да се занимава с новородено!“

Образът на Мадоната с младенеца седи толкова здраво в съзнанието на хората, че дори и в 21 век никой не вижда таткото в ролята на Мадоната. Но за децата от всякакъв пол от първите дни на живота е много важно да прекарват време както с мама, така и с татко!

Първо: близкото общуване формира привързаността на бебето към родителя.

И второ, никога не трябва да забравяте, че една млада майка често се нуждае от помощ. Най-добре е таткото да ѝ предложи тази помощ!

5. „Трябва да кърмите бебето си по график. След първата година кърмата не съдържа нищо полезно!“

Най-надеждният начин да провалите кърменето е като спазвате строг график и не се съобразявате с неговото желание. Ключът към успешното кърмене е да слагате бебето на гърдата възможно най-често, защото млякото се произвежда в отговор на сукането. Не е вярно и, че няма нужда да го кърмите, след като навърши една година. Световната здравна организация препоръчва да се запази кърменето възможно най-дълго и наскоро бяха публикувани нови данни, според които майчиното мляко има значителен и изключително положителен ефект дори върху здравето на тригодишно дете. Така че кърмете, колкото сметнете за добре - и не слушайте никого!

6. "Не мъкнете бебето навсякъде, мястото му е у дома!"

За много жени отпуската по майчинство се превръща в синоним на социална изолация: те прекарват по-голямата част от времето си или у дома, сред четири стени, или въртят кръгчета с количка в най-близкия тих парк.

Бабите не одобряват разходки до близкото кафене, срещи с приятелки в центъра на града или пътувания до далечни земи в компанията на бебето. Но напразно! Първо, винаги е по-добре бебето да е да е близо до родителите си, където и да се намират те. И второ, много е важно да покажете на мъника от най-ранна възраст, че извън вашия уютен апартамент има прекрасен свят, който е толкова интересен за изучаване.

7.„Мийте пода два пъти на ден! Всичко около детето трябва да е стерилно!”.

Не бъркайте детска стая с операционна! Прекалената чистота е не по-малко вредна за детето от мръсотията. Ежедневният контакт на детето с микробите (в разумни, разбира се, количества) помага за формирането на неговия имунитет, а пълното отсъствие на дразнители не осигурява необходимото обучение и в крайна сметка отслабва естествените му защитни функции!

Това е достатъчно убедителна причина да се откажете от ежедневното почистване, изваряването на пелени и гладенето им от двете страни.

По-разумно е да посветите повече време на това, което е наистина важно. Например, съвместни разходки из планината или поне в парка на чист въздух.

По материали на detstrana.ru, Мона Василава / Новите родители, обекти.бг


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Проверено във времето
11.01.2023 12:31:46
0
2
Когато се роди бебето, мъжът минава на заден план
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори