×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор и с „Фраматом“ за доставки на ядрено гориво вместо руското


АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор и с „Фраматом“ за доставки на ядрено гориво вместо руското
На церемония изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Георги Кирков и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на Фраматом, подписаха споразумение
30 Декември 2022, Петък, 17:33 ч.
Автор: Флагман, снимка: пресцентър

С това завършва процесът по диверсификация за централата, обяви енергийният министър

На официална церемония днес изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Георги Кирков и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на Фраматом, подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за българската централа, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката (МЕ).

„Днес е важен ден в историята на АЕЦ „Козлодуй“. С подписаното споразумение с Фраматом завършва процесът по диверсификация на доставките за българската ядрена централа“, каза министърът на енергетиката Росен Христов. Той поясни, че истинската диверсификация означава замяна на един доставчик с минимум два доставчика, работещи в конкурентна среда. Освен компанията ТВЕЛ – Руска федерация, свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 произвеждат Уестингхаус Електрик Швеция АВ и Фраматом - Франция. На 22 декември 2022 г. бе сключен договор за производство и доставка на касети със свежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ с Уестингхаус – Швеция. Фраматом произвежда касети със свежо ядрено гориво, които са аналог на касетите, използвани в шести блок на ядрената ни централа. Горивните касети на Фраматом ще се произвеждат в заводи в Европа.

„Непрекъснатата експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“ с максимален капацитет е изключително важна за енергийната и националната сигурност на България“, каза още енергийният министър Росен Христов. По неговите думи с доставките на свежо ядрено гориво от страна на Уестингхаус и Фраматом се гарантира безпроблемната работа на 5 и 6 блок на ядрената електроцентрала в следващите 10 години. Министър Христов изрази увереност, че партньорството с двете най-големи международни компании, базирани в Европа, ще доведе до реализацията и на нови ядрени мощности у нас.

Цялостното диверсифицирано портфолио за всички оператори на ядрени централи в ЕС е ключово условие за гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности и сигурното и надеждно производство на електроенергия.

„С партньорите от Фраматом ще положим максимални усилия съгласно целите и сроковете, разписани в това споразумение, за да стигнем до подписването на договора“ , каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Георги Кирков. Сключеното днес споразумение регламентира график на бъдещите преговори и сключване на договор за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Двете страни ще сключат договор за до 12 презарядки за периода 2025 – 2034 г. включително.

Старшият вицепрезидент по горивото на Фраматом Лионел Геф изрази своето задоволство от съвместната работа с АЕЦ „Козлодуй“. „Щастливи сме, че можем да съдействаме за развитието на реакторите тип ВВЕР-1000, разположени на територията на Европа, и по специално за АЕЦ „Козлодуй“, каза той. По думите на г-н Лионел Геф българската ядрена централа има важна роля в производството на беземисионна електрическа енергия. Старшият вицепрезидент по горивото на Фраматом подчерта, че френското свежо ядрено гориво вече е получило лиценз.

Усилията за намаляване на зависимостта от един доставчик на ядрени материали и услуги за АЕЦ „Козлодуй“ са изцяло в съответствие с политиката на Агенцията по доставки на ЕВРАТОМ за диверсификация. В изпълнение на тези изисквания, със свое решение от 9 ноември 2022 г. Народното събрание възложи на Министерския съвет да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. В събитието участваха още зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков, изпълнителният директор на БЕХ Иван Андреев и посланикът на Франция Жоел Мейер, съобщават още от МЕ.
 


В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
XX
31.12.2022 12:56:08
0
0
До 4

Какъв свободен пазар при ядреното гориво си представяш пък ти?
А диверсификация наистина е едновременни договори с различни доставчици.
4.
И тук лъсва грозната истина
30.12.2022 21:54:40
2
6
Той поясни, че истинската диверсификация означава замяна на един доставчик с минимум два доставчика, работещи в конкурентна среда.
----
Абсолютно грешно определение! Истинска диверсификация имаме тогава, когато имаме достъп до свободен пазар, а не да заменяме един доставчик с друг/и (които най-вероятно са свързани).

P.S. Дано не се стигне до тежка авария, че ядрените аварии са сериозна работа!
3.
ХХ
30.12.2022 19:36:08
8
10
Шегувам се бе, ей! Проблема е че 80% сме русофили и дебили, и съвсем случайно сме най-бедни, най-болни и най-непроизееждащи в ЕС =най-прости.
За кого гласуваме ли?
За политици с про руска риторика, но само риторика.
За кого гласувах, аз ли!
Естествено за Радев и Нинова.
Дали се чуствам прецакан и прост ли?
Ами вечно съм такъв. Той даже тате ме изпука по простата тиква и ми каза:
Видя ли бе тъпир! И оръжие дадоха и се застъпиха за Христо Грозев и още 10 0неща. Може ли да си толкова прост бе сине, ами тя БСП е проевропейска партия с участие в Европарламента. Радев е завършил 2 щабни академии в САЩ и като натовски летец е прибрал една торба заплати, ама е видял възможност да стане президен и е прегърнал БСП, която е проееропейска, но използва вота на русофилите.
Погледнах към тате, а той се рсзгневи още повече и ми изши един шамар:
Срам ме е че си ми син и погледа ти е като на породата "русоробско говедо", празен поглед на очи в празна тиква.
После ме изгони с шутове с един лист със заглавия на книги, които трябва да купя от книжарницата. Купих си пиене и се напих като русоробско коведо и пак започна да ми се привижда, че политическия ни елит от ДС ченгета и доносници или чедата им са американци, англичани, германци и нито един русофил и комуняга.
Един вътрешен глас ми заговори:
Отивай в психото докато е време, че отделно си и прост по природа!
Вътрешния глас мисли за мен, но аз съм русоробско говедо и без простотия, ни моа да дишам!
Ще гласувам за копейкин, но ако и той не ни присъедини към Русия, ще се довърша с най-голямата играчка от секс шопа, но руския, за да не предавам Русия.
2.
ХХ
30.12.2022 18:58:32
6
12
Няма лошо! Българите са богати и 95% от тях гласуват за евроатлантическите ценности и са готови да платят за тях.
1.
12
30.12.2022 17:56:33
8
22
Каква е цената на тази диверсификация?Като се знае че само Русия обогатява обеднен уран за АЕЦ то сигурно ще е по висока от досегашната.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Опитахме да щракнем на сладка раздумка и чаша кафе, в луксозно заведение на морския бряг, бивш и настоящ директор, но се разбягаха Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Едно от най-важните неща е персонализирането на терапевтичния подход в лечението на пациентите Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Опипвали я и са опитали да я целунат 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват Страната ни и на челна позиция по липса на вътрешна баня и тоалетна
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори