×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В шаренията няма нищо лошо, но шарените сгради в Бургас минаха всички граници за допустимост


В шаренията няма нищо лошо, но шарените сгради в Бургас минаха всички граници за допустимост
Новата наредба за градската среда ще определи конкретика за пространствата - сгради, огради, архитектурни ансамбли, казва главният архитект на Община Бургас Тихомир Райчев
19 Декември 2022, Понеделник, 12:11 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

В централната градска част ще преобладават бежово-кафевите тонове, "Лазур" ще е целият в синьо, "Зорница" - в зелено, а "Славейков" - във всички нюанси на лилавото 

Тихомир Райчев е вр.и.д. главен архитект на Община Бургас. Той е възпитаник на Техникума по строителство „Кольо Фичето“, а висшето си образование е придобил в УАСГ. Член е на Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Работил е в РДНСК, както и районен архитект в няколко териториални дирекции на Община Бургас. От близо година е на поста главен архитект на Общината. Разговаряме с Тихомир Райчев за  новата Наредба за градска среда, която ще бъде разисквана на утрешната сесия на Общинския съвет.

Гласуват наредба за градската среда в Бургас: Край на архитектурните извращения или административен хаос?

- Арх. Райчев, каква е идеята на новата наредба - ще въведе ли норми или по-скоро ще създаде административен хаос?

- Наредбата определя конкретни изисквания за градските пространства – за сгради, огради, архитектурни ансамбли. Тя ще окаже характерно въздействие за развитието на градската среда. Що се касае до ограниченията, всеки един административен акт, въвежда правила. Това е нормално. Тези правила могат да се разглеждат за едни като ограничения, а други – норма. Наредбата би трябвало да реши проблеми, свързани с градските пространства, характерните улици като бул.“Алеко Богориди“ и ул.“Александровска“, площадните пространства и други проблеми в кварталите, свързани с цялостния им облик.

- Ако например, един ексцентричен собственик на панелка в ж.к.“Меден рудник“, реши да си санира жилището и да боядиса фасадата в розов цвят, ще наруши ли наредбата?

- В разпоредбите е написано, че всеки може да извършва желаните ремонтни дейности, но трябва да се съобрази с правилата. С този стратегически документ се регламентират определени цветови гами, те са подробно описани в Приложение №2. Там има доста голям набор от цветови диапазон, в който могат да бъдат изграждани, боядисвани и оцветявани жилищата. Допустимо е да има и нюанси. При т.нар. саниране на „парче“ инвеститорът е редно да се съобрази с цвета на фасадата, а не нещо, което е в разрез с естетиката. В шарените цветове няма нищо лошо, но всяко шарено има граници на допустимост. Няма лошо да има различия в цветовете, но с норма. В тази връзка в ж.к. „Меден рудник“, в момента се сещам за една сграда, за която проектантът бе заложил на цветно решение за фасадата. Това не е недопустимо, но трябва да има цялостно решение за визията.

Наредбата за градска среда ще ограничи подобен миш-маш. Червеният и зелен цвят ще са недопустими за тази зона

- Трябва ли всеки, който реши да санира „на парче“, да внесе проект в Общината и да чака одобрение?

- Законът за устройство на територията (ЗУТ) регламентира кога е необходимо да се одобряват проекти и издават разрешения за строеж. Наредбата не внася изисквания всеки един човек, ако ще извършва текущ ремонт, да прави проект, с изключение на случаите, в които засягаме културно-историческа ценност. Ще е необходимо да се съобрази с изискванията. Но е важно да уточним, че не се отменят задълженията, регламентирани в закона и уведомителния режим, че когато ще извършваш ремонт трябва да уведомиш администрацията, защото най-малкото в тези ситуации се поставя скеле, обезопасяват се териториите, има план за безопасност и здраве.

- Ще има ли ресурс администрацията да извършва всички тези проверки? Не е ли много трудно да се проследява всеки собственик как ще си боядиса фасадата?

- Контролните функции на администрацията са ясно регламентирани в закона и тя е длъжна да ги спазва. Дали ще има ресурс, това е въпрос, който не би следвало дори да го коментираме, защото има вменени задължения.

- Какви бяха въпросите на общинските съветници по време на постоянните комисии за наредбата?

- На този етап отзивите са положителниВ крайна сметка това касае въвеждането на правила и стандарти. Това е насоката на законодателя, съгласно чл.13 от ЗУТ, защото въпросната Наредба е базирана на него. Градските пространства са наситени от обекти по чл.56, както и рекламно информационни елементи. Необходимо е да има ясни изисквания към средата. Наредбата е насочена изцяло към подобряване на облика на града.

Това са цветовете, с които ще трябва да се съобразяват всички собственици на имоти и инвеститори, след като наредбата бъде приета

 


В категории: Бургас


19
Коментара по темата
19.
Гюро
20.12.2022 15:00:23
0
9
Превърнахте центъра на Бургас в тунели ! Фасада до фасада,ужас ! Няма въздух,няма слънце ! Всичко е "италианска махала" ! В общината няма мижав началник без строителна фирма на жена му например ! Идват избори....
18.
Jjnbj
20.12.2022 11:02:23
0
12
Сега ли се сетихте какъв е облика на града? След като вече е безвъзвратно унищожен? Съсипахте всички хубави, централни места в града с хаотично построените супер грозни кооперации. Сетихте се да мислите за облика му, както винаги след дъжд качулка.
17.
бай Митко
20.12.2022 10:19:10
0
8
Брей опряхте до боичките! Що не оправите дупките по улиците и напълно разбитите тротоарни плочки? Е да в центъра е всичко ок, но на 1 метър след центъра всичко е батак и мръсотия, иначе вдигаме лозунга за най добър град. Смях. Да не говорим, че администрацията в общината е раздута до спукване на балона. Да не говорим за селата дето направихте квартали единствено заради данъците. Там е пълна трагедия. Разбити улици. Липса на тротоари, мръсотия като в града.
16.
xXx
19.12.2022 20:43:21
0
8
Тишееее кака що така ве? Що тоз китен център сте го нарочили да е кафяв? В дупката между синьо и оранжево какво да му туря, кафяво ли??? 'Бем ти и хармонията, и нюансите, ша та поканя искрено и лично да положиш първата кафява баданарка!
15.
Шарено е много по-добре
19.12.2022 19:24:50
4
11
Шарено е много по-добре от сегашното сиво и умряло! Ако целият град стане по-шарен и спрат да правят само в сиво ще е много по-добре
14.
На това
19.12.2022 17:51:04
0
3
зидарско бунище, пардон град, му трябва само една клечка кибрит, ако ще да е пембяна на зелени точки!
13.
БУРГАС
19.12.2022 14:38:49
4
19
Райчев, вие не минахте ли всички граници, спрямо нас гражданите на Бургас.Прилагате двоен стандарт, по отношение на фасадни КОЗЕРКИ и не поддържане на тротоари и площи около жилищата ни. Я вижте само около хранилката---община какви сгради и дупки имате и тогава преминете натаътк. Или идват местни избори
12.
do osntinata
19.12.2022 14:21:50
4
23
Може ли след като се въведе това безумие, да започнете всички да се обличате с еднакви костюми, по отдели.
Примено всички от отдел строителство да са цикламено, може и без пайети.

Пробемът не е в цвета ами че до сграда с архитектура от преди 100г. някой е дал разрешение на строеж на стъклена сграда. Ако фасадата е стъклена има ли нюанс на стъклото за всеки квартал или не.
11.
Меден Рудник
19.12.2022 13:38:29
1
12
Как стои въпроса с пайетите? Възможно ли е да се ползва е боята - брокат, пайети и перлен ефект? Пак казвам, ако е спазен тона основния.

Благодаря предварително!
10.
Нещо се е объркал в наредбите Райчев !
19.12.2022 13:34:05
3
12
"Градските пространства са наситени от обекти по чл.56, както и рекламно информационни елементи." - вр.и.д.Райчев . Някой от дирекция ПНО да обясни на вр.и.д. архитекта и общ.съветници, че наредбата която им предлага Райчев НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА с ОБЕКТИТЕ по ЧЛЕН 56 и 57 от ЗУТ, както самият той се е изказал в краят на интервюто си. Къде са ЦВЕТОВЕТЕ на билбордовете, къде са ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ и КООПЕРАЦИИ !!??? Апропо, как с подзаконов нормативен акт от м.12.2022г. ще се променят други нормативни закони от 1978г. примерно, когато са строени блоковете в Славейков и тяхната цветова оцветка е реализираа с проекта и изпълнението му !?? И как някой в общината си сега в м.12.2022г. е решил примерно тъмно зелено или вишневото да стане ЛИЛАВО !?? Кой ще плаща всичката тази хамалогия по пребоядисване блоковете, да подскаже вр.и.д. Райчев и как със задна дата ще има действие наредбата му !??
9.
Ъхъм
19.12.2022 13:27:49
0
36
Виж, с презастрояването обаче проблеми няма. Повтарям ня-ма :>)))))
8.
Бургазлийка
19.12.2022 13:06:08
2
18
В к/с Славейков бл.40 бе саниран и боядисан в лилаво-розов нюанс, след близо 2 години започнаха да мухлясват стените и вече е в зелен цвят. Имаме входирани жалби в Общината относно този неприятен факт, който загрозява фасадата, а също и според Вас нарушава решението блоковете да са боядисани в лилаво в нашия комплекс.Не са изминали 5 г. от приемането на извършената работа.
Може ли да се промени цвета на лилав и как да се процедира?
7.
Ха
19.12.2022 12:57:59
2
18
Къв е тоя?
6.
WEWD
19.12.2022 12:56:37
3
9
POCHNI OT KMETSTVOTO.
OKOLO VAS IMA SAMO RAZVALINI I PRAZNI SGRADI. SAMOTO KMETSTVO PO UGLITE KAMUKA E STANUL CHEREN OT MRUSOTIA.
POCHISTETE KAMUKA NA SGRADATA NA KMETSTVOTO STE STANE ZA 1-2 DENA TOZI KOITO GLEDA KUM HOTEL BULGARIA.
POCHISTETE GRADINKITE PRED KMESTVOTO.
POCHISTETE GRADINKATA ZAD KMETSVOTO I SRESTU HOTEL BULGARIA.
NAPRAVETE NEBOSTURGACH NA MIASTOTO NA KINO SEPTEMVRI.
NAEMETE ISTINSKI ARHITEKTI OT EVROPA.
HORA KOITO SA PRAVILI NAI DOBRITE GRADOVE.
PO DOBRE NAEMETE SILNI KITAISKI ARHITEKTI ILI FROM JAPAN.
5.
33
19.12.2022 12:44:34
14
22
ти не можеш да ми кажеш какъв цвят да си боядисам фасадата на къщата , аре стига вече сте си налагали вашето мнение !!!ние плащаме данъци !!!!
4.
мнение на гражданин на гр.Бургас
19.12.2022 12:40:38
5
27
Приветствам идеята за приемане на наредба за цветовото оформяне на сградите, но считам, че тя трябва да обхваща и фасадното оформление и обема на сградите. Не бива да се допускат такива "кюпове" като този на входа на гр.Бургас при идването от София и този до училище "Васил Априлов".
3.
323
19.12.2022 12:24:54
4
8
zasto ne naemete Evropeiski arhitekti nali sme v Evropa? Imashe li konkurs? Zasto ne se chu?
2.
*********
19.12.2022 12:23:23
7
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
*********
19.12.2022 12:23:21
4
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спипаха бизнесмен от Свети Влас да кара джипа си на кокаин Спипаха бизнесмен от Свети Влас да кара джипа си на кокаин Иво Петков е задържан, а Мерцедесът му иззет Рачков му се плаче от тази новина, ще загуби половин милион Рачков му се плаче от тази новина, ще загуби половин милион От няколко години насам Митко печели сериозна част от доходите си именно от участията си в мащабни рекламни кампании на популярна верига казина Бургаски моторист се блъсна с висока скорост в тротоара в ж.к."Изгрев", потроши се Бургаски моторист се блъсна с висока скорост в тротоара в ж.к."Изгрев", потроши се "Сузукито" му се преобръща и буквално пада върху него Майката на убития Пейо притеснена за внучетата си, защото не се знае психическо състояние на Габриела Майката на убития Пейо притеснена за внучетата си, защото не се знае психическо състояние на Габриела Знаете, че има много случаи, в които майки посягат на децата си, каза Иванка Пеева Феноменално представяне от този участник в "Стани богат" Феноменално представяне от този участник в "Стани богат" На стола на богаството срещу Ники Кънчев седна Милко Стоянов, който бе представен като пионер на музикалната журналистика и преводач, който днес се вихри в рекламния бизнес Личната история на новия министър на туризма, която не знаете Личната история на новия министър на туризма, която не знаете Евтим, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Четирима нови заразени с коклюш в Бургас за седмица Четирима нови заразени с коклюш в Бургас за седмица апочна ваксинацията на бременни жени в имунизационния кабинет на РЗИ Защо Ботев Пловдив изгони Радостин Кишишев Защо Ботев Пловдив изгони Радостин Кишишев Не е успял да картотекира три месеца няколко от зимните попълнения  Затвор до три години грози веселякът от Бургас, спипан с 4,25 промила в кръвта Затвор до три години грози веселякът от Бургас, спипан с 4,25 промила в кръвта Това е второто му подобно нарушение, разкри главен инспектор Пламен Николов Голям гаф в "Ергенът", зрителите чуха как продуцентите накараха Алек да прегърне Магдалена Голям гаф в "Ергенът", зрителите чуха как продуцентите накараха Алек да прегърне Магдалена Алек е просто една ходеща марионетка със слушалка 
Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за празничен, а за свят, защото от него зависило дали ще живеем в мир и съгласие Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура зачестиха през последните месеци Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Няма също нови коли, а автопаркът е значително остарял  Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори