×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Енергийният министър: Цените на горивата у нас са най-ниските в Европа


03 Декември 2022, Събота, 12:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

"Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки", посочи Росен Христов

„Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, за да подпомагаме индустрията и потребителите. Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки. Това заяви в НОВА министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му държавата се опитва глобално да понижи цените на газ и на ток.

"Паралелно с това има разработена система за компенсация за небитовите потребители. Битовите потребители са на регулирания пазар. За небитовите абонати в НС променихме системата за компенсации, а сега предстои и нова. Правим всичко възможно цените да са поносими, но няма вариант да ги върнем до нивата от преди кризата". На въпрос има ли възможност да се намери механизъм, който да подпомага адекватно небитовите потребители, тъй като според МФ някои фирми имат сериозни печалби именно заради компенсациите.

„Това е проблем, който идентифицирахме и ние. Но за съжаление, за да има помощ, тя или трябва да е еднаква за всички, или да няма въобще такава. Таргетирано подпомагане се счита за държавна помощ и се изисква одобрение от ЕК. Моето мнение е, че трябва да има някаква форма на диверсификация. Опитваме се да привържем компенсациите за небитовите потребители към изискванията на последната директива на ЕС за вложенията във възобновяеми източници, енергийна ефективност и намаляване на потреблението в пиковите часове”.

По думите му така ще се диверсифицират компенсациите, но няма възможност по финансов показател да се избират фирмите, които да бъдат компенсирани. Той коментира и какво ще се случи с цената на бензина, когато в понеделник влезе изключението за България за руския петрол.

„Не очаквам някаква сериозна промяна. За момента дерогацията, която приехме и с решение на МС влиза в сила от 5 декември, ще ни позволи за някакъв период да задържим настоящото функциониране на рафинерията. Нашата идея никога не е била да изнасяме гориво. Идеята е да задоволяваме вътрешния пазар. И както се вижда до момента без никакви ограничения българският пазар е задоволен изцяло с горива и те са на най-ниска цена от цяла Европа. Въпросът е, че това е временна ситуация”, посочи енергийният министър.

Христов подчерта, че активно се работи по кардинално решение на проблема. „Това е възобновяване на проекта за петролопровод Александруполис – Бургас. Това ще даде възможност да захранваме рафинерията с неруски газ по един много пряк път”, заяви той.

И допълни: „Ние успяхме с преговори да убедим "Лукойл", че е по-добре да си плащат данъците в България. Тоест да си пренесат активната дейност у нас. Показахме им предимствата да плащат данъци у нас. Това сега е факт, а за да се случи - това означава рафинерията да работи и да има доставки на горива на приемливи цени. ЕС в момента купува петролни продукти с руски произход от Турция”, каза Христов.

„Ние защитаваме изцяло националния интерес. Тази дерогация е дадена, не заради една частна фирма, а за да може България да произвежда нефтопродукти и да задоволяваме вътрешния пазар. И това, което правим е да държим тази рафинерия отворена, за да имаме петролни продукти на по-ниски цени, да имат работещите в нея работа и да има един социален баланс”, отговори той на обвиненията, че се защитават интересите на една частна руска фирма, а не на България.

„Проблемът е, че не можем да доставим нефт от всякъде. Проблем е, че ако вземем контрола и национализираме предприятието – нямаме гаранция, че руската страна ще продължи да предоставя петрол. Идеята е „Лукойл” да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, за да подпомагаме индустрията и потребителите”, категоричен е той.

„Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки. Трябва да има социално справедлива програма, но е много трудно да го направим”, посочи енергийният министър.


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
Ko, ne
04.12.2022 06:20:26
0
1
https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices
9.
коянков
04.12.2022 06:12:25
0
0
Стига простотии-не е важна цената,а с една работна заплата какво и колко може да си купиш.Нарича се жизнен стандарт.
8.
коянков
04.12.2022 06:10:14
0
0
Стига пхпокгогии-не е важна цената,а с една работна заплата какво и колко може да си купиш.Нарича се жизнен стандарт.56d
7.
Ало
03.12.2022 19:16:02
0
2
Не забравяйте, че следим Флагман и в чужбина. Тоя министър май започва да оглупява!? Испания цена на дизела 1.749 евро за литър. От тях махни 0.25 евро цента за литър/ помощ от държавата за всички/ и дизела идва на 1.499 евро за литър. По 1.95583 и значи плащам 2.93 за литър.
6.
Габи
03.12.2022 14:59:16
1
8
Министъра да допълни, че и заплатите у нас са най-ниски в Европа. Но на въпроса за високите цени на горивата отговор трябва да се търси от Киро и Кокорчо.
5.
Корумпирана държава
03.12.2022 13:58:55
0
10
Когато станат заплатите като европейския съюз вдигни тока да та еба в устата
4.
Деееба лъжеца ти деееба
03.12.2022 12:36:27
0
16
...обаче като машнеш акциза от цената - стават най-скъпите при положение че ги правят от най-евтиния уралски петрол....
3.
Кьосев
03.12.2022 12:27:23
0
22
Цените на горивата в Бг са най скъпи в ЕС спрямо покупателната способност на населението-или греша?)
2.
Енергийно мижаво министърче
03.12.2022 12:19:13
3
16
Според заплатите и цените.

Ама Кирчо Петковото педерасче от Канада
дойде и с купено мнозинство си осигури почва на Американски посредници да развива далавери на гърба на изтормозения Българин еднодневни сделки за 1-2 млд.в зелено.за на Киро -минета ебания му Канадси задник.
Американските партии на издръжка от Хамериканското посолство требе се ликвидират.

Война да иде да ви ебем мамата мизерни кавалджии слугуващи на чужди държави.
Не съм гласувал за вас...иде ми да ви изтръгна гръкляните без да ми мигне окото майка ви педерасти умрели.

Ще ни вкарате във война ще ви изнамерим и тиквите ви ще дрънчат на кухо размазани с павета и хвърлени на уличните мастии.
Така че си трай поставено министърче .

Горивата трябва да са до 1.80 бензин и дизел ,а твоята заплатка не повече от 2 бона на месец.
1.
grajdanin
03.12.2022 12:06:24
0
19
tapanar,a kakvi sa zaplatite.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Опитахме да щракнем на сладка раздумка и чаша кафе, в луксозно заведение на морския бряг, бивш и настоящ директор, но се разбягаха Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Едно от най-важните неща е персонализирането на терапевтичния подход в лечението на пациентите Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Опипвали я и са опитали да я целунат 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват 85% са в собствен дом, ама едва го отопляват Страната ни и на челна позиция по липса на вътрешна баня и тоалетна За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери За една нощ инцидент стъжни живота на 30 милионери Девет пожарникари се борят с огнената стихия
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори